Graeme Simsion: Vauvatesti

Kuva kustantajan sivuilta
Ihastuin Don Tillmaniin Simsionin ensimmäisessä kirjassa Vaimotesti. Tuolloin Don etsi itselleen täydellistä vaimoa kehitettyään projektin apuvälineeksi listan ominaisuuksista, jotka vaimon pitäisi täyttää. Vaimo löytyi, vaikka hän ei ihan täydellinen ehdokas ollutkaan, ja häiden jälkeen Don ja Rosie päätyivät asumaan New Yorkiin. Lapsen hankkiminen ei kuulunut pariskunnan lähiaikojen suunnitelmiin, mutta eräänä päivänä Rosie korvaa viinin appelsiinimehulla ja Donille selviää muutaman mutkan kautta että hänestä on tulossa isä.

Donin kaltaiselle tiedemiehelle isäksi ei tulla ilman kunnollista valmistautumista, eli riittävää tiedonhankintaa aiheesta. Tiedonhankintamenetelmät eivät tosin ole muiden ihmisten silmissä aina kovin tavallisia, eikä Don välty New Yorkin poliisin tapaamiselta tiedonhankintaa tehdessään. Rosie ei jaksa kovin pitkään kuunnella kärsivällisesti Donin luentoja raskausajan ravinnosta ja liikunnasta, ja parisuhdekriisi nostaa päätään. Kaiken keskellä Don kuitenkin löytää uusia ystäviä, yllättäen välillä itsensä ja muut sosiaalisuudellaan.

Vauvatesti ei ollut ihan niin hyvä kuin Vaimotesti. Luulen, että tämä johtuu osaksi siitä, että ensimmäisen kirjan kohdalla ei ollut juuri mitään odotuksia, ja Donin kömpelyys kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä oli uutuutensa takia huvittavaa. Vauvatesti ei tarjonnut kovinkaan paljon yllätyksiä Donin suhteen, vaan hän oli sama vanha säheltäjä uudessa ympäristössä. Tilannekomiikkaa kyllä oli, mutta jotenkin tästä jäi vähän laimea maku.

Ei tämä tylsä ollut, sillä luin tämän muutamassa päivässä ja mielenkiinto pysyi hyvin yllä. Henkilöistä Don herätti sympatiaa ja Rosie oli ärsyttävä. Muutaman sivuhenkilön olisi hyvin voinut pudottaa poiskin, sillä he esiintyivät tarinassa niin vähän etten oikein edes muistanut keitä he olivat. Muutenkin karsittavaa olisi ollut, sillä puolessavälissä tuntui kuin tarina olisi vähän kiertänyt kehää. Vasta loppupuolella päästiin hyvään vauhtiin.

Olisi ihan mielenkiintoista lukea, miten Don pärjää isänä, mutta en tiedä jaksaisinko kiinnostua enää kolmannesta osasta. Pikaisella Google-silmäyksellä en löytänyt tietoa tulevasta Doniin liittyvästä kirjasta, vaikka jokin muu kirja Simsionilta ilmeisesti on tulossa jossain vaiheessa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä