Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja
Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.
Muistiviikon kirjavinkki.
Halusin lukea muistisairauksista kertovien kirjojen lisäksi jonkin sellaisen kirjan, jossa kerrotaan perusasioita muistista ja sen toiminnasta. Huotilaisen ja Peltosen Uuden ajan muistikirja on tuore, tiivis tietopaketti aiheesta selkeästi kirjoitettuna. Tekstiä ymmärtääkseen ei tarvitse osata vaikeita psykologian termejä, vaan asioita selitetään selkeästi ja havainnollisesti tutuin käsittein.
Kirjassa perehdytään muistiin eri näkökulmista: muistia tarkastellaan esimerkiksi oppimisen ja työskentelyn sekä lyhyesti myös muistisairauksien näkökulmasta. Vaikka kirjan tiedot perustuvat tieteeseen ja tutkimuksiin, lukijaa ei silti väsytetä useiden tutkimustulosten referoinnilla tai muistiteorioiden monimutkaisuudella. Aiheesta annetaan selkeä ja havainnollinen yleiskuva, joka palvelee ketä tahansa muistista ja muistamisesta kiinnostunutta lukijaa.
Itselleni ajankohtaisin luku oli muistin toiminta työskennellessä. Väsyneenä ja stressaantuneena huomaa, miten muisti alkaa pätkiä ja ulkoisia muistin tukia kuten muistilappuja tarvitaan useammin. Kirjassa selitetään, miksi nykyinen työympäristö on aivoille ja muistille kuormittava, ja muistutetaan myös taukojen tärkeydestä. Työmuistin rajallisuutta pohditaan sekä oppimis- että työskentelyluvuissa, ja lukijalle tulee selväksi työmuistin rajallinen kapasiteetti. Se tuo myös armollisuutta omaa muistia kohtaan: ihmisen työmuisti on hyvin rajallinen ja se häiriintyy helposti. Siksi kannattaa pitää huolta siitä, että työmuistilla on hyvät työskentelyolosuhteet, jolloin muistilla on mahdollisuus toimia paremmin.
Kirjassa tehdään lyhyt katsaus myös siihen, miten muistisairaus rapauttaa aivoja ja muistaminen muuttuu vähitellen hankalammaksi ja lopulta mahdottomaksi. Kun yhteydet aivojen hermosolujen välillä heikentyvät ja katkeavat, ei muisti enää toimi yhtä tehokkaasti kuin ennen. Lohdullista on kuitenkin se, että muistisairaudesta huolimatta oppiminen on edelleen mahdollista. Muistiin tallennettuihin asioihin voi olla myös useita vaihtoehtoisia reittejä, ja vaikka yksi tai monetkin näistä reiteistä hapertuisivat, voi muistoon päästä käsiksi toisia reittejä pitkin. Tässä yksi hyvä syy pitää mielensä virkeänä ja uteliaana, ja opetella kaikenlaisia mielenkiintoisia asioita, vaikka niistä ei aina välitöntä hyötyä olisikaan.
Suosittelen kirjaa kaikille muistista ja sen toiminnasta kiinnostuneille. Erityisen tärkeää luettavaa kirja olisi kuitenkin tietotyöläisille, joiden työ ei fyysisesti ole kovin raskasta, mutta joiden aivot ja muisti ovat kovalla koetuksella päivän mittaan. Tämän kirjan avulla voi ymmärtää paremmin sitä, miksi iltapäivällä ajatus tuntuu tahmealta ja mitä asialle voisi itse tehdä. Muistia kannattaa hoitaa, sillä muistin ylirasittuminen voi aiheuttaa hankaluuksia myöhemmin elämässä.
Nextory: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.
Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitä mieltä sinä olet?