Kirjamessukuulumisia

Viikonloppuun mahtui siis kirjamessut Helsingissä, joilla kävin lauantaina ja sunnuntaina. Sen lisäksi nähtiin Helsinki International UB Horse Show'n 30-vuotisjuhlanäytös lauantai-iltana ja Ateneumin uusi Sibelius ja taiteen maailma -näyttely sunnuntai-iltapäivällä.

Lauantain messukäynnillä ehdin katsoa vain kirjamessujen tarjonnan läpi ja kuunnella joitakin haastatteluja. Sunnuntaina kiersin sitten antikvaariset kirjamessut, musiikkimessut ja viini, ruoka ja hyvä elämä -messut. Olin nyt ensimmäistä kertaa kirjamessuilla Helsingissä, ja alkuun vain ihmettelin messujen suuruutta Turkuun verrattuna. Hypistelin monia ihania kirjoja ja jumiuduin lukemaan pätkiä sieltä ja täältä, mutta silti kannoin kotiin vain kaksi kirjaa ja lukulampun. Tuota lamppua olen himoinnut jo pitkään, ja nyt se melkein käveli syliini Booky.fi:n osastolla, joten pakko se oli mukaan ostaa. 

Messusaalis: kaksi kirjaa ja ihana lukulamppu

Kirjat liittyvät molemmat suomalaisiin perinteisiin. Perinnetaidot-kirjassa kuvataan nimensä mukaan perinteisinä pidettyjä taitoja, ja sivuilta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet esimerkiksi kukkaseppeleen, tuohisormuksen, himmelin ja ruisleivän valmistamiseen. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja jokaisesta aiheesta on kirjoitettu lyhyt tietoisku. Parempi pyy: sanaparsiopas johdattaa lukijan vanhojen ja uusien sananparsien äärelle. Sananparret on jaoteltu aiheittain ja alustuksen jälkeen löytyy sananparsia kyseisestä aiheesta eri puolilta Suomea. Esimerkiksi nuukuudesta löytyvä luhankalainen sanaparsi "Ei niin huonoa tavaraa, ette'ei seitsemän vuoden päästä tarpeen" on minusta kovin kuvaava, vaikka en ollutkaan kuullut tuota ennen.

Eva Wahlström ja SKS:n tiedottaja Minttu Nikkilä

SKS oli järjestänyt kirjabloggaajille tilaisuuden, jossa Eva Wahlström kertoi Rajoilla-kirjastaan. En ole juurikaan seurannut Evan uraa tai hänestä tehtyjä juttuja, mutta kiinnostuin kyllä kirjasta. Kunhan saisin jostain vähän tilaa kalenteriin, niin ehtisin tämänkin lukemaan. Mielenkiintoinen on varmasti myös Kalle Kniivilän Putinin väkeä. Olen metsästänyt tuota opusta kirjastosta, mutta vielä en ole onnistunut saamaan sitä käsiini. Kuuntelin hetken myös Kniivilän haastattelua. Siitä lähdettyäni osuin vahingossa kuuntelemaan Tuomas Kyrön ja Antti Litjan haastattelua, jonka lopuksi he saivat platinalevyt Mielensäpahoittajan äänikirjasta. Huikeaa, että äänikirjaa on myyty jo 20 000 kappaletta!

Haastattelussa Kalle Kniivilä

Viimeinen kuuntelemani haastattelu oli oikeastaan keskustelu, jossa Usko, toivo ja raskaus -kirjan ja Ja tähdet putoavat -kirjan kirjoittajat keskustelivat vanhoillislestadiolaisten naisten asemasta. Salin 200 paikkaa olivat täynnä enkä nähnyt keskustelijoita kuin vilaukselta, mutta keskustelu oli silti mielenkiintoista. Yleisön reaktiot olivat myös mielenkiintoista seurattavaa: monet pudistelivat päätään ja huokailivat kun kuulivat esimerkiksi korkeista lapsiluvuista ja siitä, miten pienetkin lapset hoitavat pienempiä sisaruksiaan.

Messuilla oli paljon väkeä, ja huomasin, että kirjamessuvieraat lukevat jopa portaissa! Ruokapuoli oli tietysti täynnä ihania herkkuja, varsinkin kun teemamaana oli italia. Ensi vuonna uudestaan! :)

Kommentit

  1. Aiheeseen liittymätön, mutta onko tuo jättipehmo joku maskotti? :D (Muhoksen kirjastosta tuollainen ainakin löytyy, en muista onko Kempeleessäkin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä se näyttää siltä piirroshahmolta, Myyrältä. En tiedä miksi se tuossa istuu. :)

      Poista
  2. Tuo Perinnetaidot jäi messuilla kutkuttamaan. Jossain vaiheessa kyllä etsittävä se käsiini. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kiva, varsinkin kun sitä vähän enemmän selaili. Ihan laidasta laitaan kaikkea ohjetta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille