Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista
Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.
Laitoin kirjastossa uutta aineistoa lainauskuntoon, ja se on hyvä tapa bongata kiinnostavia uutuuskirjoja. Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista on rakkausromaaniksi minusta aika ohut, mutta siinä on hurjan kaunis kansi ja se poikkeaa aiheeltaan muista lukemistani rakkausromaaneista. Otin kirjan lukuun Storytelin kautta, kun edellinen kirjani loppui vähän kesken ja kaipasin kepeää iltalukemista.
Kirjan tarina perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin, ja ilmeisesti kirja on saanut aikamoista mediahuomiota ilmestyttyään Ruotsissa muutama vuosi sitten. Kirjailija on kirjoittanut esipuheen suomalaisille lukijoille, mikä oli minusta aika kiva juttu – sellaiseen en ole ennen törmännyt ainakaan rakkausromaaneissa. Joissain klassikoissa kylläkin, mutta niissä esipuheen on yleensä kirjoittanut suomentaja tai kirjallisuudentutkija. Esipuheesta tuli mukava olo, sillä se viesti siitä että kirjailija välittää myös käännöstensä lukijoista.
Kirjan päähenkilönä on Wienissä asuva, englantia työkseen opettava Julia, jonka arkinen, rutiinien täyttämä elämä alkaa tuntua pitkäveteiseltä. Hän tekee paljon töitä, jotta ei joutuisi miettimään mihin kuluttaisi vapaa-aikaansa (näin perheellisen näkökulmasta tilanne tuntuu utopistiselta!). Tarinan alussa taustoitetaan Julian elämää aika perusteellisesti, ja lukijakin alkaa jo vähän kyllästyä hänen samana toistuviin rutiineihinsa. Abrahamssonilla on kuitenkin humoristinen kirjoitustyyli, ja pienet hauskat sattumukset ja sanailut pitävät mielenkiintoa yllä. Uppouduin tarinaan viimeistään siinä kohtaa, kun Julia sattumalta tapaa asunnottoman Benin ja alkaa viettää tämän kanssa aikaa.
Julia ja Ben ovat hyvin erilaisia. Julia on järjestelmällinen, pitää rauhasta ja hiljaisuudesta ja tykkää yksin asumisesta, koska silloin voi olla varma että tavarat ovat juuri niin kuin itse ne on jättänyt. Ben sen sijaan on seurallinen, suttuinen ja impulsiivinen, eli melkein täysin Julian vastakohta. Jostain syystä Julia kuitenkin viihtyy Benin seurassa, vaikka vierastaakin tämän asunnottomuutta ja kadulla asuvia ystäviä. Ben toimii sekä Julialle että lukijalle silmien avaajana maailmaan, joka on kuin omamme rinnakkaistodellisuus. Asunnottomat elävät elämäänsä kaupunkien kaduilla ja kortteleissa, autiotaloissa ja yömajoissa, mutta ei-asunnottomat harvoin kiinnittävät heihin huomiota. Benin kautta tämä verho raottuu, ja lukijakin pääsee tuulettamaan ennakkoluulojaan.
Kuten kirjan nimikin antaa ymmärtää, kyseessä on rakkausromaani. Se noudattaa tuttua ja turvallista rakkausromaanin kaavaa, mutta humoristisesti ja pilke silmäkulmassa. Koska kirjailija paljastaa jo esipuheessa, että kirjan tapahtumilla on vahva yhteys todellisiin tapahtumiin, lukijana sitä miettii aina välillä mikä on tapahtunut oikeasti ja mikä on tarinaan lisättyä mielikuvituksen tuotetta. Abrahamsson onnistuu kuvaamaan henkilöhahmonsa hyvin eläväisesti ja lämpimästi, ja suhtautuu etenkin päähenkilö Juliaan (eli itseensä) hyvin humoristisesti. Kaikki kirjassa ei tietenkään ole ruusuilla tanssimista, ja Julia joutuu kohtaamaan myös asunnottomuuden ja muiden sosiaalisten ongelmien nurjan puolen, mikä järkyttää häntä. Toisaalta, Ben saa hänet poistumaan omasta turvallisesta kuplastaan ja lähtemään seikkailulle, mikä tuntuu olevan positiivinen kokemus.
Minua kirjailijan tyyli viihdytti ja nauratti. Luin kirjaa illalla sängyssä ja tyrskähtelin myös ääneen, mistä sainkin seuraavana päivänä mieheltäni kommenttia. Tällä kertaa kirjalle naureskelu oli kuitenkin vain positiivinen seuraus, sillä se auttaa saamaan ajatukset pois maailmantilanteesta.
Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista on Abrahamssonin ensimmäinen suomennettu teos. Storyteliä selatessani huomasin, että häneltä on suomennettu saman tien kaksi muutakin kirjaa, jotka ovat ilmestyneet vain e- ja äänikirjoina. Tällä hetkellä minulla on jo muuta luettavaa, mutta sopivassa välissä palaan kyllä Abrahamsonin hyväntuulisten kirjojen pariin.
Nextory: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.
Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitä mieltä sinä olet?