Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies

Olen lukenut Roope Lipastin kolumneja Kotivinkistä jo pitkään, ja ne saavat usein hymyn huulille ihan vain arkipäivän sattumusten kuvailulla. Halkaisukirvesmies koostuu kirjoituksista, joita on julkaistu mm. Kotivinkissä, Turun Sanomissa ja Lapsemme-lehdessä. Kansiliepeen mukaan mukana on paljon myös ennen julkaisematonta materiaalia.

Kirja jakautuu seitsemään osaan viikonpäivien mukaisesti. Jokaisen osan alussa on kuvailtu kutakin viikonpäivää ja sen tunnelmaa. Tekstit ovat muutaman aukeaman mittaisia ja useimmat niistä sisältävät myös totuuksia suoraan lasten suusta. Lisäksi kirjassa on erilaisia koonteja kuten esimerkiksi Tee-se-itse-munauksia, Lapsiperhematematiikkaa ja Lapsiperheen turvaohjeet.

Tekstit kertovat Lipastin ja hänen perheensä arjesta ja niistä tai niiden kautta tehdyistä havainnoista. Kirjassa mm. taistellaan muurahaisia ja hiiriä vastaan, pohditaan muutosvastarintaa, muistellaan jännityskirjoista jännintä (pankkikirjaa) ja listataan maailman ärsyttävimmät asiat. Ja kaikki tämä huumorilla höystettynä.

Minuun nämä kirjoitukset uppoavat ihan täysillä, ovat uponneet alusta asti Kotivinkin kolumnin löydettyäni. Itselläni ei ole lapsia, mutta lyhyen opettajanurani ansiosta pystyn kyllä kuvittelemaan Lipastin kuvaamat tilanteet hyvinkin elävästi. Kirjaa lukiessa tuli myös sellainen olo, että jäänköhän jostain hauskasta paitsi, kun itselläni ei niitä lapsia ole. Moni teksteistä päättyy johonkin lasten suusta kuultuun juttuun, ja nämä vetivät suupieliä nauruun kyllä aika tiheään tahtiin.

Tykkään erityisesti tästä kirjasta ja näistä kirjoituksista välittyvästä tunnelmasta. Siitä, miten ihan se arkipäivän elämä voi välillä olla suurta seikkailua ja johtaa uusiin oivalluksiin. Harmitti, että olin yksin kotona tätä lukiessani, sillä olisin halunnut lukea muutaman tekstin ääneen miehelleni. Osa jutuista kun oli ihan kuin suoraan meidänkin elämästämme. Suosittelen tätä sellaisille, jotka haluavat lukea jotain hauskaa.

Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies
Kustantaja: Atena 2014
Sivuja: 215
Mistä luettavaksi: Kirjastosta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille