S. J. Bennett: Kolme koiraa haudattuna

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Tästä postauksesta tulikin ajankohtaisempi kuin mitä kirjaa lukiessani ja tekstiä kirjoittaessani olin ajatellutkaan. Kuningatar Elisabet II haudataan ensi viikolla, ja hänen kuolemansa on ollut laajasti esillä mediassa. Uutisia seuratessani huomasin, että kuningattaren kuolema kosketti minuakin yllättävän paljon. Ehkä se on juuri näiden kirjojen ja esimerkiksi The Crown -tv-sarjan ansiota.

Kolme koiraa haudattuna on toinen osa dekkarisarjassa, jossa kuningatar Elisabet toimii rikosten ratkaisijana. Sarjan ensimmäisessä osassa (Windsorin solmu) tutustuttiin kuningattaren uuteen apulaisyksityissihteeri Rozieen, joka toimi kuningattaren oikeana kätenä hienovaraisessa murhatutkimuksessa, kun Windsorin linnasta löytyi ruumis. Sarjan toisessa osassa tulee myös ruumiita, tällä kertaa Buckinghamin palatsissa.



Kirjan tapahtumat saavat alkunsa siitä, kun sir Simon, kuningattaren yksityissihteeri, löytää uintireissullaan hovin henkilökuntaan kuuluneen naisen uima-altaalta kuolleena. Poliisitutkinnassa tulkitaan naisen kaatuneen ja viiltäneen nilkkansa lattialla olleisiin lasinsiruihin, eikä asiassa ensin epäillä rikosta. Vähitellen selviää kuitenkin, että muutamat hovin työntekijät ovat saaneet varsin ikäviä kirjeitä ja muita uhkauksia. Kuningatar Elisabetia askarruttaa myös eräässä laivaston näyttelyssä näkemänsä taulu, joka on hänelle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä. Se, miten kuningattaren makuuhuoneen ulkopuolella riippunut taulu on joutunut laivaston rakennuksen aulaan, on kuningattarelle mysteeri, jonka selvittäminen lankeaa Rozien harteille.

Sarjan ensimmäisessä osassa pidin ennen kaikkea hovin elämän kuvaamisesta ja sen kulissien taakse kurkistamisesta. Bennett kuvaa kuningatar Elisabetia lämmöllä ja huumorilla, ja muistuttaa että monarkki on kaikesta vallasta ja loistosta huolimatta ihminen kuten kaikki muutkin. Kolme koiraa haudattuna on rakenteeltaan selkeämpi kuin Windsorin solmu, eikä tällä kertaa tarvitse kaivella muistinsa lokeroista kovin tarkkoja maailmanpoliittisia tietoja. Kuninkaallisen taidekokoelman hoitamista ja hovin arjen pyörittämistä sen sijaan päästään seuraamaan lähietäisyydeltä. Samalla tulee selväksi, että hovissa työskenteleminen noudattaa samantapaisia lainalaisuuksia kuin muillakin työpaikoilla: on henkilöstöruokalaa, henkilöstöetuja, after workeja, sisäpiirejä ja klikkejä, hyvää ja huonoa johtamista sekä ennen kaikkea mitä moninaisempia juoruja.

Kolme koiraa haudattuna on leppoisa dekkari sellaiselle, joka ei pidä verisillä yksityiskohdilla mässäilystä. Kirja varmaankin lukeutuu kiltin jännityskirjallisuuden genreen, cozy crimeen. Kiinnostavia näistä kirjoista tekee myös se, että varmaankin suurimmalla osalla maailman ihmisistä on jonkinlainen käsitys siitä, kuka ja mikä kuningatar Elisabet ja hänen hovinsa on ja miltä keskeiset tapahtumapaikat näyttävät. Erityisesti The Crown -televisiosarjaa seuranneille tämä dekkarisarja on todennäköisesti mitä mainiointa viihdettä. Kirjasarja on muuten saamassa jatkoa: kolmas osa Murder most royal julkaistaan lokakuun lopulla (lisätietoja täältä).

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu