Kirjamessuille!

Huomenaamulla kääntyy auton nokka kohti Helsinkiä ja kirjamessuja. Olin viime vuonna ensimmäistä kertaa Helsingin kirjamessuilla, ja Turun messuihin tottuneena olin aika pyörällä päästäni kaiken ihmisvilinän ja joka puolella kohoavien kirjapinojen keskellä. Nyt tiedän vähän paremmin mitä odottaa. Viime vuonna pystyin käyttämään messuiluun kaksi päivää, nyt pitäisi rutistaa kaikki yhteen päivään. Katsotaan kuinka käy, rankka mutta antoisa päivä varmasti tulossa.

Selailin ohjelmalehtistä ja merkkasin kaikki itseäni kiinnostavat ohjelmat. Saisin viettää koko päivän eri lavoilta toisille siirtyessä jos kävisin kuuntelemassa kaiken mitä olen merkannut, ja välillä pitäisi olla monessa paikassa samaan aikaan. Karsintaa täytyy siis suorittaa, koska haluan kierrellä myös näytteilleasettajien osastoja. Tässä muutamia poimintoja lauantain ohjelmasta (tapahtuman kuvaukset messulehdestä, kursiivilla omat kommenttini):

10.30-11 Louhi-lava
Karim Maiche: Mitäs me länsimaalaiset!
"Suomalais-algerialainen tutkija ja toimittaja Karim Maiche pohtii kirjassaan Suomen ja lännen käsitettä. Millaisin tavoin meille uskotellaan, että on olemassa demokraattinen ja vapaa länsi?"
Idän ja lännen kulttuurien erot kiinnostavat minua, ja olisi mielenkiintoista päästä kurkkaamaan länsimaista kulttuuria ulkopuolisin silmin.

11.30-12 Aleksis Kivi -lava
Suomen lasten iltasadut - miksi lapsille on tärkeää lukea?
"Kirjan vuosi 2015 -juhlakirja kokoaa rakastetut sadut yksiin kansiin ja osalla tuotoista perustetaan  kirjasto Lastensairaalaan. Mitä hyötyä on lapselle lukemisesta?"
Opettaja ja kirjastolainen heräsivät minussa kun näin tämän. Minusta lapselle lukemisesta ei muuta olekaan kuin hyötyä!

11.30-12.30 Louhi-lava
Hyvää huomenta Suomi: kuka täällä pärjää?
"Maahanmuutto, nuorten köyhyys ja syrjäytyminen näkyvät syksyn kirjatarjonnassa. Onko kaikilla suomalaisilla nuorilla yhtäläiset mahdollisuudet onneen ja menestykseen? Keskustelussa kansanedustajat Li Andersson (vas.) ja Wille Rydman (kok.), Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, Helsingin nuorisotoimen johtaja Tommi Laitio sekä kirjailija Katariina Romppainen."
Ajankohtainen ja kaikkia jollain tavalla koskettava aihe, itseäni kiinnostaa ihmisten eriarvoisuus maassa, jossa kaikkien sanotaan olevan tasa-arvoisia.

12-13 Aleksis Kivi -lava
Kirjat ja kirjallisuus
"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kirjailija Jörn Donner keskustelevat kirjoista, kirjailijoista ja kirjoittamisesta."
Tästä tulee varmasti mielenkiintoinen keskustelu, ja pitäähän presidenttiä käydä katsomassa! :)

12.30-13 Sibelius-lava
Ilkka Niiniluoto: Hyvän elämän filosofiaa
"Punnittu puheenvuoro ihmisen mahdollisuuksista hyvään elämään. Niiniluoto pohtii inhimillisiä perusasioita, kuten tahdon vapautta, viisauden olemusta ja oppimisen iloa. Kirja on läpileikkaus tunnetun filosofin ajattelusta. Haastattelijana Esa Saarinen."
Kirjoitin tästä kirjasta muutama kuukausi sitten ja suosittelen muillekin.

13-13.30 Kirjakahvila
Svengaa kuin hirvi - sanontojen kootut selitykset
"Miten kaukana kiire on kantapäästä, missä on alakynsi ja paljonko on asevelihinta? Sanontojen selitykset ja niihin liittyvät tarinat antavat riemastuttavaa taustatietoa ja tuovat helpotusta kaikille kielemme erikoisuuksien kanssa pähkäileville."
Kielen kummallisuudet ja sanojen taustat kiinnostavat minua kovasti. Mietin usein esimerkiksi paikannimien syntyhistoriaa.

14.30-15 Takauma-lava
Suomen kirjailijaliitto esittää: kirjailijan vuosi
"Mistä kirjailijan toimeentulo koostuu? Miltä näyttää kirjailijan vuosi? Kirjailija JP Koskinen raottaa muistiinpanojaan yhden vuoden ajalta. Kirjailijan toimeentulosta Koskisen kanssa keskustelee Kaari Utrio."
Tämä keskustelu antaa lukijalle varmasti vähän toisenlaisen näkökulman kirjoihin. Ja ihana Kaari Utrio!

15-16 Kullervo-lava
Nenäpäivä: 10 faktaa lukemisesta kehitysmaissa
"Miten lukutaito vaikuttaa kehitysmaiden lasten tulevaisuuteen? Mitä kouluun pääseminen lapselle merkitsee? Mitä se maksaa? Minkälaista lukutaitotyötä suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt tekevät? Keskustelijoina Unesco-professori Heikki Lyytinen, Plan Suomen ja Pakolaisavun asiantuntijat"
Lukutaito ei ole kaikille maailman ihmisille itsestäänselvyys. Aina välillä on tärkeää muistuttaa mieliin sekin tosiasia ja miettiä miten lukutaito vaikuttaa ihmisten elämään.

15.30-16 Eino Leino -lava
Andrei Sergejeff ja Joonas Maristo: Aikamme monta islamia
"Islam lokeroidaan helposti kahteen ääripäähän, vaikka kyseessä on monimuotoinen uskonto, joka elää ja muuttuu kaikkialla. Millaista on maanläheinen kansanislam? Onko salafistien toiminnassa jotain salaista? Miten islam näkyy Jay Z:n lyriikoissa? Haastattelijana Jaakko Hämeen-Anttila."
Islam kiinnostaa minua, haluaisin tietää siitä aina vaan lisää ja lisää, jotta ymmärtäisin paremmin islaminuskoisia ja osaisin toisaalta suodattaa mediasta vääristelevät jutut.

16-16.30 Louhi-lava
E-kirjojen suosio kasvaa -paneelikeskustelu
"E-kirjojen myynti ja kirjastojen lainausmäärät kasvavat. Mitä luetaan, kuka lukee, mitkä ovat e-kirjojen bestsellerit? Jari Järvelä, Mari Wärri, Taika Dahlbom ja Marja Hjelt keskustelevat E-kirjojen suosion kasvusta."
Itse huomasin e-kirjojen kätevyyden sen jälkeen kun hankin tabletin. Rakastuin etenkin Helmetin e-kirjavalikoimaan. Kirjoitin myös e-kirjojen lainaamisesta ja lukemisesta sekä parista e-kirjasovelluksesta.

16.30-17 Wine Corner
Tommi Uschanov: Hätä on tarpeen - kulttuuripessimismin nousi 1965-2016
"Uschanovin odotettu uusi kirja analysoi länsimaisen kulttuurin omakuvassa tapahtunutta isoa muutosta. Kehitysoptimismin on korvannut neuvottomuuden ja voimattomuuden valta. Onko pessimismiin aihetta vai paljastaako se vain osan kulttuurimme näkymistä?"
Tämä kuuluu vähän samaan sarjaan kuin ensimmäinen vinkkaamani ohjelma (Mitäs me länsimaalaiset!): olisi hyvä osata etäännyttää itsensä tästä ajasta ja ajatella sitä osana suurempaa kokonaisuutta.

17-17.30 Eino Leino -lava
Anna Kortelainen: Avojaloin - 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta
"20 dramaattista ja koskettavaa tositarinaa, joita yhdistää elämä Kannaksella. Kirjassa tarinansa kertovat Laila Hirvisaari, Eeva Kilpi, Heikki Ylikangas sekä eri äidinkieliä puhuvat lapset ja vanhukset eri puolilta Kannasta."
Osa sukujuuristani on karjalaista perua, luonnollisesti kaikenlaiset tarinat karjalalaisista ihmisistä ja elämästä siellä kiinnostavat. Olin jo unohtanut tämän kirjan, joka minun piti lukea jo kun se ilmestyi.

17-18 Kullervo-lava
Sähkökirjojen tilauspalvelu – ratkaisu sähkökirjamarkkinan kasvuun Suomessa?
"Miksi sähkökirja ei ole lähtenyt Suomessa lentoon? Missä mennään nyt ja miten jakelu on kehittymässä? Pystyvätkö tilauspalvelut nostamaan sähkökirjojen käyttöä ja statusta? Miten voitto jaetaan kustantajien, kirjailijoiden ja palvelun kesken? Entä mitä lisäarvoa lukijat saavat? Keskustelemassa Fabulan edustajat, kustantajat, kirjailijat ja blogistit."
E-kirjasta povattiin perinteisen kirjan kovaa kilpailijaa sen ilmestyessä markkinoille. Ihan niin ei käynyt, vaan perinteinen kirja on edelleen lukijoiden suosikki.

Ohjelmatarjonta on runsasta, varsinaisen kirjamessuohjelman lisäksi näytteilleasettajilla on tietysti omia ohjelmiaan, mutta niitä en vielä ehtinyt vilkaista. Oliko listassani sellaisia keskusteluja, joita sinäkin aiot mennä kuuntelemaan? Nähdään messuilla! :)

PS. Jos et itse pääse paikan päälle nauttimaan messuhuumasta, monet kirjakaupat ja -palvelut antavat messualennuksen myös verkkokaupassan. Kurkkaa vaikka täältä. Somessa löydät Helsingin kirjamessuja koskevat jutut  hashtagilla #kirjamessut

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja