Jo Marchant: Hoida mielelläsi

Kuva kustantajan sivuilta
En muista mistä bongasin tämän kirjan, mutta olin kuitenkin varannut sen kirjastosta. Kun taannoin katselin varattujen kirjojen listaa kirjaston nettipalvelussa, ihmettelin että minkä ihmeen self help -kirjan olen varannut. En muistanut yhtään miksi olin tämän varannut ja kirjan nimi "Hoida mielelläsi - kuinka mieli todella vaikuttaa kehoon" kuulosti vähintäänkin epäilyttävältä. Pikainen googletus kuitenkin paljasti ettei kyse ollutkaan mistään parannuskirjasta vaan tietokirja siitä, miten ihmisen mieli vaikuttaa fyysiseen terveyteen. Kun lopulta sain tämän käsiini ja luettua, olen sitä mieltä että se on paras lukemani tietokirja aikoihin. Edelleen nikottelen kuitenkin tuolle nimelle, minusta käännös on vähintäänkin epäonnistunut eikä todennäköisesti houkuttele nimellään sitä lukijakuntaa, jota aiheen käsittely tieteelliseltä kantilta kiinnoistaisi. Kirjan alkuperäinen nimi on "The Cure - A journey into the science of mind over body" ja se kuvaa minusta sisältöä paljon paremmin.

Nimikiukuttelusta kirjan sisältöön: kirja esittelee mielenkiintoisesti ja helppolukuisesti tieteellistä tutkimustietoa, jonka perusteella voidaan sanoa että ihmisen mieli vaikuttaa fysiologiaan. Kirjassa keskitytään lähinnä siihen, miten mielen (psykologian) avulla voidaan helpottaa erilaisia oireita, vähentää lääkkeiden käyttöä ja lievittää kipua. Myös vaihtoehtohoitojen tehoa ja vaikutustapoja sivutaan. Kirja ei ole mainospuheenvuoro vaihtoehtolääketieteen puolesta vaan kirjoittaja muistuttaa monta kertaa, ettei mielen vaikutus voi korvata "tavallista" lääketieteellistä hoitoa vaikka se voikin toimia perinteisten sairaala- ja lääkehoitojen tukena ja apuna. Kirjoittajalla on tohtorintutkinto lääketieteellisessä mikrobiologiassa, ja hänen suhtautumisensa vaihtoehtolääketieteeseen tuntuu olevan lähinnä uteliaan skeptinen.

Mielen vaikutus kehoon on varmasti jokaiselle tuttua. Melkein jokainen on esimerkiksi jossain määrin luulotautinen, ja pienet tuntemukset jossain päin kehoa saattavat saada hurjat mittasuhteet kun kehon viestejä alkaa kuulostella erityisherkin tuntosarvin. Lumevaikutus on varmasti monelle myös tuttua, ainakin lapsuudesta jolloin kolhuun puhaltaminen tai taikalaastari paransivat kivun hetkessä. Todennäköisesti tiedämme myös että esimerkiksi homeopatiassa käytettävissä valmisteissa on niin pienet määrät vaikuttavia aineita, että niiden teho tuskin perustuu kemialliseen vaikutukseen. Silti varmaan kaikki tuntevat ihmisiä, jotka kertovat homeopatian auttaneen. Kirjassa perehdytään näihin ilmiöihin tieteellisen tutkimuksen kautta ja etsitään selityksiä sille, miten vaihtoehtohoidot ja ihmismieli vaikuttavat fysiologiaan. Vaikka tehdyissä tutkimuksissa on selvitetty esimerkiksi aivojen toimintaa tai kehon kemiallisia reaktioita, asiat on selitetty maallikkolukijan näkökulmasta hyvin. Missään kohtaa ei mielenkiinto lopahtanut siksi etten olisi ymmärtänyt jotakin käsiteltyä asiaa.

Erityisen mielenkiintoista oli lukea lääkkeiden lumevaikutuksesta. Tutkimusten mukaan vähän jokaiseen lääkkeeseen liittyy lumevaikutus joka voi vahvistaa sen ominaisuuksia. Esimerkiksi niinkin tavallinen asia kuin särkylääkkeen tehoaminen päänsärkyyn on yleensä osittain lumevaikutuksen ansiota. Tietysti vaikuttavalla aineella on oma osansa, mutta lisäpotkua tuo esimerkiksi rituaali, jolla lääke otetaan ja lääkkeen odotetut vaikutukset. Maailmalla on olemassa myös yrityksiä, jotka myyvät lumelääkkeitä. Siis pillereitä, joissa ei ole vaikuttavaa ainetta. Ne on kuitenkin pakattu vakuuttavan näköisiin purkkeihin ja ne näyttävät oikeilta tableteilta ja kapseleilta, vaikka vaikuttava aine puuttuu. Lumelääkkeistä kertoo jotain se, miten hyvin nämä yritykset pärjäävät, vaikka liikeidea kuulostaakin pähkähullulta. Lumelääkkeet eivät tietenkään tehoa kaikkeen ja oikeita lääkkeitä tarvitaan edelleen, joten niin hienolta kuin ajatus kuulostaakin, ei kannata siirtyä ihan täysin lumelääkkeiden käyttäjäksi.

Kirjassa tarkasteltiin paljon myös kivun lievittämistä muilla kuin perinteisen lääketieteen keinoin. Vaikka esimerkiksi leikkauspotilaat saavat vahvoja kipulääkkeitä, kaikkia kipuja ei silti pystytä poistamaan lääkkeellisesti. Hoitohenkilökunta voi omalla käytöksellään ja suhtautumistavallaan auttaa kivunhallinnassa, mutta myös ihmisen mieli voi auttaa. Niinkin yksinkertainen asia kuin huomion suuntaaminen pois kivusta voi jo auttaa. Esimerkiksi verinäytettä antaessa on huomattu eroa siinä, kerrotaanko potilaalle että kohta pistää vähän vai todetaanko vain että nyt otetaan näyte ja puhutaan sen jälkeen vaikka muista asioista. Kun potilas tietää odottaa pistosta, hänen huomionsa suuntautuu toimenpiteeseen ja se todennäköisesti sattuu enemmän kuin jos kivusta ei olisi erikseen mainittu.

Kirjassa käsiteltiin myös monia muita mielenkiintoisia keinoja, joilla ihmismieltä voidaan hyödyntää elämänlaadun parantamisessa. Suosittelen kirjaa kaikille, joita asia kiinnostaa, sillä kirja tarjoaa paljon vastauksia erilaisiin miksi-kysymyksiin. Tieteellisyyttä ei tarvitse pelätä, teksti ei ole kuivaa vaan kertovaa ja lukija ikään kuin johdatetaan eri asiantuntijoiden luo ottamaan selvää erikoisista ilmiöistä. Moni lukija luultavasti löytää kirjan sivuilta vastauksia itseäänkin koskeviin ilmiöihin tai löytää omalle käytökselleen selityksiä. Ja ehkä jopa uusia tapoja elää hetkessä, vähentää stressiä ja hallita kipuja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille