Terveisiä kirjamessuilta, osa 2

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Jörn Donnerin keskustelu kiinnosti monia. Istumapaikat olivat käytössä viimeistä myöten ja istumaan päässeiden vieressä ja takana riitti seisomapaikkalaisia. Jouduin lähtemään hiukan ennen keskustelun päättymistä, eikä poistuminen ihmismassan läpi ollut kovin yksinkertaista.

Niinistön ja Donnerin keskustelua oli hauska seurata. Molemmat olivat melko rennon oloisia ja juttu luisti. Aluksi herrat puhuivat kulttuuri-ikoneista ja siitä, voiko sellaisia olla vielä nykypäivänä vai kuuluvatko ne jo historiaan. Niinistö yritti sinnikkäästi vihjailla, että Donner saattaisi sellainen kuitenkin olla, ja Donner yhtä sinnikkäästi kierteli ja kiisteli kunniaa. Yleisesti ottaen kulttuuri-ikonin nouseminen suomalaisesta kulttuurista taitaa nykypäivänä olla vaikeaa, sillä yhteiskunta on sirpaloitunut ja nopeutunut. 

Myös maahanmuuttajista ja heidän kotoutumisestaan puhuttiin. Niinistö rinnasti lukutaidon aistiin ja sanoi valitsevansa lukutaidon kuuloaistin sijaan, jos valinta pitäisi tehdä. Monet Suomeen tulevista ovat lukutaidottomia, eli heiltä tavallaan puuttuu yksi aisti. Kirjallisuus ja lukeminen voisivat kuitenkin olla sellaisia keinoja, joilla kototutumista voitaisiin edistää, auttaa tulijoita "pääsemään sisään suomalaiseen sieluun". Lukutaidon ja suomen kielen oppiminen ovatkin siis kotoutumisessa tärkeitä elementtejä. Donner kysyi Niinistöltä myös kirjasuosituksia maahanmuuttajille. Hetken pohdittuaan presidentti ehdotti Seitsemää veljestä, Väinö Linnan tuotantoa ja Aku Ankkaa. Lehti on tunnettu taitavasta kielenkäytöstä ja esimerkiksi rouva Jenni Haukio puhuu sen puolesta.

Myös syntyperäisten suomalaisten lukutaito on heikkenemässä, sillä esimerkiksi teini-ikäisten poikien lukutaidon on havaittu laskeneen merkittävästi. Niinistön mukaan lukeminen pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja kiinnostavaksi, jotta lukuharrastusta saataisiin elvytettyä. Miehet totesivat, että kielletyt kirjat kiinnostavat erityisen paljon, sillä molemmilla oli lapsuudestaan muistikuvia kirjoista, jotka olivat heiltä kiellettyjä. Ja niitähän tietysti luettiin kun valvova silmä vältti.

Kirjat ja lukeminen ovat tärkeitä Niinistölle myös presidentintyön ohella. Hän kertoi, että lomalle lähtiessä paras hetki on se, kun saa valita lukemista mukaan. Mukaan otettavia kirjoja pohditaan myös sen mukaan, missä niitä tullaan lukemaan: lentokoneessa ja rannalla tartutaan erilaisiin kirjoihin. 

Presidentti kertoi tarvitsevansa tietynlaisen tunnelman lukuhetkiinsä: pitää olla tiedossa tarpeeksi pitkä vapaa hetki, jotta lukemista ei tarvitse keskeyttää. Jos tiedossa on keskeytyksiä, ei luettavaan kirjaan ja sen tarinaan pysty kunnolla uppoutumaan. Tästä olen Niinistön kanssa samaa mieltä, ja luulen että aika moni kirjojen ystävä on. Parasta lukemisessa on juuri se uppoutuminen, eikä se onnistu, jos kirjan joutuu jatkuvasti laskemaan käsistään.

Kommentit

  1. Minä satuin näkemään Presidentti Niinistön kahvijonossa. Oli erikoista huomata, että hän jonotti kahvia ihan niin kuin muutkin, eikä tehnyt numeroa itsestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle jäi samanlainen vaikutelma tuosta keskustelusta, siis ettei hän pyri tekemään itsestään numeroa. :)

      Poista
  2. Olin myös kuuntelemassa tämän keskustelun, ja Niinistö veti kyllä pinnat kotiin. Keskustelu oli mainio - hauska ja kuitenkin täynnä asiaa. Tällaista lisää, niin lukuharrastus saadaan uuteen nousuun.

    VastaaPoista
  3. Seurasin keskustelun alun. Se oli hauska. Aivan kuin olisi kuunnellut pätkää jostain kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nyt kun mainitset niin saattoi sen niinkin tulkita. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille