Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen: Pää edellä. Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä

Kuva #kirja-sivustolta
Psykologia ja aivot ovat kiinnostaneet minua siitä lähtien kun luin lukiossa psykologiaa ensimmäisen kerran. Koska aihe kiinnosti ja koska minulla oli erittäin hyvä opettaja, asiat jäivät mieleen ja ovat pysyneetkin siellä yllättävän hyvin. Luulen, että muistan lukiossa oppimistani asioista parhaiten juuri psykologian asiat, muut tiedot ovat käytön puutteessa hävinneet muistista (tai siltä ainakin tuntuu). Lukion jälkeen olen tarvinnut psykologian tietoja monessa paikassa jatko-opiskeluista tavalliseen arkeen, ja se voi olla yhtenä syynä siihen että tämänkin kirjan tiedot tuntuivat tutuilta.

Pää edellä keskittyy lapsen aivojen ja ajattelun kehittymiseen ja se on kirjoitettu selkeästi ja yksinkertaisesti. Esiteltäviä asioita havainnollisetaan hyvin, ja uskon että moni pienten lasten vanhempi löytää kirjan sivuilta tuttuja tilanteita. Kirjan tiedot perustuvat tutkittuun tietoon ja kirjan lopussa oleva lähdeluettelo on pitkä ja perusteellinen. Minusta kirjoittajat ovat hyvin saaneet tiivistettyä valtavan tietomäärän suhteellisen lyhyeen ja ytimekkääseen muotoon ja vielä sellaisella kielellä, jota tavallinen ihminen voi ymmärtää. Kirjoittajat esittelevät teorioiden tueksi myös paljon tutkimuksia. Ihailin heidän taitavuuttaan tiivistää monimutkaiset tutkimukset muutamaan lauseeseen, jossa selkeästi kerrottin tutkimusaihe, tutkimuksen toteutus ja tulos.

Olen itse kirjan kohderyhmää, sillä poikani täyttää pian vuoden. Kirja antoi monia hyviä vinkkejä ihan arkipäivän elämään. Alle kolmivuotiasta ei esimerkiksi kannata yrittää kauheasti kieltää tekemästä jotain, sillä hänen aivonsa eivät vielä pysty käsittelemään kieltoja ja käskyjä. Kuten moni muukin on ehkä huomannut, kieltäminen yleensä vain lisää kiinnostusta kiellettyä tavaraa tai toimintaa kohtaan. Kirjoittajien (ja oman arkikokemuksenkin) mukaan paljon tehokkaampaa on suunnata pienen vipeltäjän huomio jonnekin muualle.

Kopioin itselleni jääkaapin oveen kolme mielestäni tärkeintä juttua kirjasta. Yksi oli lapsen kielen kehityksen tukeminen, toinen oikeanlainen ja oikeista asioista kehuminen ja kolmas oli listaus lapsen kognitiivisen kehityksen virstanpylväistä. Näistä muutamasta sivusta uskon olevan hyötyä oman lapseni kasvattamisessa. Kehitysvaiheiden esillä pitäminen muistuttaa olemaan vaatimatta lapselta sellaisia asioita, joihin hän ei vielä kykene ja toisaalta vaatimaan pikkuhiljaa sellaisia, joihin hän alkaa kyetä. Kielen kehityksen tukeminen on minusta erittäin tärkeää, varsinkin kun esimerkiksi Pisa-tutkimusten mukaan erityisesti poikien lukutaito rapistuu Suomessa. Kaikkein tärkein on minusta kuitenkin oikeanlainen kehuminen, sillä haluan tukea lapseni terveen itsetunnon kehittymistä, mutta sorrun helposti toistamaan edellisten sukupolvien mallia, mikä ei välttämättä auta pärjäämään nykymaailmassa. Kehumisessa tärkeää on että lasta palkitaan yrittämisestä vaikka lopputulos ei  aina onnistuisikaan. 

Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa kaikille vanhemmille, sillä se auttaa oivaltamaan asioita lapsen käyttäytymisen takana.

Kirjoittajat pitävät aiheesta myös blogia, käy tutustumassa!

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin

11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja

Kirsi Heikkinen ja Tiina Huttu: Pää edellä. Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä. WSOY 2017, 196 sivua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille