Enni Mustonen: Näkijä
Tämä postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.
Viime aikoina olen lukenut uudelleen läpi kaikki Cormoran Strike -dekkarit ja katsonut niistä tehdyn tv-sarjan (siitä lisää tulevassa postauksessa). Kotimaisen kirjallisuuden nykykirjallisuuden kurssille luin Monika Fagerholmin Amerikkalaisen tytön, josta siitäkin lisää tulevassa postauksessa. Synkähköjen murhatarinoiden jälkeen ja monimutkaisen Amerikkalaisen tytön rinnalle kaipasin jotain suoraviivaista ja kepeää, tuttua ja turvallista. Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan uusin (yhdeksäs!) osa Näkijä löytyi onneksi *Nextorysta ja tarjosi juuri sopivaa vastapainoa edellisille.
Näkijä kertoo Vienan elämästä elokuusta 1953 elokuuhun 1962. Viena työskentelee Foxin studioilla pukijana ja puvustamonhoitaja Martta Valon oikeana kätenä. Kirjan alussa Vienan perhe Suomesta on tullut Los Angelesiin lomamatkalle, joten alussa tavataan enemmänkin tuttuja hahmoja ja kierretään heidän mukanaan Los Angelesin turistipaikkoja sekä tutustutaan Vienan työhön. Lukijoille esitellään myös Vienan naapuri ja (sala)rakas, viulisti Jon Blume. Vienan ja Martan mukana lukija pääsee monien erilaisten elokuvien kulisseihin ja tapaa useita aikansa tähtiä niin Hollywoodissa kuin Suomessakin. Välillä Viena on pidemmän aikaa Suomessa ja osallistuu myös Tuntemattoman sotilaan puvustamiseen. Läpi kirjan Viena kuitenkin etsii omaa paikkaansa sekä työssä että henkilökohtaisessa elämässään.
Näkijä on minusta sävyltään vähän melankolisempi kuin sarjan aiemmat osat, vaikka Ida, Kirsti ja Viena perheineen ovat selvinneet yhteensä kolmesta sodasta ja muista pienistä ja suurista murheista. Tämä kirja on jotenkin sävyltään erilainen, sillä vaikka ympäristö on nyt turvallinen, Viena tuntee itsensä ulkopuoliseksi melkein kaikkialla. Hän kohtaa myös monenlaista surua ja murhetta, vaikka kantaakin vastoinkäymiset pystypäin ja nousee aina uudelleen jaloilleen.
Vaikka tarina veikin mukanaan, väsyin välillä elokuvanteon selostuksiin. Ne tuntuivat toistuvan läpi kirjan samantapaisina, ja kun useimmat sen ajan näyttelijätähdistä ovat itselleni vieraita, tuntui että nimiä ja henkilöitä vilisi vähän turhankin paljon. Tässä kirjassa pidin oikeastaan eniten Martan hahmosta, sillä hän on suoraviivainen, humoristinen pohjalaistaustainen nainen, joka tuntuu olevan Vienalle läheisempi kuin oma perhe Suomessa. Martta on sisukkuudessaan ihan omaa luokkaansa, ja hän tuntuu raivaavan esteen kuin esteen tieltään. Martan seurassa kaikki tuntuu järjestyvän, vaikka näyttäisi siltä, että maailma on kaatumassa niskaan.
Muissa sarjan osissa kirjan nimi on kuvannut selkeästi päähenkilöä (Paimentyttö, Lapsenpiika, Emännöitsijä, Ruokarouva, Ruokarouvan tytär, Taiteilijan vaimo, Sotaleski, Pukija), mutta Näkijä ei hahmottunut ainakaan minulle yhtä selkeästi. Minulle näkijä sanana herättää mielleyhtymiä meedioon ja selvänäkijään, ja ennen lukemista mietin, löytääkö Viena kirjassa itsestään selvänäkijän kykyjä. Luulisin, että nimi viittaa kuitenkin siihen, miten Viena pääsee näkemään monen suuren elokuvatuotannon tekoa ja näkee läheltä myös tähtien, esimerkiksi Marilyn Monroen, elämää.
Kaikesta huolimatta tarina imaisi minut mukaansa jälleen ihan täysin, ja ahmin kirjaa joka välissä. Siitä tämä e-kirjaformaatti on hyvä, että kirja on aina mukana, kun puhelinkin on (ja puhelin on yleensä aina mukana). Pidän edelleen enemmän paperikirjan tunnusta ja tuoksusta, mutta onhan se aika kätevää että kirja on aina mukana puhelimessa, eikä pienen käsilaukun lisäksi tarvitse huolehtia kirjalle omaa kassia.
Syrjästäkatsojan tarinat ovat perinteisesti olleet supersuosittuja, ja esimerkiksi Vaski-kirjastoissa Näkijän varausjono on tätä kirjoittaessa lähes 900 lainaajan mittainen. Haluatko oikaista ja päästä heti lukemaan? Kirja löytyy ainakin seuraavista e- ja äänikirjapalveluista:
Nextory: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.
Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitä mieltä sinä olet?