Jessica Fellowes: Mitfordin murhat

Postaus sisältää *-merkillä merkattuja mainoslinkkejä.

Kesällä on mukava heittäytyä hyvin etenevien dekkarien vietäväksi, ja siksi valitsin kirjaston hyllystä tämän kirjan. Mitfordin murhat on ilmestynyt 2018, mutta se on jäänyt minulta aiemmin lukematta, vaikka olen sitä joskus selaillutkin. Kirja aloittaa sarjan, ja kun lukee ensimmäisen osan tällä tavalla muutaman vuoden päästä sen ilmestymisestä, saa kätevästi lukea heti perään muutaman jatko-osan.


Kirja kertoo Mitfordin perheestä ja sen lastenhoitajaksi päätyvästä Louisa Cannonista. Kirjassa on pikkuisen Downton Abbeyn tunnelmaa, sillä se sijoittuu 1920-luvulle suureen maalaiskartanoon, ja Mitfordien perhe kuuluu aatelisiin. Kirjan kirjoittaja on Downton Abbeyn luojan veljentytär, joten yhteys on sitäkin kautta aika luonnollinen. Kirja alkaa ensimmäisessä maailmansodassa sairaanhoitajana toimineen Florence Nightingale Shoren junamatkan kuvauksella. Kirjan takakannestakin käy ilmi, että neiti Shore murhataan tuon matkan aikana, ja murhan selvittäminen muodostaa kirjan varsinaisen juonen. Murhaa selvittelevät sekä viralliset tahot että Mitfordien perheen vanhin tytär Nancy Louisan kanssa. Kirjan henkilöt ja tapahtumat perustuvat todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin, vaikka kirjan tarina onkin fiktiivinen.

Kirjan juoni etenee jouhevasti, ja kerronta on melko yksityiskohtaista. Miljöötä ja henkilöitä kuvaillaan runsassanaisesti ja se luo kirjaan mukavan tunnelman. Mukana on myös Mitfordien lasten tavanomaisen arjen kuvausta ja Louisakin tavataan usein arkisten tehtäviensä ääreltä. Vaikka kuvaukset eivät suoranaisesti kuljeta juonta eteenpäin, ne täydentävät hyvin kuvaa 1920-luvun aatelisperheen elämästä ja elävöittävät sekä tarinaa että sen henkilöitä. Tässä kirjassa esiin pääsee erityisesti perheen vanhin tytär Nancy, joka on temperamenttinen ja nopealiikkeinen, utelias ja älykäs. Myös perheen päätä, lordi Redesdalea kuvataan paljon, ja hänen äkkipikaisuutensa ja murahtelunsa tulevat lukijalle hyvin tutuiksi.

Louisa on pyykkärin tytär Lontoosta, joka tarinan alussa pakenee setäänsä Stepheniä. Vaikka Louisa saa työpaikan Mitfordeilta ja pääsee pois Lontoosta ja setänsä ulottuvilta, ei hän silti voi paljastaa omaa taustaansa työnantajilleen tai edes Nancylle. Stephen pitää Louisan varuillaan, vaikka ei itse olekaan paikalla. Tarinan alussa Louisa törmää Guy Sullivaniin, jota toimii junapoliisina ja tutkii myös neiti Shoren murhaa. Guyn ja Louisan välillä pikkuisen kipinöikin, ja he tekevät yhteistyötä läpi kirjan. Guy on hänkin mielenkiintoisesti kuvattu henkilö, sillä hän on veljessarjastaan ainoa, jota ei otettu sotimaan. Huono näkö vaivaa häntä myös työssään, ja hän kokee syyllisyyttä väistettyään sotapalveluksen.

Kirja oli erinomaista kesälukemista, ja juoni oli rakennettu taitavasti. En yleensäkään arvaa dekkareiden syyllisiä kesken tarinan, ja tälläkin kertaa antauduin kirjailija jallitettavaksi. Pidän näiden perinteisten dekkareiden loppukohtauksista, joissa henkilöt kerääntyvät yhteen ja joku kertoo, miten kaikki todellisuudessa meni. Tällainen rakenne on ihanan ennalta-arvattava, ja pidän siitä että voin luottaa, ettei loppu jää avoimeksi. Jostain syystä avoimeksi jäävät dekkarien loput saavat minut näkemään punaista ja tuntemaan oloni petetyksi.

Osasin ennakoida kirjastossa, ja lainasin saman tien sarjan toisen osan mukaani. Vaikka nämä kirjat löytyvät myös e- ja äänikirjapalveluista, suosikkitapani lukea on kuitenkin perinteinen paperikirja. Toisaalta migreenipäivän pelastus oli se, että pystyin kuuntelemaan kirjan äänikirjaversiota pimeässä maatessani, kun fyysisen kirjan lukemisesta ei olisi tullut mitään. Eri formaatit sopivat erilaisiin tilanteisiin, ja siksi käytän luontevasti niitä kaikkia tarpeen mukaan. Kätevää on se, että kirja kulkee aina mukana kännykässä, ja arjen odotteluhetkinä voi lukaista pätkän kirjaa. Kotona voi heittäytyä sohvalle perinteisen kirjan, teemukin ja suklaalevyn kanssa, ja migreenipäivinä tai lenkillä voi laittaa äänikirjan kuulokkeisiin.

Mitfordin murhat ja muut sarjassa jo ilmestyneet kirjat löytyvät ainakin näistä e- ja äänikirjapalveluista:

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

  1. Tykkäsin ensimmäisestä kirjasta ja aion lukea seuraavankin. Parasta on historia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Kaikissa kirjoissa on kuvattu ihanan yksityiskohtaisesti arkisia asioita 1920- ja 1930-luvuilla.

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja