Mila Teräs: Harmaat enkelit

Kuva kustantajan sivuilta
Harmaat enkelit toi mieleeni Essi Kummun Lasteni tarinan. Vaikka kirjat ovat ihan erilaisia keskenään, kummassakin pohditaan silti äitiyden vaikeutta ja sotatraumojen siirtymistä nuoremmille sukupolville.

Istanbulissa pitkään asunut Teresa palaa Suomeen, kun hänen isoäitinsä Helvi siirtyy vanhainkotiin. Teresa asettuu asumaan Helvin vanhaan taloon tyttärensä Selman kanssa, ja käy säännöllisesti tapaamassa isoäitiään. Vanha talo on täynnä muistoja Teresan lapsuudesta, jotka palaavat hänen mieleensä pikkuhiljaa. Helvin  koti on myös hänen lapsuudenkotinsa, ja sinne tuntuu jääneen mörköjä sänkyjen alle ja patterien väleihin.

Keittiön komerosta Teresa löytää edesmenneen äitinsä ruokaohjevihon, jonka reseptejä hän alkaa kokeilla palaten tuttujen ruokien kautta lapsuuteensa. Ruoan kautta myös Helvi muistelee menneisyyttään, sotavuosia, miestään ja lastaan sekä aikaa jolloin Teresa oli pieni.

Minusta tämä oli kaunis kirja. Pidin kirjan ulkonäöstä, mutta etenkin sen sisällöstä ja ihanasta kielestä. Pääosa kirjasta oli Teresan näkökulmasta kirjoitettua, mutta osa luvuista kerrottiin Helvin näkökulmasta. Teresan osuudet sijoittuivat nykyaikaan ja Helvin osuudet alkoivat sota-ajasta ja päättyivät aikaan, jolloin Teresa oli pieni.

Kirjan kaksi teemaa, äitiyden haasteet ja sotatraumojen siirtyminen nuoremmille sukupolville, limittyivät toisiinsa. Teresa haluaa olla hyvä äiti, kärsivällinen ja lempeä, mutta peto hänessä herää aina välillä, usein silloin kun ikäväänsä kiukutteleva Selma ei suostu yhteistyöhön. Teresa pelkää itseään ja reaktioitaan, eikä voi ymmärtää, miksi jotkut asiat saavat hänet suunniltaan. Esimerkiksi Selman leikit keittiössä olevalla hiilihangolla raivostuttavat häntä, mutta syytä hän ei tiedä tai muista.

Helvin kautta päästään kurkistamaan Teresan lapsuuteen ja arvaamaan syitä hänen käytökselleen. Helvin mies tuli rintamalta kotiin rikkinäisenä, kuten monet muutkin veteraanit. Kätensä isänmaalle menettänyt mies tunsi itsensä hyödyttömäksi työntekijäksi päivisin ja öisin piinasivat painajaiset. Heidän poikansa, Teresan isä, sai osansa isän tuskasta ja tyytymättömyydestä, väkivallastakin. On helppo arvata, miten käyttäytyminen siirtyy seuraavalle sukupolvelle: isäksi tultuaan Helvin poika alkoi muistuttaa omaa isäänsä.

Punainen huone -blogissa on Mila Teräksen haastattelu Harmaat enkelit -kirjaan liittyen. Haastattelussa Teräs avaa enemmän kirjan teemoja ja niiden taustoja, ja sotatraumojen siirtymisestä kiinnostuneet löytävät tekstistä myös kirjavinkkejä lisälukemiseksi. Suosittelen tutustumaan, jos aihe kiinnostaa. Vaikka sotatraumoista ei niin kiinnostunut olisikaan, kannattaa tähän kirjaan kuitenkin tarttua. Sotatraumat olivat itselleni se teema, joka kiinnosti eniten, mutta kirjassa on kuitenkin paljon muutakin, kuten kaunis, kuvaileva kieli.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä