Michael Cunningham: Villijoutsenet ja muita kertomuksia

Kansikuva kustantajan sivuilta
Villijoutsenet ja muita kertomuksia sisältää kymmenen satua, joita on muokattu tavalla tai toisella. Monessa sadussa tapahtuma-aika on muuttunut nykyaikaan ja sadun lumous tavalliseen arkeen. Kaikissa saduissa näkökulmaa on muokattu alkuperäiseen verrattuna paljon. Tähän kirjaan ei välttämättä kannata tarttua, jos haluaa pitää mielessään vain perinteiset versiot tutuista saduista, jotka päättyvät usein "ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka".

Keskustelunherättäjänä tämä kirja toimii varmasti hyvin, ja uskon että esimerkiksi lukupiireissä tästä saisi herkullisia keskusteluja. Kirjan muokattujen satujen jälkeen minulla oli vähän sellainen hölmistynyt olo. Joku toinen oli ilmaissut asian niin että satujen taika tavallaan hävisi näitä lukiessa. Luulen että näitä satuja (esim. Kaunotar ja hirviö, Lumikki, Jaakko ja pavunvarsi) on kuullut ja lukenut niin monta kertaa lapsuudesta asti, ettei niitä osaa ajatella mistään muusta näkökulmasta. Sadun taika taitaa piillä osittain sen tuttuudessa ja ennustettavuudessa, ja tietysti siinä että ne melkein varmasti päättyvät aina onnellisesti ja hyvän voittoon.

Juuri kirjan kädestäni laskeneena huomaan että Kaunotar ja hirviö jäi päällimmäiseksi pyörimään mietteisiin. En usko että pystyn enää katsomaan Disneyn versiota tästä sadusta ajattelematta koko ajan että ehkä hirviö oli noiduttu olemaan hirviö hyvästä syystä. Monissa Cunninghamin käsittelemissä saduissa kyseenalaistetaan se satumainen rakkaus, joka saa lukijat ja katsojat niiskuttamaan nenäliinoihinsa ja toivomaan että todellisen elämän rakkauskin olisi samankaltaista.

Kirja on ohut ja yksittäiset sadut lyhyitä, mutta aikaa tämän lukemiseen kannattaa varata. Parhaimmillaan sadut ovat yksi tai kaksi kerrallaan luettuina ja pureskeltuina. Ja varoitan vielä: jos et halua särkeä tuttujen satujen lumousta, tartu tähän harkiten.


Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
22. Kuvitettu kirja
23. Käännöskirja
38. Kirjassa mennään naimisiin
39. Ikääntymisestä kertova kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Michael Cunningham: Villijoutsenet ja muita kertomuksia. Gummerus 2016, 151 sivua.

Kommentit

 1. Tässä kirjassa on todella kaunis kuvitus. Kaunotar ja Hirviö jäi samasta syystä pyörimään mielessä mullakin! Huh.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin tämän kuvituksesta. Lisäksi kirja oli muutenkin laadukkaan tuntuinen, ihan kuin paperi olisi ollut vähän paksumpaa kuin yleensä.

   Poista
 2. Minullakin jäi hirviö-satu mieleen ja sen oivallus, että ehkä sille oli syynsä, miksi hirviö noiduttiin. Tykkäsin paljon tästä kokoelmasta ja satujen sijoittamisesta nykyaikaan. Helppo tapa tarttua novelleihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan satuja lukiessa tosiaan huomasi, miten hyvin niihin Disney-versioihin on uponnut ja "uskonut" ne sellaisina. Toisaalta on saduilla siinä silotellussakin muodossa tehtävänsä, olen monesti kuullut miten tiettyä kaavaa noudattavat, onnellisesti loppuvat sadut ovat lapsille turvallisia, kun voi luottaa siihen että hyvä voittaa. Ehkä näiden muiden aika onkin sitten vasta myöhemmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille