Emma Hamberg: Je m'appelle Agneta

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä. Saan pienen korvauksen linkkien kautta tehdyistä ostoista, mutta yhteistyö ei vaikuta tekstieni sisältöön.

Agneta tuntee olevansa tavallisista tavallisin ruotsalainen äiti, jonka lapset ovat jo muuttaneet kotoa. Hänen miehensä Magnus on fanaattinen terveys- ja liikuntaintoilija, ja hän patistaa myös Agnetaa muuttamaan elintapojaan. Takakannessa luvataan seikkailua provencelaisessa pikkukylässä, jonne Agneta hetken mielijohteesta päätyy.


Agneta tuntee olonsa näkymättömäksi ja elämänsä tylsäksi ja sisällöttömäksi. Hän piilottelee juustoa, paahtoleipää ja marmeladia kellarissa pakastimen takana ja punaviinipulloa sänkynsä alla, sillä Magnus ei hyväksy kaloripitoista ruokaa lainkaan. Lopulta jotain tapahtuu, ja Agneta kyllästyy toisten ehdoilla elämiseen. Hän näkee lehdessä pikkuilmoituksen au pairin paikasta Ranskassa, ja hyvin epä-Agnetamaisesti ottaa työn vastaan, pakkaa laukkunsa ja varaa junaliput.

Matka ei suju kivuttomasti ja Agneta on kääntyä takaisin kotiin, mutta päättää kuitenkin käydä katsomassa Saint Carellessa. Hän ei ole ihan varma siitä, mikä häntä perillä odottaa, eikä hän ole valmistautunut kulttuurishokkiin tai eriskummalliseen hoidokkiinsa lainkaan. Kaiken pyörityksen keskellä hän puree hammasta ja päättää selvitä vielä viikon, sillä hän haluaa näyttää Magnukselle ja muille, että pystyy tekemään itsenäisiä ja yllättäviäkin ratkaisuja.

Pikkuhiljaa elämä Einarin, Agnetan hoidokin, kanssa alkaa löytää uomansa, ja Agneta löytää itsestään uusia puolia ja, no, itsensä. Syksyn edetessä hän pohtii elämäänsä Magnuksen kanssa ja sitä, miten hän on ajautunut paikasta ja tilanteesta toiseen ottamatta selvää siitä, mitä hän itse oikeastaan haluaisi. Einarin lempeys ja avarakatseisuus ja toisaalta hänen rankka elämäntarinansa auttavat Agnetaa pikkuhiljaa avautumaan elämälle ja sen nautinnoille.

Tämä kirja toi mieleeni Katariina Vuoren Kasvun paikan, jossa käsiteltiin samantapaisia teemoja. Kummassakin päähenkilöt tuntevat itsensä näkymättömiksi ja sivuun siirretyiksi, kun perheenäidin velvollisuudet vähenevät lasten kasvaessa ja miehen tehdessä uraa. Kasvun paikassa päähenkilö Silvia muokkaa omaa ympäristöään intohimoaan etsiessään, Agneta sen sijaan vaihtaa kokonaan maisemaa ja irtautuu tukahduttavista normeista ja malleista.

Tämä kirja on hauska, vaikka mukana kulkee koko ajan pieni hiven surua. Monilla romaanin henkilöillä on takanaan vaikeita tapahtumia, joita sivutaan ja jotka hyväksytään osaksi heidän elämiään. Sain Carellessa Agneta kohtaa empatiaa ja toisten ihmisten aitoa kiinnostusta häntä kohtaan, mikä saa hänet katsomaan omaa elämäänsä ja itseään toisesta näkökulmasta. On hauska seurata Agnetan murtautumista ulos kuorestaan ja nähdä miten hillitystä ruotsalaisesta perheenäidistä sukeutuu hilpeä, elämästä nauttiva ranskatar.


BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu