Phil Schwarzmann: How to Marry a Finnish Girl

Tähän kirjaan törmäsin ruokakaupan pokkarihyllyllä, ja kiinnostuin sen verran että hain opuksen kirjastosta. Kirja ei ole kovin paksu ja se on kirjoitettu hyvin helpoksi englanniksi. Kirjoittaja on lähtöisin Amerikasta ja tullut Suomeen naisen perässä. Kirja on tavallaan pieni selviytymisopas Suomeen tulevalle ulkomaalaiselle. Kirjan hyvin amerikkalaistyyliset nettisivut löytyvät täältä. Markkinointi on hiukan eri luokkaa kuin mihin meillä on totuttu... :)



Käsikirjamaisuuden, helpon englannin kielen ja kirjan sivumäärän vuoksi tämä oli nopeasti lukaistu. Schwarzmann on blogannut ja twiitannut Suomessa asumisesta ja tämän lisäksi hän on stand up -koomikko. Kirja onkin siis tarkoitettu huumoripläjäykseksi, ja sitä höystävät vitsit, jotka on poimittu twitteristä. Hymähtelin kirjaa lukiessani useaan otteeseen, mutta en varsinaisesti kyllä ihan ymmärtänyt kaikkea hauskaksi tarkoitettua. Ehkä tämä aukeaisi paremmin ulkomaalaiselle Suomessa asuvalle. :)

Kirjassa kerrotaan mm. Suomen vuodenajoista kuukausi kuukaudelta, selvitetään tärkeimmät suomalaiset juhlapyhät, pohjustetaan työnhakuun ja valitetaan kielen oppimisen vaikeutta. Osuvinta omasta mielestäni oli säätilan kuvaus kuukausi kuukaudelta, siinä kappaleessa olin täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

Kirjan varsinainen nimi, suomalaisen tytön kanssa naimisiin pääseminen, on kirjassa suhteellisen vähällä huomiolla. Tosin kyllä se vähäkin mitä siitä aiheesta kirjoitettiin, meni minusta hiukan mauttoman puolelle. Tietysti ymmärrän että teksti on tarkoituksella kärjistettyä, mutta ehkäpä olen luonteeltani vain tosikko tai sitten se loukkasi suomalaista ylpeyttäni. :)

Kirja kannattaa lukea, jos haluaa jonkinlaisen käsityksen siitä, miltä Suomessa asuminen ulkomaalaisesta tuntuu. Kannattaa muistaa (jos sen nyt ylipäänsä voi unohtaa), että kirjoittaja on amerikkalainen, ja kulttuuriero omaamme valtava. Löysin googlen kautta muutaman blogiarvostelun kirjasta, toinen on suklaasydämen ja toinen löytyy kokovartalofiilis -blogista.

En oikein tiedä voinko suositella tätä, kannattaa itse lukaista pari sivua ja katsoa iskeekö huumori omalle kohdalle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Agatha Christie: Totuus hallavan hevosen majatalosta