Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Taidan olla aika altista yleisöä kustantajien mainoksille, sillä bongasin tämän kirjan muistaakseni Kirjasto-lehdessä olleesta HarperCollinsin mainoksesta. Kirjan kansi on minusta onnistunut ja houkutteleva. Tilly ja kirjamatkaajat aloittaa sarjan, jonka toinen osa julkaistaan lokakuun lopussa.

Päähenkilö Tilly asuu isovanhempiensa kanssa lontoolaisen kirjakaupan yhteydessä. Tillyn äiti on lähtenyt omille teilleen hänen ollessaan vauva, ja isästä hänelle on kerrottu vain joitakin epämääräisiä pikkuasioita. 11-vuotiaan Tillyn on vähän vaikea sopeutua muiden lasten joukkoon, ja erityisesti äidin katoaminen mietityttää Tillyä jatkuvasti. Onneksi isovanhemmat huolehtivat hänestä hyvin, ja onneksi on niin paljon ihania kirjoja! Tilly on aiemminkin uppoutunut kirjoihin niin, että maailma ympäriltä on hävinnyt, mutta Vihervaaran Annan ja Ihmemaan Liisan ilmestyminen kirjakauppaan tuntuu jo liian kummalliselta. Pikkuhiljaa kirjan hahmoihin liittyvä salaisuus alkaa paljastua, ja sillä on Tillyn elämään valtavan suuri merkitys.

Kirja on hyväntuulinen seikkailuromaani, vaikka siinä sivutaan myös vakavia aiheita. Tillyn ja hänen ystävänsä Oskarin seikkailut vievät heitä eri kirjojen maailmaan, ja niissä kohdataan monenlaisia vaaroja. Aikuisista paljastuu uusia puolia ja Lontoosta salaisia paikkoja. Myös Tillyn äidin kohtalo selviää lopulta, vaikka se oli pikkuisen ennalta-arvattava. Nautin tarinasta kuitenkin ihan täysillä! Tilly on sellainen perinteinen seikkailusankari, jolla ei ole rohkeudesta ja uteliaisuudesta pulaa, ja se toisaalta auttaa ratkaisemaan äidin arvoituksen mutta saattaa hänet ja Oskarin melkoisiin vaaroihin.

Tarina on suunnattu alakouluikäisille, ja uskon että kirjan vauhdikas meno on lasten mieleen. Jäin kuitenkin pohtimaan sitä, miten tuttuja Anna-kirjat ja Liisa Ihmemaassa ovat nykypäivän alakoululaisille. Itse luin Anna-kirjat vasta myöhemmin ja Liisa taitaa olla minulle tuttu vain Disney-elokuvasta (häpeä myöntää). Näiden lisäksi Pikku Prinsessa -kirjalla on tarinalle hyvin keskeinen merkitys. Uudempiakin lastenkirjoja sivutaan, kun Tilly ja Oskar pohtivat, millaista olisi sukeltaa Harry Potterin maailmaan. Toivon, että kirjaviittaukset saavat lukijat kiinnostumaan vanhemmistakin kirjoista sen sijaan, että vieraat henkilöt ja tarinat tuntuisivat vanhanaikaisilta ja oudoilta. Tämän kirjan äärellä voisi hyvin virittää keskustelua siitä, millaisia vanhempien ja vaikka isovanhempien lapsuuden lempikirjat ovat olleet.

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille