Kaori Ekuni: Blink blink


Blink blink kertoo japanilaisesta järjestetystä avioliitosta, joka ei ole ihan tavanomainen. Mies on homo ja naisella on mielenterveysongelmia, mutta he ovat silti onnellisia omaan järjestelyynsä. Parin vanhemmat eivät kuitenkaan tiedä kälynsä ja vävynsä erikoisuuksista, mikä aiheuttaa välillä pientä kitkaa. Parin ystävätkin epäilevät suhteen toimivuutta, mutta Mutsuki ja Shoko pitävät elämästään avioparina.


En muista lukeneeni japanilaisen kirjoittamaa kirjaa ennen, ehkä lastenkirjoja lukuunottamatta. Tämä kirja oli kohtalaisen lyhyt ja nopealukuinen, ja lukukokemuksena ihan mielenkiintoinen. Ei kuitenkaan pääse lempikirjojeni joukkoon. Koska en juurikaan tiedä japanilaisesta kulttuurista, en varmaan saanut kirjasta niin paljon irti kuin kulttuuria tuntevat. Omissa mielikuvissani henkilöt näyttivät japanilaisilta ja ympäristökin vähän, mutta käyttäytyminen oli kuitenkin länsimaalaista, mikä on vähän ristiriitaista... Kirjassa mainittiin vanhoja japanilaisia perinteitä ja joitakin tapoja, kuten kumartamien, kenkien pois ottaminen sisätiloissa, teen juominen ja lattialla istuminen. Näitä ei kuitenkaan ollut kovinkaan paljon.

Mietin samalla japanin kielen kääntymistä suomen kielelle. Tekstissä oli ajoittain pientä jäykkyyttä ja kummallisia ilmauksia, joka sai pohtimaan asiaa. Toisaalta tämä kirja on ilmeisesti käännetty suomeksi englannista, joten useapi käännösvaihe tietysti tuo oman osansa suomenkieliseen versioon.

Kaiken kaikkiaan ihan mielenkiintoinen lukukokemus, suosittelen niille, jotka haluavat tutustua muihin kulttuureihin ja jotka ovat Japanista kiinnostuneita.

183 s.

Kommentit

  1. Olen varmuudella (plokkaus) lukenut yhden japanilaisen kirjoittaman kirjan, joka on Norwegian Wood, suosittelen. Blin blink kuulostaa asetelmaltaan mielenkiintoiselta, homo ja mielenterveyspotilas avioparina.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä