Rautaisannos Cormoran Strike -dekkareita

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.

Kuten kerroin Levoton veri -kirjan postauksessa, tunsin olevani aika pihalla siitä, mitä sarjassa oli aiemmin tapahtunut. Minulla oli jotenkin sellainen muistikuva, etten oikein pitänyt sarjasta aiemmin. Levoton veri oli kuitenkin niin mukaansatempaava, että päätin virkistää muistiani ja lukea koko sarjan alusta asti uudelleen läpi. Sarjassa on siis ilmestynyt viisi osaa: Käen kutsu 2013, Silkkiäistoukka 2014, Pahan polku 2015, Valkoinen kuolema 2018 ja nyt siis Levoton veri 2020. *Nextorysta löytyivät kätevästi kaikki sarjan osat sekä äänikirjoina että e-kirjoina, joten hyppääminen Striken ja Robinin tutkimuksiin kävi helposti.

En pitänyt kirjoja ollenkaan tylsinä, päinvastoin olin nenä tai korvat kiinni kirjassa aina kun voin. Käen kutsu oli kirjoista haastavin, sillä hahmot ovat siinä vielä vieraita sekä toisilleen että lukijalle, eikä juonikaan ole minusta yhtä kiinnostava kuin muissa. Muissa kirjoissa juoni on minusta paljon kiinnostavampi, vaikka Valkoisessa kuolemassa se onkin melko monimutkainen, mistä olen lukenut myös kritiikkiä kirjaa kohtaan. Oli hienoa seurata henkilöiden kehittymistä matkan varrella, ja minusta he tosiaan muuttuvat ja kehittyvät. Etenkin Robin on ihan eri tyyppi sarjan ensimmäisessä ja viimeisimmässä osassa.

Kuvan lähde: tvseriesfinale.com

Kirjat kahlattuani halusin maksimoida etsivätoimiston kanssa vietetyn ajan ja etsin sarjasta tehdyn TV-sarjan, joka löytyy HBO Nordicin valikoimasta. Elokuva- tai TV-sarja-adaptaation katsominen on aina hiukan riski, sillä yleensä ne eivät muistuta koskaan tarpeeksi kirjaa, ja uskollinen lukija puhisee sohvannurkassa käsikirjoittajien ratkaisuja pystymättä nauttimaan siitä kunnolla. C. B. Strike -TV-sarja oli tietysti ihan erilainen kuin sekä kirjat että mielikuvani. Käsikirjoitusvaiheessa on vedetty mutkia suoraksi oikein olan takaa. Henkilöiden (ei onneksi päähenkilöiden) nimiäkin oli menty muuttamaan, ja tietysti tapahtumien järjestystä ja ihan kaikkea muutakin. Sarja oli oikeastaan niin erilainen kuin kirjat, että sitä oli melko mahdoton verrata kirjoihin. Yritin vertailun sijaan keskittyä sarjaan ihan omana teoksenaan (niin kuin näihin adaptaatioihin tietysti aina pitäisi), ja ilahduin suunnattomasti kun jokin kohtaus jostain kirjasta oli siirretty sarjaan sellaisenaan.

Sarjan näyttelijät sopivat rooleihinsa hyvin. Strikea näyttelee Tom Burke ja Robinia Holliday Ganger. Strike ei ole ihan niin ryytynyt olutta kiskova ketjupolttaja kuin miksi hänet kirjoissa kuvataan, mutta muuten Striken hahmo on aika samanlainen kuin kirjoissakin. Robin sen sijaan vastaa hyvin kirjallista vastinettaan. Yksi hahmo oli pieni pettymys, sillä Shanker ei ollut yhtään niin rähjäinen ja pelottavan oloinen kuin miksi hänet kirjoissa kuvataan. Kultahammas häneltä kyllä löytyy, mutta muuten hän vaikuttaa paljon kesymmältä.

Sarjassa on tällä hetkellä yhteensä 11 jaksoa neljällä eri kaudella, ja se kattaa siis kirjat Valkoiseen kuolemaan asti. Sarjaa kuvataan mahdollisesti myös lisää, mutta en löytänyt nopealla haulla vahvistusta siitä. Toivon kyllä että jatkuisi! Tähän mennessä ilmestyneet jaksot löytyvät siis HBO Nordicilta, jonka saa käyttöönsä esimerkiksi *Elisa viihde Viaplayn kautta. Suosittelen kokeilemaan sarjaa riippumatta siitä, piditkö kirjoista vai et, sillä TV-sarja on tosiaan hyvin erilainen kirjoihin nähden. 

Elisa Viihde Viaplayn saa nyt kolmeksi kuukaudeksi yhden kuukauden hinnalla, ja palvelun voi halutessaan peruuttaa milloin vain. Palvelusta löytyy paljon muutakin katsottavaa, esimerkiksi monia Elisa Viihteen alkuperäissarjoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä