Natalie Jenner: Jane Austenin talo

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Jane Austenin talo pomppasi *Storytelissä eteeni kun etsin uutta luettavaa edellisen kirjan loputtua. Kun en ole pariin vuoteen selaillut aktiivisesti kustantajien katalogeja, oli tämä minulle ihan uusi tuttavuus. Kirjan kansi oli minusta kaunis, ja kuten aika usein, se vaikutti valintaan.

Tarina on mielenkiintoinen, mutta ei kovin vauhdikas. Tapahtumat sijoittuvat pieneen kylään, joka on ollut Jane Austenin asuinpaikkana, ja jossa hänen sukulaisiaan edelleen asuu. Joukko Austenia ja hänen kirjojaan rakastavia kyläläisiä perustaa yhdistyksen, jonka tarkoituksena on kunnioittaa kirjailijan perintöä ja hankkia hänen vanha kotitalonsa omistukseensa museon perustamista varten. Kirjan jännite syntyy siitä, että talon omistava vanha mies on hyvin itsepäinen ja suhtautuu ainoaan elossa olevaan lapseensa hyvin penseästi. Jane Austenin talon hankkiminen osoittautuu mutkikkaammaksi kuin seura on alun perin arvannut, mutta projekti lähentää kylän asukkaita ja tuo heistä esiin uusia, yllättäviä puolia.

Kirjan henkilöt ovat keskenään hyvin erilaisia. On edistyksellistä opettajatarta, jonka opetusmenetelmiä paheksutaan, on murheen murtamaa lääkäriä, teräväpäistä piikaa, kilttiä mutta vetäytyvää maatyömiestä, torikammosta kärsivää kartanonneitiä sekä uransa taitekohdassa elävää Hollywood-tähteä. Kaikki kirjan henkilöt ovat tavalla tai toisella rikkinäisiä, minkä kirjailija tuo myös jälkisanoissaan esille. Pieni englantilainen kylä ei ole niitä suvaitsevaisimpia ja edistyksellisimpiä paikkoja, vaikka yhteisö onkin tiivis ja sen jäseniä puolustetaan ulkomaailmaa vastaan. Vaikka seuran jäsenet suorastaan palvovat Austenia ja hänen kirjojaan, eivät kaikki kylän asukkaat ymmärrä hänen merkitystään, eivätkä varsinkaan hyväksy turisteja, joita kylään ilmaantuu.

Juonessa on monia mutkia, mutta se ei silti ole kirjan vahvuus. Hyvin rakennetut ja säröiset henkilöt ovat kirjan parasta antia. Henkilöt kommentoivat Austenin teoksia usein ja hyvin analyyttisesti, ja välillä analyysia tuntui olevan häiritsevänkin paljon. Tarina sijoittuu ajallisesti toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin, ja Austenin kirjat ja seuran perustamisprojekti tuntuvat olevan monille henkilöistä keino siirtyä sotavuosista eteenpäin.

Kirja sopii hyvin heille, joita kiinnostaa Jane Austen, hänen tuotantonsa ja elämänsä. Tarinan lomassa kerrotaan mielenkiintoisia yksityiskohtia kirjailijasta ja hänen teoksistaan, ja henkilöiden pohdinnat kirjoista tuovat uusia näkökulmia tuttuihin kirjoihin. Jos etsit jännittävää ja vetävää juonta, tämä ei välttämättä ole sinun kirjasi, mutta jos haluat paneutua pienen yhteisön elämään ja vuorovaikutukseen, tähän kannattaa tarttua.

BookBeat: *kokeile palvelua 30 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Elisa Kirja: *e-kirja, *äänikirja, *kuukausitilaus (tarjolla myös 14 vuorokauden maksuton kokeilujakso uusille asiakkaille)

Nextory: *kokeile palvelua 30 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Storytel: *kokeile palvelua 14 vuorokautta maksutta! (etu koskee uusia asiakkaita)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä