Petri Tamminen: Se sano

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Tiedättekö sen tunteen, kun on illalla jo ihan poikki, mutta ei haluaisi ihan vielä mennä nukkumaan? Silloin ei puhti ja keskittymiskyky oikein enää riitä kovin kummoisiin suorituksiin ja paksuun romaaniin on vaikea tarttua. Se sano oli ihan täydellinen kirja tällaiseen tilanteeseen, sillä se sisältää monta pientä tarinaa ja on pieni ja ohut.

Kirjan sisältö ei kuitenkaan ole mitenkään kovin kevyttä luettavaa, päin vastoin. Tamminen on koonnut kirjaan lausahduksia, jotka ovat syöpyneet todellisten ihmisten mieliin loppuelämän ajaksi, sekä hyvässä että pahassa. Monet niistä tunnistaa itsekin ja pystyy samaistumaan henkilöiden tunteisiin. Minulle jäi tunne, että suurin osa tarinoista oli negatiivissävytteisiä, mutta voi olla että herkkyydessäni tulkitsin osan neutraaleista kielteisiksi. Osa oli oikeasti ihan kamalia, monet niistä jo lapsena kuultuja ja läpi elämän muistettuja.

On mukana toki positiivisiakin muistoja ja lausahduksia. Näistä tarinoista huokuu onni siitä, että joku on juuri tietyssä tilanteessa onnistunut sanomaan juuri oikeat sana, ja ne tuntuvat kantaneen henkilöitä läpi elämän. Lausahdus ei välttämättä ole ollut mitenkään ihmeellinen, mutta oikeassa tilanteessa se on antanut unelmille siivet ja pönkittänyt sopivasti itseluottamusta.

Tammisella on hieno taito luoda erittäin eläviä kuvia ja kohtauksia vain muutamilla virkkeillä. Pisin tarinoista taitaa olla vähän yli kaksi sivua, suurin osa on vain sivun mittaisia. Silti nämä pienet, toteavaan sävyyn ja vähäeleisesti kerrotut tarinat muodostavat rikkaita ja värikkäitä kuvia. Ehkä se johtuu siitä, että tilanteet ovat monesti niin arkisia, että niihin on erittäin helppo samaistua. Muutama lause riittää tilanteen kuvailuun, kun tapahtuma on niin arkisen tuttu, että se olisi voinut sattua kenelle tahansa meistä.

Kirja ei välttämättä ole nopealukuinen, sillä monet tarinat herättävät paljon tunteita, ja tarinan tunnelmaa haluaa makustella jonkin aikaa. Luin muutaman tarinan moneen kertaan juuri niiden herättämän mielikuvan voimakkuuden takia.

Pääset heti lukemaan kirjaa esimerkiksi seuraavien palvelujen kautta:

BookBeat: *kokeile palvelua 30 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Elisa Kirja: *e-kirja, *äänikirja, *kuukausitilaus (tarjolla myös 14 vuorokauden maksuton kokeilujakso uusille asiakkaille)

Nextory: *kokeile palvelua 30 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Storytel: *kokeile palvelua 14 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

Laura Andersson: Voit nukkua. Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään