Vinkkejä Helsingin kirjamessuille - torstai 27.10.
Helsingin kirjamessut lähestyvät vauhdilla, ja messuilla on jälleen paljon kaikkea mielenkiintoista ohjelmaa. Oma messulehteni on lähes kauttaaltaan yliviivaustussilla käsitelty, harmi että kaikkea mielenkiintoista ei millään ehdi kuuntelemaan. Itse pääsen messuille tänä vuonna vain perjantaina, mutta listaan muutamia itseäni kiinnostavia poimintoja ohjelmasta kaikilta messupäiviltä. Tässä vinkkejä torstaille:
11-11.30 Kullervo
Laura Haapala: Joustava työ, epävarma elämä, haastattelijana Juha Roiha
"Työelämä on murroksessa: osa-aikatyö, pätkätyöt, nollatuntisopimukset, apurahatyöt, sijaisuudet, pakkoyrittäjyys... Haapala pureutuu ilmiöön ja selvittää, miten ja miksi tähän tilanteeseen on päädytty."
Luin tämän kirja kesällä ja se oli minusta selkeästi ja mielenkiintoisesti kirjoitettu tietokirja tärkeästä ja itseänikin koskettavasta aiheesta. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lämpimästi!
11-11.30 Minna Canth
Roald Dahl 100 vuotta
"Rakastetun lastenkirjailija Roald Dahlin syntymästä tulee tänä vuonna 100 vuotta. Dahlin klassikot viehättävät lukijoita sukupolvesta toiseen. Dahlin merkityksestä lastenkirjallisuudelle keskustelevat Ison kiltin jätin suomentanut Tuomas Nevalinna ja kustannuspäällikkö Urpu Strellman."
Meillä luettiin Roald Dahlin kirjoja sekä koulussa että kotona. Mies ei ole niihin ikinä tutustunut, joten taidetaan ottaa seuraavaksi ääneenlukukirjaksi joku niistä, ehkä juuri Iso kiltti jätti tai Matilda.
12-13 Aino
Sananvapaus ja sen rajat
"Paneelikeskustelu sananvapaudesta ja sen rajoista pohjolassa. Mukana mediatutkija, elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen Tukholman yliopistosta, oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka T. Kekkonen Helsingin yliopistosta sekä puolustusvoimien tutkija Saara Juntunen."
Ajankohtainen ja tärkeä aihe, ja puhuttaa meillä kotona ruokapöydässäkin säännöllisin väliajoin.
13-14 Aino
Ulkosuomalaisuuspaneeli
"Miltä Suomi ja suomalaisuus näyttää Suomen rajojen ulkopuolelta? Keskustelemassa kolme ulkomailla asuvaa kirjailijaa: Islannissa asuva Maaria Päivinen, Italiassa asuva Vera Vala ja Ranskassa asuva Milja Kaunisto. Haastattelijana Timo Forss."
Olen itse asunut ulkomailla lapsuudessani, joten aihe kiinnostaa oman kokemuksen vuoksi. Harmittavaisesti en pääse paneelia itse kuuntelemaan, mutta menkää te muut! :)
13.30-14 Minna Canth
Johanna Korhonen: Mikä niitä riivaa? Suomalaisen julkisen keskustelun tuska - ja eräitä etenemismahdollisuuksia, haastattelijana Janne Villa
"Miksi monet julkiset keskustelut kärjistyvät äärimmilleen? Miksi ihminen mieluummin valitsee puolensa kuin ajattelee itse? Miksi faktoilla ei ole usein juurikaan merkitystä? Aivot ja ihmisen sosiaalisuus ovat osa ongelmaa, mutta myös osa sen ratkaisua."
Jälleen tärkeä ja ajankohtainen aihe, joka nousee ruokapöytäkeskusteluissakin usein esiin.
15-16 Kullervo
Kirja, digi ja nuoret - kuinka tavoittaa milleniaalit?
"Kuinka tavoittaa uusi lukijoiden sukupolvi? Miten tehdä kirjasta kiinnostava tuote, jos samasta ajasta kilpailevat netti, harrastukset ja kaverit? Minkälaisia ovat digiajan haasteet ja mahdollisuudet? Mikko Toiviainen, Ronja Salmi ja Ville Kormilainen paneutuvat 2010-luvun kirjamarkkinoinnin haasteisiin. Keskustelua vetää Mikko Aarne."
Suomalaisten nuorten lukutaito on rapistumassa, ja vapaa-ajan lukemisen vähyys on yksi syy siihen. Kirjabloggareilla on oma osansa lukemiseen innostamisessa. Miten me voisimme kannustaa nuoria tarttumaan kirjaan?
16-16.30
Enni Mustonen: Ruokarouva, haastattelijana Leenastiina Kakko
"Ida Erikssonin täysihoitolassa vierailee Suomen kulttuurikerma Axel Gallén-Kallelasta aina Eino Leinoon ja L. Onervaan. Elämänmakuisessa suosikkisarjassa pääset kurkistamaan suomalaisen kulttuurielämän merkkihenkilöiden arkielämään kuin Downton Abbeyssa ikään."
Ruokarouva oli alkukesän mukavimpia lukukokemuksia, Syrjästäkatsojan tarinoita tuntuu olevan Mustosen tähänasisista kirjasarjoista paras.
18-18.30 Aleksis Kivi
Harry Potter ja kirottu lapsi
"Rakastettu Harry Potter -kääntäjä Jaana Kapari-Jatta kertoo kauan odotetusta 8.11. ilmestyvästä Harry Potter ja kirottu lapsi -kirjasta. Miltä tuntuu paluu Potterin maailmaan?
Olisipa ihana päästä näkemään Kapari-Jatta livenä, hänen tekstiään on tullut luettua muutama tuhat sivua...
18.30-20 Aleksis Kivi
Suuret kriisit ja pakolaisuus
"Ympäristötuhot, ilmastonmuutos, jättimäiset tuloerot, nälänhädät, sodat ja konfliktit. Viime sukupolvien aikana ihminen on ahneudessaan kylvänyt ympärilleen tuhoa. Elinympäristön muutokset ja väkivalta ovat ajaneet miljoonat etsimäään turvallisepia elinoloja. Olemme maailmanlopun kynnyksellä. Vaaditaan viisaita ajatuksia, suuria muutoksia ja raskaitakin päätöksiä. Onko nykyihmisestä tähän? Asiaa ratkovat suomalaiset toisinajattelijat mm. Pentti Linkola, Aki Kaurismäki, Risto Isomäki ja Laura Gustafsson."
Tämä keskustelu on varmasti mielenkiintoinen, isoja asioita ja mielenkiintoisia keskustelijoita!
19-19.30 Minna Canth
Jonas Konstig: Pyhä ruoka - mitä oikein saa syödä? haastattelijana Marko Hamilo
"Syöminen on 2000-luvulla muuttunut vaikeaksi. Virallisten auktoriteettien valta rapistuu ja internet täyttyy äännekkäistä koulukunnista. Mikä on huuhaata, mikä ei? Kuka itse asiassa laatii valtion ravitsemussuositukset?"
Ruokaan ja syömiseen liittyen nousee ärhäkkää keskustelua, viime aikoina olen ihmetellyt etenkin vauvanruokiin liittyvää keskustelua netin keskustelupalstoilla. Miksi syömistä ja ruokailua saa kommentoida niin kärkkäästi?
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitä mieltä sinä olet?