Donna Leon: Uskon asia

Uskon asia on 19. komisario Brunettin tutkimuksista kertova dekkari. Suomeksi Leonilta on julkaistu vielä kaksi Brunetti-dekkaria ja englanniksi vielä kaksi niiden lisäksi. Ihan koko sarjaa en siis ole vielä saanut luettua. Harmillisesti nuo uusimmat suomenkieliset ovat jatkuvasti lainassa kirjastosta, taitavat olla hyvää kesälukemista muidenkin mielestä.

Uskon asiassa Brunetti tutkii oikeudenpalvelijan kuolemaa ja selvittää samalla kollegansa Vianellon tädin outoa viehtymystä horoskooppeihin. Venetsia kärvistelee helleaallon kourissa ja elokuun kesälomakausi on alkamassa. Brunettikin yrittää päästä viettämään lomaansa vuoriston viileyteen, mutta ei ehdi edes perille kun Venetsia ja työt kutsuvat hänet takaisin.

Aloitin tämän Brunetti-urakan helmikuussa. Ensimmäiset yhdeksän Brunettista kertovaa dekkaria luin peräjälkeen, välissä yhden Agatha Christien ja vielä viisi kirjaa Brunettia. Sitten tuli (yllättäen) ähky ja hetken tauko Venetsian maisemista. Sen jälkeen olen lukenut näitä vähän vähemmän tiiviillä tahdilla, yhden silloin ja toisen tällöin. Vaikka tarinat alkavat jo toistaa itseään eivätkä henkilötkään oikein muutu, pidän silti näiden lukemisesta. Kerronta on sujuvaa ja juoni on yleensä suhteellisen selkeä. Siitä, ettei murhaajaa aina saada kiinni tai hänestä ei aina ole ihan täyttä varmuuttakaan, jää välillä harmittamaan, sillä pidän selkeistä lopuista. Venetsian ja Italian byrokratian toivottomuuden kuvaukset ovat näissä kuitenkin yleensä herkullisia, ja pidän Brunettista, hänen perheestään ja kollegoistaan.

Alkusarjasta lukemistani vaivasivat huono käännös ja lukuisat kirjoitusvirheet, mutta näihin on tullut parannusta sarjan edetessä. Ehkä suosion kasvaessa myös kieliasuun ja huolellisuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota. Ainakaan virheet eivät enää hypi silmille samalla tavalla kuin alussa. Kun näitä lukee paljon kerralla, huomaa että samat teemat ja tapahtumatkin alkavat toistaa itseään tietyissä sykleissä, mutta jos lukee sarjaa vähän leppoisammalla tahdilla, ei sekään haittaa. Viihdyttäviä dekkareita nämä ovat, ja sopivat hyvin vaikka välipaloiksi raskaampien teosten väliin.

Donna Leon: Uskon asia
Komisario Guido Brunettin tutkimuksia -sarja
Kustantaja: Otava
Sivuja: 283
Mistä luettavaksi: Omasta kirjahyllystä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä