Kuunneltuja ruusuja

Viime aikoina lukemiset ovat rajoittuneet äänikirjoihin lähinnä käsitöiden tekemisen kanssa. Viimeisimmät kuunnellut kirjat ovat Raija Orasen Ruusun aika ja Ruusun aika II. Nämä on alunperin tehty TV-sarjaksi, ja vasta sen jälkeen kirjoitettu kirjaksi. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun Helsinkiin, Toukolan kaupunginosaan.

Tänä talvena olen lukenut tai kuunnellut enemmänkin historiallisia romaaneja 1600-1900 -luvuilta, monet niistä Kaari Utrion kirjoittamia. Tällä kertaa oli ihan hauska kuunnella tarinaa vähän lähempää nykyaikaa. Parissa kymmenessä vuodessa maailma on kuitenkin muuttunut melkoisesti: oli jotenkin kummallista kuunnella elämää ilman kännyköitä tai tietokoneita, kun lapset vielä katselivat videoita ja lankapuhelin oli jatkuvasti varattuna.

Kirjasta jollain tasolla huomasi, että se on alunperin ollut TV-sarjan käsikirjoitus, tarina eteni tavallaan kohtauksittain. Kohtaukset oli kuitenkin sidottu hyvin toisiinsa, eikä niistä toiseen hyppelystä tullut rikkonainen kuva. Tekstiin on helppo samaistua, vaikka oma elämä onkin ollut kovin toisenlaista.

Pidin kirjasta ja sen välittömästä tunnelmasta, vaikka Ruususten elämänmeno onkin välillä varsin vauhdikasta. Surua ja kiukkua seuraa onni ja ilo, ja vaihtelu niiden välillä on välillä hyvinkin nopeaa ja rajua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä