Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä. Kirjablogikirja

Tämä viime vuonna ilmestynyt, Lumiomenan Katjan ja Kirjainten virrassa -blogin Hannan kirjoittama kirja käsittelee nimensä mukaisesti kirjablogeja, kirjabloggareita ja kirjabloggausta. Minun oli tarkoitus lukea tämä jo vuosi sitten kun se ilmestyi, mutta monet muut kiireet ehtivät taas edelle. Nyt kun sitä lukee, huomaa miten nopeasti tämä kenttä elää: vaikka asia ei olekaan vanhentunut vuodessa, paljon uutta on tapahtunut, monta uutta blogia on pistetty pystyyn ja monia on blogistaniasta myös poistunut.

Kirja on hyvä peruspaketti kirjabloggamisesta. Siinä kuvataan mm. ilmiön historiaa, tuodaan esille yhteisöllisyyttä, pohditaan blogiarvioiden suhdetta lehtien kritiikkeihin, kerrotaan kirjoittajista blogien takana ja mietitään, millainen on kirjablogien tulevaisuus viiden vuoden sisällä. Kirjassa paneudutaan myös bloggaamisen eettiseen puoleen esimerkiksi tekijänoikeuksien kautta.

Suurin osa kirjan sisällöstä oli itselleni jo tuttua asiaa joko oman kokemuksen tai opintojen kautta. Olikin mielenkiintoista lukea kirjaa ja huomata saavansa vahvistuksia omille kokemuksilleen. Hauskaa oli myös bongata tuttuja blogeja ja bloggareita kirjan sivuilta, sillä kirjoittajat ovat käyttäneet monia kirjablogeja kommentteineen kirjansa taustana. Myös taustamateriaalina käytetty kysely toi mukavasti koko kirjabloggarien yhteisöä osaksi kirjaa. Kyselyvastausten kautta huomasi, miten erilaisia me kirjoista kirjoittavat ihmiset olemme, ja miten erilaisina näemme tämän harrastuksemme.

Yhteisöllisyyttä käsiteltiin erilaisten haasteiden ja tempausten kautta, ja niitähän riittää. Oli hauska huomata miten aktiivisia kirjabloggarit ovat esimerkiksi erilaisten lukuhaasteiden järjestämisessä. Haasteita löytyy lähes joka teemalle ja lukutavalle, ja jos ei löydy sopivaa niin aina voi perustaa oman. Itse olen ollut haasteissa mukana lähinnä käsityöblogin puolella muutama vuosi sitten, mutta myös lukuhaasteisiin on tullut osallistuttua, vaihtelevalla menestyksellä. Tempauksillaan kirjabloggaajat ovat saaneet myös "ulkomaailman" huomiota: esimerkiksi plagioinnin vastainen flashmob puhutti ja ihmetytti, ja kirjoille vuosittain jaettavat Blogistanian Finlandia, Globalia ja Kuopus on huomioitu myös esimerkiksi kustantamoiden markkinointiosastoilla. Kaiken kaikkiaan yhteisöllisyys on iso osa kirjabloggaamista, ihan jo se perusvuorovaikutus mitä näkee tekstien kommenttiosioissa. Itse olen vielä huono kommentoimaan, luen kyllä bloglovinin kautta valtavaa määrää kirjablogeja, mutta kommenttien jättäminen on vielä tuntunut jostain syystä hankalalta. Siinäkin asiassa pitänee vain ottaa itseään niskasta kiinni ja muistaa, miten paljon kommentit lämmittävät oman tekstin perässä.

Kirja on selkeä ja nopealukuinen, ja esittelee kirjabloggauksen perusasioita vähän toistaenkin. Kirjan lopussa on mielestäni loistava tiivistys koko asiasta koottuna muutamaan sivuun. Lisäksi löytyy lista kotimaisista kirjablogeista (joista osa on jo hiljentynyt), joitakin kirjailijoiden blogeja sekä kirjallisuusaiheisia verkkosivuja. Bloggausta aloittavalle tai kirjablogeista muuten kiinnostuneille tärkeä tieto on se, mistä kirjablogeja löytyy. Kirjassa viitataankin useaan otteeseen facebookin kotimaiset kirjablogit -sivuun ja twitterin vastaavaan.

Kaiken kaikkiaan tämä on hyvä perusteos kirjabloggaamisesta kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tätä on luettu varmaan melkein kaikissa kirjablogeissa, joten muiden arvioita löytänee helpoiten googlaamalla. :)

Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä. Kirjablogikirja
Kustantaja: Avain 2013
Sivuja: 168
Mistä luettavaksi: Kirjastosta

Kommentit

 1. Minäkin luin tämän blogiurani alkutaipaleella (eli aivan hiljattain!), ja koin kirjan erittäin antoisana: se todellakin antoi aloittelijalle kelpo paketin asiasta ja myös suunnistusapua tässä suunnattomassa viidakossa - vaikka voi, varmasti en ole vieläkään onnistunut poimimaan mukaani läheskään kaikkea mielenkiintoista, etenkään kun tämä todella on kenttä, joka todella myös muuttuu kaiken aikaa.

  Ja blogimaailman yhteisöllisyys on tosiaan mukavaa: itse en ole vielä osallistunut yhteistempauksiin enkä välttämättä osallistukaan, mutta jo tuo keskustelevuus, siis mm. kommentointi, tekee tästä antoisan avartavaa. Itse tietystä ujoudestani huolimatta kommentoin mielenkiintoisia kirjoituksia mielelläni, jos minulla vain tuntuu olevan jotakin sanottavaa - aina ei tietenkään ole eikä voi olla. Ja olet oikeassa, kommentit omien kirjoitusten perässä lämmittävät aina. Ihana harrastus! Ja hyvä ja napakka kirjoitus, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnistusapuna tämä kirja on tosiaan hyvä, se onnistuu luomaan jonkunlaisen kokonaiskuvan tähän aika moniulotteiseen maailmaan. Kirjaa lukiessa olisi pitänyt tehdä muistiinpanoja, kun löysin sieltä paljon sellaisia asioita, mihin haluaisin tutustua tarkemmin. Ehkä lukaisen sen vielä toiseen kertaan :)

   Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille