Denise Rudberg: Salainen koodi
Postaus sisältää *-merkillä merkattuja mainoslinkkejä.
Tämän kirjan kannessa lukee "Kolme naista. Yksi sota. Murtumaton koodi." ja se kuulosti kovin tutulta. Ihastuin Kate Quinnin kirjoittamaan Ruusukoodiin, jossa oli myös kolme naista toisen maailmansodan koodinpurkutehtävissä, ja siksi kiinnostuin tästä kirjasta. Vertasin sitä tietysti koko ajan lukiessani Ruusukoodiin, ja vaikka tämä ei yltänyt lähellekään sen tasoa, se oli kuitenkin ihan hyvä nopeasti lukaistava välipalakirja.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1940-luvun Tukholmaan, jossa neljä hyvin erilaista naista erilaisista lähtökohdista valitaan mukaan murtamaan saksalaisten koodeja. Signe on maalta kaupunkiin muuttanut nöyrä, työteliäs ja lyhyestä koulutuksestaan huolimatta hoksaavainen sisäkkö. Elisabeth on varakkaan perheen temperamenttinen tytär, joka ei pelkää avata suutaan. Iris on viron-pakolainen, joka on tullut maahan kahden pienen poikansa kanssa epätietoisena tulevaisuudestaan. Nämä kolme eri taustoista olevaa naista ystävystyvät pian sen jälkeen, kun heidän työnsä koodien parissa alkaa.
Kerronta etenee vuorotellen jokaisen päähenkilön näkökulmasta. Lukujen pituudet vaihtelevat muutamasta sivusta pariinkymmeneen sivuun, minkä vuoksi juoni etenee välillä verkkaisesti ja välillä nopeammalla tahdilla. Välillä viipyillään esimerkiksi Elisabethin ravintolaillassa ja välillä kurkataan pikaisesti, mitä Signelle kuuluu. Kirja aloittaa sarjan, ja vaikka pidemmillä kuvauksilla saatetaan taustoittaa tulevien kirjojen tapahtumia, tuntuivat ne tässä kirjassa välillä hiukan turhilta. Monenkirjavia epäilyttäviä henkilöitä tavataan pitkin kirjaa, eikä heistä kuitenkaan selviä juuri mitään. Erityisen kiinnostuneena seurasin hallintopäällikkö Anderssonin tarinaa, ja harmittelin, kun siihen ei vielä tässä kirjassa saatu ratkaisua.
Muutenkin tämä kirja tuntui taustoittavalta osalta ennen kuin varsinaiset tapahtumat alkavat seuraavissa osissa. Juonessa ei minusta ollut mitään kunnollista käännekohtaa, ja tarina tuntui jäävän ihan kesken. Tarkoitus on varmasti ollut rakentaa kirjan loppuun tehokas koukku, ja siinä kirjailija on kyllä onnistunut. Vaikka tämä kirja ei päässyt suosikikseni, tykästyin sen henkilöihin kuitenkin sen verran, että aion lukea seuraavankin osan. En ole ennen lukenut Rudbergiltä mitään, joten en osaa sanoa poikkeaako tämän kirjan tyyli hänen muista kirjoistaan. Huomaa kyllä, että hän on kirjoittanut dekkareita, sillä lukijan epäilykset hän osaa herättää hyvin.
Kirja oli aiheestaan ja henkilöiden ongelmista huolimatta melko kevyttä luettavaa. Se oli nopeasti parissa illassa lukaistu ja täytti välipalakirjan paikan oivallisesti. Olisi kiva päästä keskustelemaan tästä kirjasta sellaisten kanssa, jotka ovat lukeneet myös Ruusukoodin, sillä vaikka kirjoissa oli paljon yhtäläisyyksiä, oli eroja kuitenkin enemmän. Minulle ei esimerkiksi ihan täysin selvinnyt, mikä naisten varsinainen työtehtävä oli, sillä vaikka sitä paljon kuvattiinkin, jäi se kuitenkin hämäräksi. Ehkä seuraava osa, Vaarallinen yhteys, tuo siihenkin lisävaloa. Sarjasta on ilmestynyt suomeksi nämä kaksi osaa, ja lisäksi kolmas osa on jo ilmestynyt ruotsiksi.
Haluatko päästä heti lukemaan? Kirja löytyy *BookBeatista e-kirjana ja äänikirjana. Voit kokeilla palvelua 30 päivää maksutta, ja lukea tai kuunnella kokeilujakson ajan niin paljon kuin jaksat ja ehdit. Tilauksen voi halutessaan keskeyttää milloin tahansa. Etu koskee uusia asiakkaita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitä mieltä sinä olet?