Angelika ja Ismo Leikola: Suo, kuokka ja Hollywood

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.

Suo, kuokka ja Hollywood löytyi *Nextoryn palvelusta, jostain syystä palvelu tarjosi sitä minulle kun olin lukenut Enni Mustosen Näkijän loppuun. Koska Näkijä sijoittuu Los Angelesiin, tuntui Angelika ja Ismo Leikolan kirja hyvältä jatkumolta sille. Se toimikin yllättävän hyvin vaikka kirjat ovat tietysti täysin erilaisia.

Leikoloiden voisi olettaa kirjoittavan vitsejä pursuilevan kirjan, onhan Ismo tunnustetusti maailman hauskin mies. Vaikka kirjassa on huumoria, on siinä kuitenkin pääosin kaikkea muuta: kuvausta Amerikkaan muuttamisen ja sinne asettumisen mutkikkuudesta, pohdintoja Suomen ja Amerikan eroista ja yhtäläisyyksistä, kriittisiä ja filosofisia mietteitä mm. Amerikan sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä tietysti paljon puhetta siitä, millaista on rakentaa uraa vieraassa maassa ja vieraalla kielellä. Tästä uran rakentamisesta olikin mielenkiintoista kuulla, sillä en ole juurikaan miettinyt sitä työtä, mitä stand up -artistit tekevät keikkojaan valmistellessaan. Ismon kuvaus siitä, miten hän joutui käytännössä rakentamaan uransa uudestaan muutettuaan Amerikkaan saa arvostamaan hänen työtään entistä enemmän. Sen lisäksi, että on löydettävä uudet keikkapaikat, luotava paljon uusia kontakteja ja tehtävä paljon lyhyitä settejä eri paikoissa, on kaikkien juttujen kohdalla mietittävä sen sopimista kulttuuriin ja englannin kieleen.

Vitsit ovat usein kulttuurisidonnaisia, ja voidakseen rakentaa tehokkaita vitsejä pitää tuntea myös kulttuuri, jossa niitä kerrotaan. Kirjasta kuitenkin huomaa, että tarkka havainnointi ja asioiden syvällinen pohtiminen ovat sekä Ismolle että Angelikalle luonteenomaista. Se on varmasti yksi syy Ismon suosiolle, sillä hän onnistuu tekemään hauskoja juttuja arkisista ja jokapäiväisistä asioista, kuten niin perisuomalaisesta tavasta käyttää ilmausta "no niin" lähes missä tahansa tarkoituksessa. Nämä asiat ovat yleisölle tuttuja, ja se, että joku osoittaa hauskuuden tai älyttömyyden jossakin arkisessa ilmauksessa toimii ainakin Ismon komiikassa.

Leikoloiden työtahti Amerikassa tuntuu hengästyttävältä. Toisaalta sen myös ymmärtää, sillä uuden uran luominen tosiaan vaatii kovaa työtä ja hyvin aktiivista keikkailua. Amerikan lisäksi Ismo keikkailee ympäri maailman, joten matkustuspäiviä on ilmeisesti kertynyt kiitettävästi ennen korona-aikaa. Kirjassa tuodaan hyvin esille myös juurettomuuden tunne, joka syntyy kun muuttaa pois kotimaastaan. Silloin ei tunne olevansa ihan kotonaan uudessa maassa ja kulttuurissa, mutta toisaalta kotimaakaan ei enää tunnu samalta, sillä se jatkaa omaa elämäänsä ja esimerkiksi kieli ja tavat muuttuvat jatkuvasti. Tunnistan tämän juurettomuuden kokemuksen, sillä tunnen sitä edelleen, vaikka olen asunut ulkomailla vain muutaman vuoden lapsuudessani, yli kaksikymmentä vuotta sitten.

Pidin erityisesti siitä, miten Leikolat kuvaavat Suomen ja Amerikan välisiä kulttuurieroja, sillä niitä riittää. Kriittisen tarkastelun kohteena eivät kuitenkaan ole pelkästään amerikkalaiset omituisuudet, vaan kriittinen silmä kohdistuu myös suomalaiseen kulttuuriin. Tämä on minusta virkistävää, sillä kauempaa näkee usein selkeämmin, eikä Suomi ole joka asiassa kaikkein kätevin tai helpoin yhteiskunta ja kulttuuri. Kirjassa sanotaan kuitenkin, ettei näitä kahta maata ole tarkoitus laittaa paremmuusjärjestykseen, vaan tarkastella niitä eri näkökulmista ja pohtia eroja ja syitä niihin. Pohdiskelu onkin minusta tämän kirjan parhainta antia, ja se muistuttaa lukijaakin siitä, miten hyvä on välillä pysähtyä miettimään asioita ympärillään hiukan tarkemmin ja syvällisemmin.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille Ismon komiikasta innostuneille sekä niille, joita kiinnostavat arkiset erot Suomen ja Amerikan välillä. Äänikirjaversio on Ismon itsensä lukema, ja se toimiikin jopa paremmin kuin luettava versio. Sekä e-kirja että äänikirja ovat saatavilla esimerkiksi seuraavista palveluista:

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Delia Owens: Suon villi laulu

Anni Blomqvist: Myrskyluoto-sarja