Vinkkejä Helsingin kirjamessuille - perjantai 28.10.

Tässä vinkkejä kirjamessujen perjantaipäivään:

10.30-11 Aleksis Kivi
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja. Miehen työt
"Miehen työt kokoaa yksiin kansiin kaikki ihmisen elämässään tarvitsemat sisä- ja ulkotyöt. Mielensäpahoittaja ohjeistaa, kuinka emäntä hankitaan ja halot hakataan. Nykyihmisen tulee tietää kuinka renkaat ja vaipat vaihdetaan."
Ihana Mielensäpahoittaja! Näihin ei kyllä kyllästy. :)

11.30-12.30 Kullervo
Tiedonjakaja vai tarinankertoja?
"Tietokirjailijan ja kaunokirjailijan työt ovat hyvin erilaisia. Jokunen kirjailija tekee kumpaakin. Auttaako faktatausta fiktiota kirjoittaessa - ja toisin päin? Vai sekoittuvatko monitaiturin kaksi maailmaa joskus liikaakin? Onko tietokirjasta erityisen luontevaa siirtyä tieteiskirjallisuuteen? Keskustelemassa Maija Haavisto, Tiina Raevaara, Risto Isomäki, Saara Henriksson ja Hanna Matilainen."
Lukijana minua kiinnostaa myös se, miten kirjoittajat tekevät työtään. Pidän erityisesti faktaa ja fiktiota sekoittavista historiallisista romaaneista, sillä niiden kautta olen omaksunut paljon sellaista tietoa, joka ei koulun historiantunneilla millään jäänyt päähän. Näiden romaanien kirjoittaminen vaatii kyllä varmasti hurjasti taustatyötä ja tasapainoilua faktan ja fiktion rajamailla.

12.30-13.30 KirjaKallio
#pojatkinlukee #mitästytöt
"Keskustelemassa mm. #pojatkinlukee-kampanjan keulamies, bloggaaja Mikko Toiviainen aka. Kalenterikarju, yrittäjä, kirjailija, kolumnisti Ronja Salmi, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, esseisti Silvia Hosseini sekä Nokian ja Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa."
Lasten ja nuorten lukuinnostuksen herättäminen on tärkeää, ja #pojatkinlukee-kampanjassa tavoitteena on edistää erityisesti poikien ja nuoren miesten lukemista.

15-15.30 Tarina
Elina Kauppila: Kamalan ihana päivä
"Meini ja hänen vanhempansa heräävät päivään, jossa aamiainen ei maistu, pukeminen hirvittää ja tavaroita menee rikki. Tunteet räiskyvät, mutta iltatoimien jälkeen äiti kuitenkin sanoo: "Kiitos, kulta, ihanasta päivästä!" Mindfulness-kirja toimii monella tasolla ja sisältää yhdessä tehtäviä harjoituksia."
Minä olen luonteeltani murehtija ja jään myös helposti roikkumaan päivän mittaan tapahtuneisiin epäonnistumisiin. Tämä voisi olla minulle opettavainen kirja.

15.30-16.30 Kullervo
Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää feminismistä, haastattelijana Baba Lybeck
"Feministiset kysymykset ovat usein kinkkisiä, koska maailma on kinkkinen. Suomalaisfeminismin superstarat Rosa Meriläinen ja Saara Särmä antavat vastauksia ja pakottavat ajattelemaan itse."
Näiden naisten kirja Anna mennä - opas hauskempaan elämään on saanut kehuja monessa blogissa ja se on minunkin lukulistallani. Myös yleisö saa esittää kysymyksiä, muista lähettää omasi ennakkoon osoitteeseen kustantamo@sets.fi

16-16.30 Aleksis Kivi
Teemu Keskisarja: Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus, haastattelijana Aleksi Siltala
"Kuinka Mannerheimistä tuli Mannerheim? Ei ilmaiseksi. Nuoruus satutti ja haavoitti. Sen painoa ja sielun arpia hän kantoi vielä jumaloituna marsalkkana."
Tämä kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa, Keskisarja on persoona. Hänen ja Marko Kämäräisen tv-sarja Pimeä historia näytti historiaa vähän erilaisesta näkökulmasta ja sarjassa käsiteltiin myös Mannerheimiä. Kannattaa kurkata Ylen sivuilta!

16.30-17 Kirjakahvila
Laura Honkasalo: Pöytä yhdelle - yksinäisyydestä ja yksin olemisen taidosta, haastattelijana Katriina Järvinen
"Yksin eläviä on yhä enemmän. Joku kavahtaa yksin olemista, toista se virkistää. Pakon edessä kohdattu yksinäisyys voi jopa tappaa. Jos yksinäisyyden voi valita, tuoko se silloin mielenrauhaa tai siivittääkö hengen lentoa? Onko yksinäisyydellä sukupuoli?"
Tämän kirjan luin ihan hetki sitten, ja siinä oli mielenkiintoisia tarinoita ja faktaa yksinäisyydestä. Moni suomalainen voi varmasti samaistua kirjassa kuvattuihin tilanteisiin.

17.30-18 Aleksis Kivi
Elina Järvi ja Tiina Hotti: Error - Mielen häiriöitä
"Puolet suomalaisista kärsii mielenterveyden häiriöstä jossain elämänsä vaiheessa. Välillisesti ne koskettavat meistä jokaista. Sofi Oksasen haastateltavina Elina Järvi, Tiina Hotti, Marko Annala ja Henna."
Tämän kirjan luin viime keväänä ja tykkäsin. Siinä useat mielenterveyden häiriöistä kärsivät kertovat millaista oman sairauden kanssa on elää. Mukana on monia eri sairauksia ja niistä kertovat myös muutamat julkkikset. Kirja on silmiä avaava, sitä suosittelen ihan jokaiselle.

18.30-19 Takauma
Marja-Liisa Honkasalo: Mielen salat: Näkymätön varjo, haastattelijana Leena Vähäkylä
"Kansainvälisten tutkimusten mukaan suuri osa ihmisistä on jossain elämänsä vaiheessa kokenut kummia, yliluonnollisiksi käsitettyjä ilmiöitä. Suomessa nämä kokemukset kohtaavat edelleen voimakasta leimaamista, stigmaa. Mistä tämä kertoo?"
Kummitustarinat ovat ihania, mutta vanhoissa taloissa asuneena sitä on joutunut miettimään ovatko ne tarinoita kuitenkaan. Yliluonnollisten kokeminen kiinnostaa minua aiheena kovasti, mutta vilkkaan mielikuvitukseni takia joudun vähän rajoittamaan aihetta käsitteleviä kirjoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu