L.M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny

Hedelmätarhan Kilmeny oli minulle Pat-kirjojen tavoin ihan tuntematon, ennen kuin törmäsin siihen kirjaston hyllyssä. Kirjan ohut ulkomuoto vähän epäilytti, kun tykkään niistä Montgomeryn kirjoittamista sarjoista ja muutenkin vähän paksummista kirjoista. Aloittelin kirjaa koulussa tauon aikana ja taisin lukea loppuun samana iltana yhtä soittoa.

Tarina kertoo Eric Marshallista, joka on opettajan sijaisena Lindseyn kylässä Prinssi Edwardin saarella. Hän sijaistaa hyvää ystäväänsä, eikä opettajana toimiminen ole hänen unelma-ammattinsa, vaan väliaikainen ratkaisu ystävän auttamiseksi. Lindseyn kylässä hän päätyy eräällä kävelyretkellään vanhaan hylättyyn puutarhaan, josta hän löytää kauniin tytön soittamasta viulua, kauniimmin kuin hän on ikinä ennen kuullut viulua soitettavan. Kun tyttö huomaa Ericin, hän pelästyy suunniltaan ja juoksee pois. Ericissä tapaus tietysti aiheuttaa hämmennystä ja uteliaisuutta.

Eric saa tietää, että puutarhan tyttö on salaperäinen Kilmeny, joka ei kyläläisten mukaan osaa lainkaan puhua. Hän ei myöskään ole käynyt ihmisten ilmoilla vuosiin, vaan hän asuu syrjässä yhteisöstä setänsä ja tätinsä luona. Kilmenyn elämäntarina ei ole kovin kaunis eikä miellyttävä, mutta sitä en tässä nyt paljasta.

Sisko Ylimartimo on suomentanut kirjan Pat-kirjojen tapaan, ja hän on lisännyt loppuun lyhyen kirjoituksen kirjan taustoista. Pidän siitä, että nämä "esittelyt" ovat kirjojen lopussa, jolloin teksti tuo mukavasti lisätietoa ja syvyyttä jo luettuun. Jos esittelyteksti olisi kirjan alussa, siitä tuskin saisi yhtä paljon irti, ja toisaalta se häiritsisi oman kuvan muodostamista kirjasta.

Hedelmätarhan Kilmeny on luonteeltaan Ylimartimon mukaan psykologinen rakkaustarina, ja kirjan tapahtumien taustoitus onkin synkempää kuin mihin olen muissa Montgomeryn kirjoissa törmännyt. Silti kirjaa lukee mielellään, koska tietää kirjan kaikkien kauheuksien lopulta päättyvän onnelliseen loppuun. Eihän muuta olisi voinut olettaakaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille