Annie Darling: Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Viime viikkojen uutiset ovat olleet ahdistavia, ja ne tuntuvat saaneen koko elämän kääntymään päälaelleen. Sotajutut, joiden on aina ajatellut kuuluvan menneisyyteen, hyppäävätkin jatkuvasti silmille ja oma turvallisuudentunne on uhattuna. Olen ajatellut paljon Kira Poutasen uusinta romaania Surun kartta, jossa käsitellään ylisukupolvisia traumoja. Huomaan, että omankin sukuni sotiin liittyvät traumat nousevat nyt uudella tapaa pintaan. Uutiset ovat saaneet minut levottomaksi, ja lopulta keksin ratkaisun siihen, miten saisin käännettyä ajatuksiani muualle. Tartuin hömppäromaaniin.


Annie Darlingin vastasuomennettu Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa ei ala kovin iloisissa merkeissä. Posyn rakas ystävä ja Kirjatalli-nimisen kirjakaupan omistaja Lavinia on kuollut, ja lukija tutustuu kirjan päähenkilöihin tämän muistotilaisuudessa. Posy itse on menettänyt molemmat vanhempansa ja toimii alaikäisen pikkuveljensä huoltajana. Heidän kotinsa on kirjakaupan yläkerrassa ja Lavinian kuoleman vuoksi sekä heidän asuntonsa että Posyn työpaikka ovat vaakalaudalla. Muistotilaisuudessa Posy saa kuitenkin tietää, että Lavinia on testamentannut Kirjatallin rakennuksen ja liiketoiminnan Posylle – sillä ehdolla, että hän saa kirjakaupan kannattamaan kahden vuoden kuluessa. Muussa tapauksessa Kirjatalli siirtyy Lavinian tyttärenpojalle Sebastianille, jonka Lontoon seurapiirit ovat julistaneet hyvin ilkeäksi mieheksi.

Kirjatalli ei ole ihan tavallinen kirjakauppa sijainniltaan, valikoimaltaan eikä työntekijöiltään. Se sijaitsee vähän syrjässä pienen aukion laidalla, sen valikoimassa on huomattavan paljon romanttisia rakkausromaaneja ja sen työntekijät Lavinia on pelastanut erilaisista ongelmatilanteista. Kirjakaupan värikkääseen henkilökuntaan kuuluvat Posyn lisäksi Nina, Verity ja Tom. Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa aloittaa kirjakaupan henkilökunnasta kertovan sarjan, ja sarjan osien päähenkilöt vaihtelevat. Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään tarinaan Posyn näkökulmasta ja seuraavaksi suomennettavassa osassa jatketaan ilmeisesti Verityn näkökulmasta. Darling on luonut herkulliset hahmot ja heidän keskinäistä vuorovaikutustaan on hauska seurata. Odotan myös innolla muita sarjan osia ja sitä, miten erilaiselta maailma näyttää eri hahmojen näkökulmasta.

Tarina lähti liikkeelle vähän laiskanlaisesti, ja olin jo melkein luovuttaa tämän kanssa. Vaikka henkilöt ovat hauskoja ja mielenkiintoisia, ärsyynnyin Sebastianin käytökseen Posya kohtaan heti alkuunsa. Posyn ja Sebastianin välillä on vahva jännite, sillä Sebastian puuttuu jatkuvasti Posyn elämään, eikä Posy osaa laittaa hänelle (tai monelle muullekaan) kampoihin. Välillä Posyn saamattomuus ja naiivius ärsyttävätkin, mutta hänen taisteluaan kaupan selviytymisen puolesta oli kuitenkin lopulta ilo seurata. Alun verkkaisuuden jälkeen tarina lähti etenemään vauhdilla ja imaisi lukijan mukaansa.

Kirjassa ei ole mitään oikeasti kovin yllättävää, vaan loppuratkaisunkin voi aavistaa jo tarinan alusta alkaen. Posyn oma kiintymys rakkausromaaneihin sai minut kuitenkin ymmärtämään, miksi tässä maailmantilanteessa tällainen romaani toimii rauhoittavasti: siinä on kaavamaisesti rakennettu juoni, ja lukija voi luottaa siihen, että lopussa kaikki selviää parhain. Yhtäkkiä epävarmaksi muuttuneessa maailmassa luotettavan hömppäromaanin maailmaan on turvallista sukeltaa, ja se tuo erikoisella tavalla lohtua. Plussaa on myös se, että se aika, minkä käytän kirjan lukemiseen, on pois uutisten lukemisesta. Tiedossa onkin nyt tavallista enemmän postauksia romanttisista romaaneista.

Jos kirjan loputtua haluat heti hyökätä seuraavan osan kimppuun, ne löytyvät useimmista e- ja äänikirjapalveluista englanninkielisinä äänikirjoina. Syyskuussa ilmestyy myös sarjan toinen osa Ylpeyttä ja ennakkoluuloa Bloomsburyn kirjakaupassa suomennettuna.

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille