Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Tämä kirja herätti ensimmäisen kerran huomioni kirjakaupassa, jossa hipelöin sitä ja laitoin nimen muistiin. Sen jälkeen luin siitä muutaman blogiarvion ja kiinnostuin entisestään. Joku muukin oli kiinnostunut, asetuin kiltisti kirjaston varauslistan hännille ja jäin odottamaan. Lopulta sentään sain kirjan käsiini, ja se kulki mukana laukussa jonkun aikaa ennen kuin ehdin aloittamaan.

Kirja kertoo A. J. Fikrystä, leskeksi jääneestä kirjakauppiaasta Alicen saarella. Saari on vähän hankalien kulkuyhteyksien päässä, mutta kesäisin riittää turisteja. Vaimonsa kuoltua A. J. on jatkanut kaupan pitämistä, vaikka alunperin kauppa olikin vaimon ajatus ja hän myös kaupan henki. Kustantamosta varoitetaan uutta myyntiedustajaa, että Alicen kirjakauppias on vähän erikoinen, eikä sinne kovin paljoa kirjoja tilata. A. J. on hyvää vauhtia matkalla rappiolle, ja kaiken lisäksi hänen arvokas Edgar Allan Poen kirjansa varastetaan. Muutama päivä tapauksen jälkeen A. J. löytää kaupastaan odottamattoman uuden tuttavuuden. Ja alkaa ehkä sen myötä tutustua taas muihinkin ympärillään oleviin ihmisiin.

Pidin tästä kirjasta ja sen tasaisesti etenevästä, vähän ennalta-arvattavasta juonesta. Kirjakauppa tapahtumapaikkana on tietysti vertaansa vailla. Kirjaa lukiessa tuli tunne, että Amerikassa kirjakaupat hoitavat samankaltaista roolia kuin kirjastot meillä. Tai tietysti kirjakaupat ja kirjastot ovat tavallaan samalla alalla täällä Suomessakin, mutta jotenkin kaupan toiminnan kuvauksesta tuli mieleen kirjasto. Ehkä syynä oli se, että kirjakauppa oli pieni, yksityisyrittäjän ylläpitämä, ja se toimii pienessä kylässä, jossa kaikki ovat tuttuja keskenään. Kaupan tunnelmaa on vaikea kuvitella johonkin meidän ketjukirjakaupoistamme.

Tämä on kirjoja lukevien ihmisten kirja. Kirja on täynnä viittauksia erilaisiin kirjoihin, ja niistä käydään myös keskustelua. Ennen kaikkea jaetaan lukemisen riemua ja sukelletaan yhdessä uusiin maailmoihin. Kirjan sivuilta löytää helposti itsensä, ja ainahan on ihanaa löytää samanmielistä porukkaa, myös kirjoista.


Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias (The Storied Life of A. J. Fikry, suom. Tero Valkonen)
Kustantaja: Gummerus 2014
Sivuja: 240
Mistä luettavaksi: Kirjastosta

Kommentit

  1. Tykkäsin tästä kirjakauppiaasta, suosittelen :)

    VastaaPoista
  2. Minustakin tällaisia kirjakauppiaita (ja kirjakauppoja!) saisi olla enemmänkin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä