Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja

Postaus sisältää *-merkillä merkattuja mainoslinkkejä.

Olen kuullut paljon hyvää Colganin kirjoista sekä somessa että todellisessa maailmassa, ja olin ajatellut lukea tämän Uusia alkuja ja onnellisia loppuja jo sen ilmestyttyä. Jostain syystä en kuitenkaan lukenut kirjaa heti tuoreeltaan, ja kaikkien kehujen jälkeen aloin suhtautua siihen jo vähän epäluuloisestikin.


Epäluulo ei hälventynyt ensimmäisten sivujen aikana, sillä varsinaista tarinaa edeltää kirjailijan saateosuus ja hänen vinkkinsä hyviin lukupaikkoihin. Nämä tuntuivat minusta vähän kummallisilta, ja jostain syystä karsastan lukuohjeita kirjojen aluissa. Haluan päästä heti lukemaan ja rakentaa itse mielikuvani siitä, millaisia kirjan tarina ja henkilöt ovat. Verkkaisesta alusta huolimatta tipahdin kirjan maailmaan ihan täysillä viimeistään siinä kohdassa, kun kirjan päähenkilö Nina muuttaa Skotlantiin pitämään kirjakauppaa pakettiautosta käsin. Mikähän siinä on, että Skotlanti on jostain syystä sellainen mystinen paikka, jolla on vetovoimaa etenkin kirjojen tapahtumapaikkana? Olenkohan lukenut liikaa Outlander-sarjaa?

Uusia alkuja ja onnellisia loppuja ei ole yllätyksellinen tai dramaattinen kirja, eikä se laita lukijaa pohtimaan asioita kovin syvällisesti. Sen sijaan se tarjoaa turvallisen ennalta-arvattavan aikuisten sadun, jossa yhtenä päähenkilönä ovat kaikki ne ihanat kirjat, joita Nina ja hänen asiakkaansa lukevat ja joista he keskustelevat yhdessä. Kirjassa on vastoinkäymisiä, kiemuraisia ihmissuhteita, romantiikkaa ja hyviä ystäviä. Se sijoittuu säältään poikkeuksellisen aurinkoisen Skotlannin ylämaille, ja sen sivuilla vilisee kilttiin pukeutuneita lihaksikkaita maajusseja. Minulle tämä oli täydellinen välipalakirja illalla töistä palautumiseen, kun ulkona tuulee ja vettä tulee taivaan täydeltä.

Kirja on myös puolustuspuheenvuoro kirjoille ja lukemiselle. Huomaan, että olen viime aikoina lukenut muutamia muitakin kirjoja aiheesta, ja niitä on vielä lukupinoissa odottamassakin. Ehkä tällaisten kirjojen runsaus kertoo jotain siitä, miten lukemisen vähentymiseen ja digitaalisten välineiden käytön lisääntymiseen on alettu reagoida. Kirjailijat varmasti puolustavat myös elantoaan, sillä jos kirjoja ei lueta, ei niiden kirjoittamisella myöskään elä. Ne kirjat, joissa aiheena on ollut kirjat ja lukeminen, tuntuvat kuitenkin sukeltavan syvemmälle. Tälle kirjalle ja esimerkiksi Kirjakauppa Thamesin varrella -kirjalle on yhteistä se, miten ne kuvaavat sitä rikasta maailmaa, joka kirjojen kautta aukeaa. Kirjat eivät ole näissä kirjoissa vain esineitä, joita myydään ja joista saadaan rahaa, vaan ne ovat ystäviä, jotka tarjoavat loputtomat määrät elämyksiä.

Aion jatkaa Colganin kirjojen lukemista, sillä niistä tulee hyvä mieli. Kun arki on enemmän ja vähemmän raskasta, on tärkeää päästä välillä pujahtamaan sinne rinnakkaistodellisuuteen, jossa voi luottaa onnelliseen loppuun.

Tarvitsetko sinäkin pienen pakohetken arjesta? Uusia lukuja ja onnellisia loppuja löytyy äänikirjana ainakin seuraavista palveluista (ElisaKirjasta myös e-kirjana):

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Delia Owens: Suon villi laulu

Anni Blomqvist: Myrskyluoto-sarja