Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja

Tietämättömyyden sanakirjaan on koottu joukko asioita ja ilmiöitä, joita ei ole voitu selittää vuosien tai vuosisatojenkaan tutkimustyöstä huolimatta. Kirjaan on koottu muutama kymmen erilaista ilmiötä arjen itsestäänselvyyksistä (haukottelu, kissan kehrääminen, pisarat tai teipin liimaavat ominaisuudet) monimutkaisiin matemaattisiin ongelmiin ja tähtitieteen ihmetyksen aiheisiin asti. Jokaisesta aiheesta kartoitetaan lyhyesti tähän mennessä (siis alkuteoksen julkaisuvuoteen 2007) kertynyt tutkimustieto ja todetaan kaikesta kertyneestä tiedosta huolimatta ilmiö mysteeriksi.

Kirjailijat onnistuvat minusta erityisen hyvin tieteellisen tutkimuksen luonteen kuvaamisessa. He onnistuvat melko tiiviisti ja selkokielisesti esittelemään ilmiön tutkimushistorian, johon tavallisesti liittyy keskenään kiisteleviä tutkijoita ja kasoittain erilaisia teorioita. Kirjoittajat kiinnittävät lukijan huomion myös tilastollisten esitysten ongelmakohtiin ja siihen, miten tilastoilla voidaan huijata lukijaa. Tieteen itsensäkorjaavuus tulee tässä kirjassa hyvin näkyväksi, kun lähes jokaisen aiheen kohdalla esitellään monia kumottuja teorioita ja tutkimustuloksia ja kuvataan tieteentekijöiden keskinäistä keskustelua ilmiöstä.

Vaikka osa käsiteltävistä aiheista on monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettäviä, ne on onnistuttu selittämään niin että asiaan perehtymätönkin pääsee asiasta jyvälle. Mukana on esimerkiksi fysiikkaan, matematiikkaan ja tähtitieteeseen liittyviä aiheita, joiden ymmärtäminen arkijärjellä on hyvin haastavaa. Kirjassa nämäkin asiat on onnistuttu selittämään riittävän yksinkertaisesti ja lyhyesti.

Vaikka tällainen kirja saattaa kuulostaa kuivalta tieteellisen tiedon perkaamiselta, kirjan tyyli on kuitenkin viihdyttävä. Kaikki kirjoittajien nokkeluudet eivät toimi, mutta kokonaisuus toimii silti hyvin eikä lukeminen suinkaan ole tylsää.

Tähän kirjaan kannattaa tarttua jos haluaa herätellä ystäväpiirissään keskustelua arjen ilmiöistä. Kirjan luettuuaan suhtautuu vähän eri tavalla esimerkiksi niinkin arkiseen asiaan kuin teippi. Myös muut arjen tavalliset asiat herättävät kiinnostusta ja miten- ja miksi-kysymyksiä.

Kirjan takakannessa lukee: "Ensimmäinen kirja, jonka lukemisen jälkeen tiedät taatusti vähemmän kuin ennen.". Ainakaan minun kohdallani tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Sen lisäksi, että tiedän nyt enemmän kirjaan valituista aiheista, tiedän myös sen mitä en tiedä niihin liittyen. Ja onhan sekin kai tietämistä, että tietää mitä ei tiedä?

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin

13. Kirja "kertoo sinusta"
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
23. Käännöskirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän

Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja. Atena 2009, 256 sivua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille