Kathy Reichs: Pyhimyksen hauta

Sain muutama vuosi sitten joululahjaksi yhden Reichsin Temperance Brennan -kirjan, ja tykästyin siihen niin että hankin saman tien kirja-alesta toisenkin. Näiden kahden jälkeen on ollut muutaman vuoden tauko, mutta nyt haalin taas alennusmyynneistä hiukan täydennystä Reichs-kokoelmaani.

Pidän paljon kirjoihin löyhästi pohjautuvasta tv-sarjasta Bones. Aloin katsoa sarjaa vasta ensimmäisen kirjan luettuani, mutta kun sarja vei mennessään niin kirjat jäivät. Pyhimyksen hautaa lukiessa oli hauska löytää kirjasta muutamia yhteneväisyyksiä sarjan kanssa, vaikka kirjat tosiaan ovat ihan erilaisia kuin sarja.

Pyhimyksen hauta on toinen tohtori Brennanista kertova kirja. Tohtori Brennan on oikeusantropologi, joka tutkii luita selvittääkseen mm. uhrien ikää, sukupuolta, kuolemisajankohtaa ja kuoleman aiheuttaneita välineitä. Brennan asuu ja työskentelee sekä Montrealissa Kanadassa että Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan Charlottessa.

Kirjan tapahtumat kulkevat Montrealista Charlotteen ja Beaufortiin. Pääjuonena selvitetään tulipalossa kuolleiden ihmisten henkilöllisyyksiä ja taustoja, mutta Brennan tutkii samalla myös 1800-luvulla kuolleen nunnan jäännöksiä tämän pyhimykseksijulistamishakemusta varten. Kummassakin jutussa tulee mutkia matkaan, ja samalla Temperancen sisko Harry aiheuttaa hänelle harmaita hiuksia.

Kirja on vauhdikas, ja koko ajan tapahtuu jotakin. Rikosten selvittelyä on pääasiassa helppo seurata, mutta koska nimiä ja tapahtumia on paljon, välillä joutuu kaivelemaan muistiaan pysyäkseen kärryillä. Kirjassa on kuitenkin kerrottu selkeästi esimerkiksi Brennanin tutkimukset luiden kanssa, ja vaikka vieraita käsitteitä viliseekin, ei niiden merkitystä tarvitse tarkkaan tietää ymmärtääkseen kirjan tapahtumia. Kirjan lopussa myös selvitetään lyhyesti miten tutkimus oli päättynyt, eli kuka tappoi kenet, milloin, miten ja miksi.

Oikeastaan ainoa asia, josta en kirjassa pitänyt, oli kirjoittajan tapa alleviivata tärkeitä tapahtumia ja asioita. Monen luvun lopussa Brennan esimerkiksi ajatteli, että miten paljon olisikaan helpottanut, jos olisi tässä vaiheessa tutkinut tarkemmin tätä ja tätä asiaa. Toisaalta näin juonen kannalta merkitykselliset asiat jäävät mieleen, mutta toisaalta useiden tällaisten painotusten jälkeen tulee hiukan sellainen olo kuin lukijaa aliarvioitaisiin.

Suosittelen kirjaa jännityksestä pitäville, mutta sellaisille, joita kuvaukset ruumiiden mätänemisestä eivät liikaa ällötä. Luin kirjaa muutamaan otteeseen ruokapöydässä, eikä se ehkä ollut viisain valinta...

550 s.

Kommentit

  1. Aloin tänä vuonna lukea Reichsin dekkareita ja olen lukenut nyt tämän ja sen ensimmäisen. Kolmas odottaa hyllyssä sopivaa hetkeä. Olen kyllä pitänyt tästä sarjasta, ja Reichsin kirjat olivat lukulistalla monta vuotta. Bones on yksi lempisarjoistani, joten tietenkin on kiinnostanut perehtyä kirjasarjaan, johon sarja perustuu löyhästi. Melko erilainen Temperance Brennan on kirjoissa kuin tv-sarjassa, mutta tykkään molemmista.

    Kiva huomata, että olet tykästynyt sarjaan, kun heti perään luit toisenkin Reichsin kirjan. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä