Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori

Tämä muutaman vuoden takainen esikoisromaani on täydellinen kesäkirja. Siinä on huumoria, romantiikka ja maalaismaisemaa. Erityisen herkullinen tämä taitaa olla varsinaissuomalaisille, sillä se kertoo itäsuomalaisen Ainon kulttuurishokista kun tämä muuttaa kuukaudeksi varsinaissuomalaiselle karjatilalle.

Aino on puhelias ja eloisa karjalainen, Jussi taas tuleva karjatilallinen Varsinais-Suomesta. Pari rakastuu messuilla päätä pahkaa ja niin tulisesti, että Aino lähtee kuukaudeksi kokeilemaan, selviääkö Jussin kotitilalla. Jussista ja kotitilasta kyllä selviää, mutta Jussin lisäksi tilalla asuvat hänen isänsä, setänsä ja pikkuveljensä. Jussin äiti on kuollut ja jättänyt jälkeensä pysähtyneisyyden. Mitään ei ole emännän kuoltua saanut talossa muuttaa.

Kulttuurishokkeja on siis luvassa puolin ja toisin. Ainon näkökulmasta Jussin isä ja setä (Unto ja Erkki) ovat lähestulkoon mykkiä, tai puhuvat ainakin niin outoa kieltä, ettei sitä suomeksi voi laskea. Tästä kaksikosta minulle tuli jatkuvasti mieleen Finnish Nightmares -sarjakuvat, niin vierasmaalaiselta puhelias ja sosiaalinen Aino varmasti näiden mielestä tuntui. Aino ei myöskään voi ymmärtää, miksi talon rutiineihin ei voi noin vain mennä sörkkimään ilman molemminpuolista mielensäpahoitusta.

Minä sain osakseni lukuisia kummastuneita katseita kun tyrskähtelin lukiessani sohvannurkassa. Kun on itse sukujuuriltaan sekä karjalainen että varsinaissuomalainen ja kun on todistanut näiden kahden kulttuurin törmäyksiä, pystyy hyvin eläytymään myös kirjan henkilöiden ahdinkoon. Sympatiani olivat vuorotellen sekä Ainon että Unton ja Erkin puolella. Eivätkä Unto ja Erkki tietysti ole mörököllejä syntyjään, vaan olosuhteiden ja elämäntilanteen muovaamina. Aino tuo tilan pysähtyneisyyteen raikkaan tuulahduksen, mutta joutuu kuitenkin huomaamaan, että asioita voidaan tehdä monella tavalla ja että hiljaisuuskin on joskus hyväksi.

Jos kaipaat lomalukemiseksi riippumattoon jotain kevyttä ja hauskaa, suosittelen tätä kirjaa. Jos inhoat kulttuuristereotypioilla leikkimistä tai maalaisromantiikkaa, tämä ei välttämättä ole paras vaihtoehto.


Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin

2. kirjablogissa kehuttu kirja
4. kirja lisää hyvinvointiasi
5. kirjassa liikutaan luonnossa
14. valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
17. kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
25. kirja, jossa kukaan ei kuole
42. esikoisteos
47. kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori. Tammi 2013, 267 sivua.

Täältä* voit hankkia kirjan e-kirjana.

Kommentit

 1. Kuulostaa tosiaan oivalta kesäkirjalta. Olen tätä kirjastossa katsellut useammankin kerran, mutta nyt alkoi tuntua, että josko tänä kesänä, kunhan loma alkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös suunnitellut lukevani tämän aiemmin, mutta aina on jäänyt. Nyt törmäsin tähän jo niin usein kirjaston palautushyllyssä että pakko oli lainata. :)

   Poista
 2. Tämä oli kiva kirja. Kirjastahan on jo tehty näytelmiä kesäteattereihin ja uskon, että kirjan huumori puree lukijoihin ja näytelmien katselijoihin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu