Satu Rämö ja Hanne Valtari: Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät

Yleinen ajatus työnteosta taitaa edelleen olla sellainen, että työn pitää olla tuskaa tai vähintäänkin maistua puulta, ja että elämä alkaa vasta työajan jälkeen tai sitten joskus eläkkeellä. Siitä kertoo myös sanonta "ensin työ, sitten huvi". Entä jos työn ja huvin voisikin yhdistää? Olisiko väärin ihan jopa nauttia työnteosta, koska se on niin kivaa?

Unelmahommissa-kirjan mukaan työn ja huvin voi hyvinkin yhdistää, eikä työnteosta nauttiminen todellakaan ole väärin. Kirja päinvastoin kannustaa tekemään itselleen työn juuri siitä, mistä pitää.

Molemmat kirjoittajat ovat ammattibloggaajia: Hanne Valtari kirjoittaa Lähiömutsi-blogia ja Satu Rämö Salamatkustaja-blogia. Bloginpidon lisäksi molemmilla on myös muita töitä, mutta bloggaaminen tuo elannosta ison osan. Sen verran tunnettuja naiset ovat, että kirjan varausjonot kirjastoissa ovat aika pitkät.

Bloggaaminen saa kirjasta luonnollisesti aika ison siivun, ihan omana lukunaan mutta myös muiden lukujen seassa. Itsensä elättäminen blogia kirjoittamalla on kuitenkin (etenkin Suomesssa) vielä aika uusi juttu, joten minusta on hyvä että asiaa nostetaan esille. Kirjassa on mielestäni kerrottu avoimesti ja selkeästi siitä, miten paljon blogin ylläpitämiseen vaaditaan työtä. Ei riitä että istuu hetken koneella naputtelemassa tekstin ja nappaa pari kivaa kuvaa tekstin kylkeen. Lisäksi paneudutaan myös rahapuoleen ja avataan tarkemmin sitä, mistä kaikesta ammattibloggaajan tulo koostuu.

Kirjaa varten on haastateltu myös muita unelmahommia tekeviä: on kahvinpaahtajaa, pyöräkauppiasta, ruokataiteilijaa ja viskitislaajaa. Moni haastatelluista on päässyt tekemään unelmahommiaan monen mutkan ja toisille tehtyjen töiden jälkeen. Kirjassa toistuu ihmisten halu tehdä töitä itselle ja oman mielen mukaan. Yrittäjänä voikin nauttia luovasta vapaudesta eri tavoin kuin työntekijänä.

Helppoa yrittäjyys ei silti ole. Kirjassa painotetaan erityisesti verkostojen merkitystä yrittäjän työn tukena. Hyvien ja toimivien verkostojen lisäksi painotetaan auttamisen vastavuoroisuutta: minä autan sinua nyt, ja joku toinen auttaa minua sitten kun itse tarvitsen apua. Minusta tässä ajatuksessa palataan hyvällä tavalla menneeseen maatalousyhteiskunnan yhteisöllisyyteen: kaikki pärjäsivät kun autettiin toinen toistaan.

Moni meistä on ihan kivassa työssä: siitä saa tarpeeksi rahaa ja se ei ole ihan täyttä kidutusta. Työajan jälkeen alkaa vapaa-aika, ja sitä voi sitten viettää miten haluaa, vaikka usein aika ei tunnu riittävän edes puoleen siitä mitä haluaisi tehdä. Kirjan oppien mukaan voisi yrittää tehdä työn siitä, mitä haluaa vapaa-ajallaan tehdä. Parhaimmillaan voi päästä tilanteeseen, jossa itselle lopulta maksetaan siitä, että saa tehdä sellaisia asioita, joista olisi jopa valmis maksamaan.

Minusta tämä olisi hyvä kirja ihan kenen tahansa lukea. Vaikka olisikin tyytyväinen omaan tämänhetkiseen tilanteeseensa, kirja saattaa silti laittaa miettimään elämäänsä vähän toisessa valossa. Jokaisen on hyvä pysähtyä tietyin väliajoin tarkastelemaan omaa elämäänsä, ja sitä, käyttääkö aikaansa oikeasti sellaisiin asioihin joita haluaa tehdä. Toisaalta tämä kirja antaa myös tuoreen näkökulman nykypäivän työelämään: ehkä tehtyä työtä voisikin mitata jollain muulla tavalla kuin työpaikalla vietettyinä tunteina ja minuutteina.


Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin

2. kirjablogissa kehuttu kirja
4. kirja lisää hyvinvointiasi
10. kirjan kansi on mielestäsi kaunis
11. jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
18. kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
25. kirja, jossa kukaan ei kuole
28. kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
29. kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia
45. suomalaisesta naisesta kertova kirja
47. kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. vuoden 2017 uutuuskirja

Satu Rämö ja Hanne Valtari: Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät. WSOY 2017, 352 sivua.

Täältä* voit hankkia kirjan e-kirjana.

Kommentit

  1. En ole lukenut tätä vielä, vaikka molempia blogeja seuraankin. Jotenkin olen miettinyt, että olenkohan ihan kohderyhmää :) Ehkä liityn sinne pitkän varausjonon jatkoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, minusta tässä oli paljon hyvää asiaa vaikka ei juuri olisikaan alaa vaihtamassa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Agatha Christie: Totuus hallavan hevosen majatalosta