Matt Haig: Huomioita neuroottiselta planeetalta

Mainitsin edellisessä postauksessani Haigin tuoreen tietokirjan, Huomioita neuroottiselta planeetalta. Peräkkäin lukiessa nämä tuntuvat suorastaan sisarteoksilta, sillä tietokirjassa pureudutaan romaanin Kuinka aika pysäytetään keskeisiin teemoihin.

Haig kertoo kirjassa paljon itsestään ja omista vaikeuksistaan pysyä järjissään nykyisessä online-yhteiskunnassa. Hän myös kuvaa konkreettisesti, miten hankalaa on toimia esimerkiksi sosiaalisen median suhteen järkevästi, vaikka tietää sen vaikutukset omaan mielenterveyteen. Kirjan pääasiallisena viestinä on se, että maailma ympärillämme on kieroutunut ja neuroottinen, ja sellaiseksi se yrittää tehdä myös kaikki ihmiset.

Yhtenä mielenkiintoisena puolena kirjassa on tapa, jolla tuodaan näkyväksi mielenterveyspotilaan sisäistä maailmaa. Haig kuvaa avoimesti omia tuntojaan esimerkiksi paniikkikohtausten, ahdistuneisuuden ja masennuksen kanssa taistellessaan. Hän nostaa esille myös sen, miten mielenterveyden ongelmat näkyvät mediassa rikosten tavoin: joku tunnustaa kärsivänsä jostain tai paljastaa kärsineensä jostain nuoruudessaan. Vaikka kovasti yritämme uskotella, että mielenterveyden ongelmat eivät enää ole yhtä leimaavia kuin ennen, puhumme niistä edelleen eri tavalla kuin somaattisista sairauksista.

Kirja on rakenteeltaan sekalainen ja luvut lyhyitä. Suurempien kokonaisuuksien alle on kasattu pienempiä kirjoituksia, jotka liittyvät toisiinsa välillä vahvemmin ja välillä löyhemmin. Luvut ovat lyhyitä, ja tekstilukujen välissä voi olla listauksia, pieniä tarinoita ja omaelämäkerrallisia katkelmia. Yhdessä ne kuitenkin tuovat monta näkökulmaa samaan aiheeseen. Tällainen sekalaisuus on itse asiassa ihan virkistävää ja aihetta keventävää, ja kuvaa omalta osaltaan myös kirjan aihetta ja nykymaailman sirpaleisuutta.

Koska teknologiaa on joka puolella ympärillämme, sen käyttöä ei voi kokonaan välttää, eikä se ole Haigin mukaan tarpeellistakaan. Sen sijaan pitäisi tulla tietoisemmaksi siitä, miten teknologia ja esimerkiksi sosiaalinen media vaikuttavat hyvinvointiimme ja miten vaikutusta voi itse vähentää. Kirjassa annetaan tähän konkreettisia vinkkejä pitkin matkaa. Esimerkiksi sellaiset puhelimeen liittyvät tavat kuin puhelimen pitäminen yöpöydällä (käsi ylös, kuka ei käytä puhelinta herätyskellona) ja sovellusten ilmoitusten päällä pitäminen ovat todennäköisesti haitallisia ja aiheuttavat stressiä. Lisää vinkkejä ja ajateltavaa löytyy kirjasta, suosittelen tutustumaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille