Vinkkejä Helsingin kirjamessuille - sunnuntai 30.10.

Ja tästä vinkkejä vielä viimeiseenkin messupäivään:

10.30-11 Katri Vala
Tim Walker: Lost in Finland, haastattelijana Mirjam Ilvas
"As Tim Walker grew up in America, he knew a family called the Kivinens. They were strange, they were Finnish. By destiny, Tim met a Helsinki girl and moved to Finland. For most of his life, he has studied what it means to be Finnish. Through humorous storytelling, Tim reveals his cultural insights."
Tämä on varmasti mielenkiintoinen haastattelu, suomalaiset ja amerikkalaiset kun ovat aika monessa asiassa toistensa vastakohtia. On hyvä välillä kuulla muista kulttuureista tulevilta ajatuksia siitä, miltä Suomi, suomalaisuus ja suomalaiset heidän näkökulmastaan näyttävät ja tuntuvat.

11-11.30 Eino Leino
Ville Kivimäki ja Kirsi-Maria Hytönen: Rauhaton rauha. Suomalaiset ja sodan päättyminen, haastattelijana Unto Hämäläinen
"Kirja kuvaa ihmisten arkikokemuksia ja tuntoja sotaa seuranneina unohduksen, pulan, jälleenrakentamisen ja perheiden perustamisen vuosina. Miten ihmiset ja koko yhteiskunta pääsivät sodan jälkeen uuden elämän alkuun?"
Tästä kirjasta voisi saada näkökulmaa myös pakolaisten tilanteen ymmärtämiseen. Meillä Suomessakin on nähty samankaltaisia painajaisia ja koettu samanlaisia tunteita kuin sotaa tänä päivänä pakoon lähtevät näkevät ja kokevat.

12-12.30 Eino Leino
Mike Pohjola: 1827, haastattelijana Ville Niinistö
"Turussa roihahti 4.9.1827. Pohjoismaiden historian tuhoisin kaupunkipalo haihdutti savuksi Suomen tärkeimmän johto- ja kauppakeskuksen sekä koko joukon salaisuuksia. Kuka sytytti palon ja miksi?"
Kirja on ensimmäinen romaani, joka on kirjoitettu Turun palosta.

12.30-13.30 Magia
Lautapeliturnaus
"Koko perheen lautapeliturnaus! Kenestä Kimble-kunkku tai Aliaksen aatelinen? Osanottajat pääsevät kamppailemaan pelitaidoissaan toisiaan vastaan ja turnauken voittaja saa itselleen repertuaarin Suomen suosituimpia lautapelejä. Turnauksen vetävät Petter Ilander ja Mia Lindgren."
Onko parempaa ajanvietettä (lukemisen lisäksi) kuin vanhat kunnon lautapelit? Oma Kimble-tekniikkani on pahasti ruosteessa, mutta Aliaksessa pärjäisin ihan varmasti! :)

13-13.30 Minna Canth
Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia
"Ratkihauska romaani utsjokelaisten porosukujen kaksintaistelusta. Jengisodan lopputuloksena koko saamelainen elämäntapa mullistuu."
Heikkisen kirjat ovat hauskoja ja niissä käytetään kieltä kekseliäästi, ja lisäksi ne sisältävät koko joukon piikkejä sekä pohjois- että eteläsuomalaisia kohtaan.

15-15.30 Kirjakahvila
Maaret Kallio: Lujasti lempeä
"Voiko negatiivisista tunteista vapautua? Kuinka riittämättömyyttä voi hyväksyä? Kallio haastaa pohtimaan niin armollisuutta kuin vaativuuttakin."
Kallio on viime aikoina ollut paljon esillä niin televisiossa kuin muissa medioissakin. Sosiaalisessa mediassa jaetaan jatkuvasti hänen blogitekstejään.

15.30-16 Eino Leino
Huono käännös
"Käännöskirjallisuus muovaa lukijan kielitajua niin hyvässä kuin pahassa. Miten tunnistaa huono käännös? Millaisia kompastuskiviä aloitteleva kääntäjä kohtaa taipaleellaan ja millaisia karikoita hänen on opittava väistämään saavuttaakseen asiantuntevan lukijan luottamuksen? Palkitun suomentajan Juhani Lindholmin eritys käännöksen ominaisuuksista."
Tuntuu että törmään yhä useammin huonoihin käännöksiin (etenkin kaunokirjallisuudessa) ja olen alkanut miettiä onko käännösten taso tosiaan laskenut niin paljon vai onko omassa kielitajussani jotain vikaa. Monesti huomioni kiinnittyy tarinasta siihen, miten alkukielen rakenteet tai sanonnat paistavat tekstistä läpi, ja sen jälkeen itse tarinan seuraaminen katkeilee kun alan tarkkailla kieltä liikaakin.

16.30-17 Katri Vala
Avoimesti masennuksesta
"Pureeko lääkitys maailmantuskaan, onko kirjoittamisesta terapiaksi, minä päivänä olisi sopivinta tehdä itsemurha? Millaista on olla henkinen pärjääjä, jos ei jaksa nousta ylös sängystä? Katri Rauanjoki ja Pauliina Vanhatalo keskustelevat."
Tämä on varmasti mielenkiintoinen keskustelu, ja aihe tärkeä. Rauanjoen kirjan olen lukenut, Vanhatalon kirja on vielä lukulistalla.

17-17.30 Kirjakahvila
Tarmo Kunnas: Hyvää kotiseutua etsimässä
"Mistä hyvä elinympäristö syntyy Ranskassa, Italiassa tai Saksassa? Millaisista aineksista eurooppalainen sivistys rakentuu? Miten nykyinen rasismi eroaa sadan tai viidenkymmenen vuoden takaisesta? Eri puolilla maailmaa asunut ja matkustanut Kunnas hahmottelee matkakertomustensa kautta, millaista on tämän päivän eurooppalaisuus."
Tässä on loistava tilaisuus avartaa omaa maailmaa ja päästä nojatuolimatkalle ilman että täytyy matkustaa Helsinkiä kauemmas!

Tässä omat poimintani tämänvuotisille Helsingin kirjamessuille. Itse pääsen paikalle vain perjantaina, mutta siitä päivästä yritän rutistaa sitten kaiken irti. Tosin mukaan tuleva nelikuinen saattaa olla asiasta eri mieltä, mutta pitäähän sitä tavoitteita olla... :) Nähdään Helsingissä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Agatha Christie: Totuus hallavan hevosen majatalosta