Kristen Hannah: Alaskan taivaan alla

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Alaskan taivaan alla on jälleen yksi niistä kirjoista, jotka ovat saaneet niin paljon huomiota somessa, että kirjaan tarttuminen oli hankalaa. Olin varannut tämän kirjastosta, jonotin sitä pitkään ja kun lopulta sain sen, se lojui pari viikkoa pöydällä odottamassa. Pidin kuitenkin saman kirjailijan Satakieli-kirjasta, ja siksi annoin tällekin lopulta mahdollisuuden.


Kirja kertoo pienestä perheestä, joka elää jonkinlaista kiertolaiselämää. Perheen tytär Leni on tottunut siihen, että hän vaihtaa säännöllisin väliajoin koulua ja joutuu aina uudelleen sopeutumaan uusiin kouluyhteisöihin. Perheen isä Ernt on Vietnamin sodan veteraani, jonka mielenterveyden sotavankeus on vienyt. Vaikka hän on Lenille useimmiten lempeä ja rakastava, kohtelee hän vaimoaan Coraa arvaamattomammin. Erntin ja Coran välinen rakkaus on suurta mutta satuttavaa, eikä Cora pysty jättämään miestään, joka jokaisen raivoamisensa jälkeen vakuuttelee rakkauttaan. Perheen elämä muuttuu, kun Ernt saa tiedon pienestä tilasta, jonka hän on perinyt sotavankeudessa kuolleelta taistelutoveriltaan. Tila sijaitsee Alaskassa syrjäisellä seudulla, ja perhe pakkaa omaisuutensa muuttaakseen sinne. Cora ja Leni uskovat vakaasti, että isän tilanne paranee Alaskassa, jossa on rauhallista ja paljon tilaa.

Aluksi kaikki näyttääkin hyvältä, sillä perhe saapuu Alaskaan huhtikuussa. Vuosi on valoisimmillaan, ja työtä ja touhua riittää. Alaskalaiset valmistautuvat koko kesän tulevaan talveen, ja tähän puuhaan myös Cora ja Leni ryhtyvät asetuttuaan aloilleen. Ernt kunnostaa tilaa, metsästää ja ystävystyy taistelutoverinsa perheen kanssa. Pieni yhteisö ottaa heidät vastaan ja auttaa vaativan Alaskan-elämän alkuun. Kesää seuraa kuitenkin hämärtyvä syksy ja pimeä talvi. Pimeys ja sisällä olo vaativat veronsa kaikista, mutta pahiten Erntistä, jonka traumat aktivoituvat ja kunto heikkenee. Cora ja Leni oppivat entistä varovaisemmiksi ja yrittävät pysyä poissa Erntin tieltä, kun tämän turhautuminen purkautuu.

Kirja on upea ja siihen uppoaa ihan täysillä. Se lähtee liikkeelle verkkaisesti, ja vähän jo aluksi tylsistyin, mutta kun tapahtumat lähtevät liikkeelle, ei kirjaa voinut laskea käsistään. Vauhdikkaimmissa kohdissa hypin rivien yli, kun halusin vain nopeasti tietää, miten tässä käy. Tarina on onneksi jaksotettu niin, että välillä lukija saa hengähtää rauhallisempien jaksojen aikana ja välillä tapahtuu paljon lyhyessä ajassa. Tarinan lopussa on samanlainen verkkainen jakso kuin alussakin, ja se antaa kerrankin mahdollisuuden jättää tarinan henkilöille kunnolliset jäähyväiset. Tämän kirjan kohdalla ei tullut sellainen olo, että kirja olisi jäänyt jotenkin kesken. Kaiken kruunaa Alaskan kaunis ja karu luonto, joka hurmaa monet, mutta koituu myös monen kohtaloksi.

Tarina on kerrottu pääosin Lenin näkökulmasta, vaikka muutamissa luvuissa kerrontavuoro annetaan hänen ystävälleen Matthew'lle sekä Coralle. Leni on vasta yksitoista heidän muuttaessaan Alaskaan, mutta hän tarkkailee ympäristöään ja sen tapahtumiaan hyvin objektiivisesti ja tarkasti. Ehkä elämä arvaamattoman isän kanssa on opettanut hänet siihen. Kirjailija onnistuu minusta Lenin hahmon kuvaamisessa erittäin hyvin, ja Leni muuttuu ja kasvaa ajan kuluessa. Tarkasti on osattu kuvata pelon ilmapiiri kotona, mutta myös murrosiän alkuun liittyvät tunnekuohut ja ensirakkauden voima. 

Vaikka tarinassa keskitytään Leniin ja hänen perheeseensä, piirtyy kirjan monista sivuhenkilöistä mielenkiintoinen kuva. Lähes kaikki alueella asuvat ovat aloittaneet siellä uuden elämän syystä tai toisesta. Elämä on kovaa, mutta yksinkertaista, ja korvessa tuntuvat pärjäävän myös ne monet jotka eivät "ihmisten ilmoilla" pysty elämään. Pienessä yhteisössä näkyy myös polarisaatiota, kun Ernt ottaa yhteisön rikkaimman vaikkakin aina toisia auliisti auttavan Tom Walkerin silmätikuksi ja syntipukiksi.

Kirjan aihe on rankka, ja tapahtumia kuvataan realistisesti, ei kuitenkaan verisillä yksityiskohdilla mässäillen. Lukiessa saa kuvan siitä, millaista on, kun lapsi ei voi luottaa siihen että kotona on turvallista. Alaskan syrjäisessä nurkassa ei voi luottaa virkavallan apuun, vaan asiat on monesti selvitettävä itse. Jos kaipaat hyvää tarinaa, jossa on monta kerrosta, vauhtia ja vaarallisia tilanteita mutta myös rakkautta ja välittämistä, tartu tähän.

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille