Veera Nieminen: Kottikärrykaruselli

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Kottikärrykaruselli kuvaa hevostilan yrittäjän arkea kaunistelematta mutta hersyvällä huumorilla. Kirjan päähenkilö Katri pitää tilaa pystyssä yksin, ja yrittäjä tunnetusti venyy ja joustaa joka suuntaan kun tarvetta on. Hevosten ja etenkin niiden ihmisten kanssa venymistä ja joustamista todella tarvitaan, ja vapaa-aika tai sosiaalinen elämä ovat etäisesti tutunkuuloisia asioita, joita ei kuitenkaan Katrin omassa elämässä juuri ole.


Pidin tosi paljon Niemisen esikoiskirjasta Avioliittosimulaattorista. Tässä kirjassa on samanlainen humoristinen ote maalaiselämään ja sen karuun todellisuuteen. Lukijan maalaisromanttiset kuvitelmat hevostilan arjesta karisevat kyllä hyvin nopeasti - arki ei todellakaan ole pelkkää heppojen silittelyä ja niille lerpertelyä.

Katrin arkiseen puurtamiseen tulee muutos, kun sukulaisteini Jannica ceellä sijoitetaan hänen hoteisiinsa kesäksi. Katri ei teinin seurasta perustaisi alkuunkaan, mutta kannustimena toimii ylläpidosta maksettava varsin kohtuullinen korvaus. Pitkään yksin asuneena Katri joutuu paitsi raivaamaan Jannicalle tilaa talostaan, myös miettimään esimerkiksi miten teinin kanssa puhutaan ja mitä se syö. Loppujen lopuksi Jannica taitaa horjuttaa Katrin arkea juuri sopivasti, jotta Katri pystyy näkemään itsensä ja työnsä hiukan toisesta näkökulmasta kuin aiemmin.

Kirjassa kuvataan erityisen hyvin sitä, miten yrittäjä joutuu tasapainoilemaan asiakkaidensa tyytyväisyyden kanssa. Katrin tilan asiakkaita ovat vaelluksille tulevat ryhmät, ja näitä asiakkaita pitää kohdella niin, että he mahdollisesti tulevat toisenkin kerran. Toinen asiakasryhmä ovat täyshoidossa olevat hevoset ja etenkin niiden omistajat. Osa hevosista on omistajilleen vähän turhankin tärkeitä ja osa taas tarvitsisi enemmän huomiota. Jokainen omistaja muistaa kuitenkin kertoa omat vaatimuksensa hevosensa hoidon suhteen, olivat ne sitten järkeviä tai eivät. Katri joutuu toimimaan erotuomarina hevosten omistajien välissä, terapeuttina ja olkapäänä sekä järkevänä aikuisena. Monessa kohdassa tulee esille kysymys siitä, miten pitkälle pitää mennä asiakassuhteen säilyttämiseksi. Esimerkit ovat tietysti hyvin karrikoituja, mutta pohdinnat varmasti todellisia.

Humoristinen viihdekirja ei ole tietysti mitään ilman pientä romanssia, ja tokihan kirjasta sellainenkin löytyy. Vaikka Katri on ollut pitkään yksin, hän ylläpitää illusiota jonkinlaisesta rakkauselämästä. Illusio alkaa kuitenkin muuttua todeksi, kun asiakkaaksi ilmaantuu Tuukka. Tuukka on huomaavainen ja avulias, mutta itsenäiseksi tottuneen Katrin on vaikea ottaa tarjottua apua vastaan omalla tontillaan. Suhde on mutkikas myös muilla tavoin, eikä Jannican läsnäolo tilalla tee siitä ainakaan helpompaa.

Vakavista aiheistaan huolimatta tässä on hauska ja hyvin etenevä viihdekirja. Taisin lukea sen melkein yhdeltä istumalta, ja nauroin ääneen monessa kohdassa. Asiakaspalvelussa introverttina toimineena tunnistin oikein hyvin Katrin tuskan siitä, miten rasittavaa toisten ihmisten seura voi välillä olla. Eläinten kanssa on huomattavasti suoraviivaisempaa!


BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille