L.M. Montgomery: Pat, vanhan kartanon valtiatar

En voinut lukea muuta kunnes sain tietää, miten Patille lopulta käy. Onneksi toinen osa oli jo kannettu kotiin kirjastosta ja pääsin jatkamaan lukemista melkein keskeytyksettä. Vanhan kartanon Patissa luvut ovat tarinoita ja otsikoitu niiden mukaan. Tässä kirjassa edettiin vuosi kerrallaan, luvut oli nimetty vuosien mukaan. Kirja käsittää yhteensä yksitoista vuotta Patin elämästä. Alkuun aika tuntuu kuluvan verkkaisesti, ja ensimmäisiin vuosiin kiinnitetään paljon huomiota. Kolmannesta tai neljännestä vuodesta alkaen tahti kuitenkin kiihtyy ja vuodet vierähtelevät ohi yhä nopeammin.

Kirjassa ovat mukana kaikki edellisestä kirjasta tutut henkilöt. Silver Bushissa keskiössä ovat Pat, Judy, Rae (Cuddles) sekä Silver Bushin kissat ja koirat. Muu perhe pysyttelee taustalla tapansa mukaan nousten sieltä aina välillä tarinan niin vaatiessa. Hilary on matkustanut opiskelemaan arkkitehtuuria, eikä häntä tavata kuin vasta kirjan loppumetreillä. Hän on kuitenkin läsnä kirjeissä ja ajatuksissa läpi kirjan. Judy jatkaa tarinointiaan entiseen tapaansa, ja Pat ja Rae nauttivat niiden kuuntelemisesta. Tosin kaikki kertomukset yliluonnollisista ilmiöistä eivät enää uppoa tyttöihin samalla tavoin kuin lapsena. Judy saa tarinoinnilleen myös kilpailijan, kun taloon palkataan uusi renki.

Pat, vanhan kartanon valtiatar on sävyltään synkempi ja vakavampi kuin edeltävä osa. Toisaalta ensimmäisessä osassa pääosassa oli Pat lapsena, ja tässä toisessa Pat on jo nuori aikuinen ja Silver Bushin emäntä. Kartanon emännyys äidin sairauden vuoksi tuo mukanaan vastuuta ja velvollisuuksia, mutta toisaalta Pat nauttii siitä täysin rinnoin. Emäntänä hän kuitenkin joutuu tekemään päätöksiä, jotka eivät aina miellytä tai tunnu hyviltä. Aikuinen Pat ei ole suinkaan unohtanut ympäröivää luontoa, ja hän edelleen kiintyy kaikkeen samalla voimalla kuin ensimmäisessä osassa. Aikuistuttuaan Pat on kuitenkin joutunut alistumaan siihen, ettei muutosta voi estää, siihen voi vain sopeutua.

Monet muutokset tai niiden uhat ovatkin Patin huolenaiheina. Naimisiin meno on yksi Patin murehtimista asioista, ei tosin itsensä kohdalla vaan muiden kohdalla. Kun joku lähipiiristä menee naimisiin, hän muuttaa pois, ja joutuu tietyllä tavalla Patin ulottumattomiin. Toisaalta Patia lohduttaa jonkin verran se, miten onnellisilta naimisiin menevät näyttävät. Yhtä tragediaa lukuunottamatta, joka muuttaa koko Silver Bushin elämän.

Patin ympärillä pyörii kosijoita, jotka hän yksi toisensa jälkeen lähettää tiehensä, muutamaa pidempikestoista ehdokasta lukuunottamatta. Myös Raen ympärillä on ihailijoita, välillä useampikin yhtä aikaa. Silver Bushissa ollaan välillä toiveikkaita Patin naimisiin menon kanssa, mutta aina jossain vaiheessa hänen valintoihinsa petytään. Kaikki Patin heilat eivät myöskään nauti täyttä suosiota muun perheen keskuudessa.

Vaikka haluaisin aina lukea joka tarinalle jatkoa, tämä kirja sai lopulta sellaisen päätöksen, etten enää jäänyt kaipaamaan jatko-osaa (välttämättä). Vaikka loppu on traaginen, on siinä silti uuden toivon ja alun mahdollisuus, ja jää lukijan oman tulkinnan varaan, miten onnellisen elämän hän haluaa Patille lopulta suoda.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja