Haruki Murakami: Norwegian Wood

Postaus sisältää *-merkillä merkattuja mainoslinkkejä.

Huomaan että olen virittänyt itselleni jonkinlaisen laatukirjallisuushaasteen, sillä kirjahyllyyni on kasautunut useita keltaisen kirjaston kirjoja ja maailmankirjallisuuden klassikoita. Monet niistä ovat tulleet kotiini kirpputorilöytöinä muutamalla eurolla, joko pokkareina tai oikein kovakantisina. Norwegian Wood on yksi näistä kirppislöydöistä, ja sen jälkeen vuoroaan odottavat esimerkiksi Piin elämä, Tikli ja Hiljainen tyttö. Olen monta kertaa ollut lainaamaisillani kirjastosta Murakamin teoksia, mutta jokin on aina saanut jättämään kirjat hyllyyn. Kevyempien viihdekirjojen jälkeen kaipasin jotain vähän syvällisempää ja Norwegian Wood tuntui sopivalta siihen tarkoitukseen.


Kirja kertoo nuoruuden ja aikuisuuden taitekohdasta, rakkaudesta ja sen hankaluudesta, mielenterveyden järkkymisestä ja monesta muusta. Se sijoittuu 1960-luvun Tokioon, ja siinä seurataan muutamaa vuotta nuoren yliopisto-opiskelija Torun elämästä. Hän kohtaa Tokiossa sattumalta Naokon, joka on ollut hänen kuolleen ystävänsä tyttöystävä. Toru ja Naoko kävelevät Tokiota ristiin rastiin, puhuvat ja nauttivat toistensa seurasta. Naokon yllättävä lähtö saa Torun hetkeksi pois raiteiltaan, mutta opiskelutoveri Midori tarjoaa vaihtelua arkeen persoonallisella tavallaan.

Tapahtumat kulkevat verkkaisesti, ja kirjan lukemiseen meni minulta monta viikkoa. Sivujen määrästä hidas eteneminen ei johtunut, mutta luin kirjaa iltalukemisina, ja lukutahti vaihteli. Tarinakin etenee eri tempoissa, välillä tapahtuu enemmän tai kerronta on muuten nopeampaa, välillä pysähdytään kuvailemaan asioita perusteellisesti. Kerronnan tempon vaihtelu muistuttaa arkista elämää: arki viilettää ohi huomaamatta, mutta jonkin erityisen tapahtuman voi kuvitella hidastavan ajan kulua. Yksi perusteellisesti ja verkkaisesti kuvattu tapahtuma on Torun ensimmäinen matka vuoristoon vierailulle Naokon luokse. Vaikka vierailu kesti vain muutaman päivän, siitä kerrottiin laveasti ja kiirehtimättä. Vuoristossa oli rauhallista ja Toru tuntui viihtyvän siellä, ja tämä kohta on jäänyt kirjasta parhaiten mieleeni.

Vaikka Norwegian Woodia kuvataan rakkaustarinaksi, se sisältää paljon myös surua, sairautta ja traagisia kohtaloita. Itsemurhia tapahtuu ainakin kolme ja näiden lisäksi luonnollisempia kuolemia. Oman polun löytäminen nuoruuden ja aikuisuuden rajalla ei ole helppoa, ja vaikka Toru vaikuttaa hyvin tasaiselta ja suoralta luonteelta, myös hän kokee apeutta ja alakuloa. Monet henkilöistä tuntuvat käyttäytyvän jotenkin kummallisesti. Minua jäi mietityttämään erityisesti Torun huonetoverin, Kamikatze-lempinimellä kutsutun pedantin siivoushullun kohtalo, sillä se jää täysin avoimeksi. Myös Midori on hyvin kummallinen henkilöhahmo. Hän on impulsiivinen, herkästi loukkaantuva ja ylpeä, ja hänen puheidensa todenperäisyys tuntui olevan monesti kyseenalainen. Hän toimii vastakohtana Torun tasaisuudelle ja suoruudelle, mutta hahmona hän on minusta rasittava. Järkevimmältä henkilöltä tuntuu Naokon uusi ystävä Reiko, joka antaa nuorille viisaalta tuntuvia neuvoja ja yrittää tukea heitä elämän kolhiessa. Hänessäkin on kuitenkin jotain kummaa, vaikka en osaa tarkemmin kuvailla mitä.

Pidin kirjasta, vaikka se oli myös hieman hämmentävä. Tämä oli kirja, josta olisin halunnut keskustella esimerkiksi lukupiirissä. Etenkin kirjan viimeiset lauseet ovat hyvin hämmentävät, ja lopun jälkeen oli pakko palata lukemaan kirjan ensimmäiset sivut uudelleen (eihän sieltä mitään selitystä löytynyt, mutta kuitenkin). Kirjassa oli myös todella paljon viitteitä musiikkiin, ja välillä kävin kuuntelemassa Spotifystä joitakin vieraampia kappaleita. Musiikkiviitteet toivat lisäsävyjä tekstin luomiin tunnelmiin.

Oletko sinä jo tutustunut Murakamiin? Norwegian Wood on ilmeisesti vähän erilainen kuin Murakamin muut kirjat, ja joidenkin mielestä tästä on helppo aloittaa hänen tuotantoonsa tutustuminen. Kirja löytyy äänikirjana BookBeatista, Nextorysta ja Storytelista, ja ElisaKirjasta löytyy äänikirjan lisäksi myös e-kirja. Linkit palveluihin löydät alta.

BookBeat: *kokeile palvelua 30 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Elisa Kirja: *e-kirja, *äänikirja, *kuukausitilaus (tarjolla myös 14 vuorokauden maksuton kokeilujakso uusille asiakkaille)

Nextory: *kokeile palvelua 30 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Storytel: *kokeile palvelua 14 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)


Kommentit

  1. Ihana kirja. Yksi lemppareistani. Olen nähnyt myös elokuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy varmaan katsoa elokuvakin, olisi mielenkiintoista nähdä, miten kirja on taipunut leffaksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä