Kalle Kniivilä: Putinin väkeä. Venäjän hiljainen enemmistö

Kuva kustantajan sivuilta
Nojatuolimatka Venäjälle eteni joulukuun lopussa, kun sain ennen joulua luettua loppuun Kniivilän kirjan. Kirjassa selvitettiin sitä, miksi Putin on kansan keskuudessa niin suosittu, vaikka muut maat eivät hänestä niin tykkää. Kniivilä oli haastatellut paljon tavallisia venäläisiä eri puolilta maata.

Haastattelujen lisäksi kirjassa kerrotaan siitä, millaista oli elää neuvostoajalla ja miten se eroaa nykypäivän elämästä. Kniivilä kertoo omia kokemuksiaan ja haastateltavat tuovat oman näkökulmansa aiheeseen. Kirja on kirjoitettu niin, että lukija pääsee tavallaan matkalle mukaan, siirtymät eri kaupungeista toiseen on usein kuvailtu myös.

Monet tavalliset venäläiset äänestävät Putinia, koska ketään parempaakaan ei ole vaaleissa ehdolla. Useat haastatellut nostivat esille myös sen, että Putin ja hänen toimintatapansa tunnetaan, mutta jos presidentiksi nousisi joku muu, hänen toimintatavoistaan ei tiedettäisi mitään. Ja silloin asiat voisivat helposti mennä huonompaan suuntaan. Ei siis haluta ottaa riskiä siitä, että maan asiat huonontuisivat jonkun uuden ihmisen toiminnan vuoksi. Ja toisaalta, Putinin aikana Venäjällä on tapahtunut paljon parannuksia ja talous on paremmalla tolalla kuin ennen. Monet muistelevat kauhulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeistä aikaa. Jos presidentiksi valittaisiin joku muu, nuo ajat voisivat hyvin tulla takaisin.

Pidin siitä, miten kirjassa ei vain tyydytty toteamaan asioiden tilaa ja toistamaan ihmisten haastatteluissa kertomia asioita, vaan asioita ja niiden taustoja selvitettiin ja tarkasteltiin kriittisesti. Itse olen vähän kaikessa aika sinisilmäinen, ja vaikka en räikeintä propagandaa olisikaan totena pitänyt niin en kuitenkaan olisi osannut tarkastella kaikkea haastateltujen sanomisia niin kriittisesti kuin olisi pitänyt. Kirja porautui sen taakse, mitä Venäjästä usein puhutaan ja selitti syy-yhteyksiä. Siksi tämä kirja olisi mielestäni hyvää yleissivistystä kaiken Venäjä-uutisoinnin rinnalle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

Laura Andersson: Voit nukkua. Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään