Beth O’Leary: Kimppakämppä

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

O’Learyn kirjoja on kovasti kehuttu, mutta en ollut lukenut mitään niistä. Hänen uusin suomennoksensa, Törmäyskurssi, on ilmestynyt alkuvuodesta ja sitä olen kirjastossa selaillut. Jostain kuitenkin luin, ettei Törmäyskurssi ole yhtä hyvä kuin O’Learyn aiemmat kirjat, ja siksi päätin aloittaa Kimppakämpästä.


Kimppakämpän asetelma on erikoinen: Tiffy etsii uutta asuntoa Lontoosta, jotta voisi muuttaa pois entisen poikaystävänsä asunnosta. Kustannustoimittajana työskentelevän Tiffyn tulotasolla ei kuitenkaan ole tarjolla kovin loistokkaita lukaaleja, joten hänen on tehtävä valinta joko homeisen pikkuasunnon tai erikoisen kimppakämppäjärjestelyn välillä. Leon tarvitsee rahaa pikkuveljensä asianajajan maksuihin, ja hän etsii itselleen kämppistä. Leon tekee pelkkää yövuoroa, joten hän ja kämppis eivät koskaan tapaisi, vaikka jakaisivat asunnon sänkyä myöten. Tiffy päättää käydä katsomassa Leonin asuntoa, ja tekee vuokrasopimuksen Leonin tyttöystävän Kayn kanssa. Tiffyn ystävät tosin ovat lähinnä kauhuissaan tästä järjestelystä.

Tiffy on monella tapaa hyvin värikäs hahmo. Hän pukeutuu lontoolaisittainkin erikoisiin asuyhdistelmiin ja hänen mukanaan Leonin asuntoon muuttavat tavarat tuovat eloa Leonin pelkistettyyn tyyliin. Alkujärkytyksestä toivuttuaan Leon kuitenkin sopeutuu tilanteeseen. Vaikka Tiffy ja Leon eivät tapaa toisiaan, he käyvät kuitenkin vilkasta keskustelua post-it-lappujen avulla. Ennen pitkää koko asunto alkaa olla lappujen peitossa. Kay suhtautuu lappuihin hieman karsaasti, Tiffyn ystävät sen sijaan seuraavat Tiffyn ja Leonin viestittelyä kiinnostuneina.

Kirjan puolivälissä Tiffyn entinen poikaystävä Justin alkaa aiheuttaa yhä enemmän harmia. Hän suhtautuu omistavasti Tiffyyn ja ilmestyy yllättäen samoihin tilaisuuksiin hänen kanssaan. Tiffyn on ollut vaikea irrottautua suhteesta Justiniin, ja hän alkaa jälleen epäröidä. Tiffyn ystävät suhtautuvat häneen kuitenkin hyvin suojelevasti ja haluavat pitää hänet erossa Justinista. Tiffyn asumisjärjestelyt tuntuvat ärsyttävän Justinia erityisen paljon, minkä sekä Tiffy että Leon saavat huomata.

Tiffy ja Leon vuorottelevat kertojina, ja heidän tekstinsä ovat todella erilaisia. Tiffyn osuudet ovat tavallista proosatekstiä, mutta Leonin osuudet ovat etenkin alussa hyvin lyhytsanaisia ja suoraviivaisia, ja ne muistuttavat enemmän terveydenhuollon kirjauksia kuin romaanin kerrontaa. Alussa tämä vaihtelu tuntui ärsyttävältä, mutta kun siihen tottui, se tuntuikin aika toimivalta. Tiffy ja Leon ovat persoonallisuudeltaan hyvin erilaisia ja kerronnan erot tuovat tämän esille todella konkreettisesti.

Kun kerrontaan tottui, tarina imaisi mukaansa hyvin nopeasti. Luin kirjaa e-kirjana, mikä tarkoitti että se kulki mukanani ihan joka paikkaan ja mahdollisti pienten pätkien lukemisen lyhyissäkin väleissä. Tämä kirja teki poikkeuksen siinä, että vaikka se oli todella hyvä, se tuntui sopivan mittaiselta. Lukija osattiin pikkuhiljaa vieroittaa tarinasta niin, että tällä kertaa ei jäänyt sellaista oloa että kirja loppui kesken. Vaikka tapahtumien lopputulos oli ennalta-arvattava, tapahtumat joiden kautta lopputulokseen päästiin onnistuivat yllättämään ja pitämään mielenkiintoa yllä. Ihmissuhdekiemuroihin olikin hyvä heittäytyä, kun saattoi luottaa siihen että kaikki loppuu kuitenkin onnellisesti.

Kimppakämpän jälkeen luin myös Vaihtokaupan, jossa Lontoossa asuva Leena vaihtaa Englannin maaseudulla asuvan isoäitinsä kanssa asuntoja ja elämiä kahdeksi kuukaudeksi. Vaikka tämäkin kirja oli ihan hyvä, ei se kuitenkaan yltänyt Kimppakämpän tasolle. Hahmot jäivät paljon värittömämmiksi eikä herkullisista tilanteista otettu samalla tavalla kaikkea irti kuin Kimppakämpässä. Jos siis mietit O’Learyn kirjojen lukemista, suosittelen aloittamaan Kimppakämpästä.

Kaikki O’Learyn kirjat ovat saatavissa ainakin näissä e- ja äänikirjapalveluissa:

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä