Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjoitus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.


K
enellekään ei varmaan enää tule yllätyksenä se, miten esimerkiksi Facebook ja Google hyödyntävät käyttäjistään keräämäänsä tietoa. Sekin alkaa olla yleisesti tiedossa, miten sosiaalinen media on rakennettu aiheuttamaan riippuvuutta käyttäjilleen, ja miten niiden parissa vietettyä aikaa pyritään entisestään kasvattamaan mainostulojen takia. Uutisissa on myös ehkä tullut vastaan juttuja oikeudenkäynneistä joissa joitakin yhtiöitä on tuomittu maksamaan tavallisesta ihmisestä suurelta kuulostavia miljoona- ja miljardiluokan sakkoja. Kokonaiskuva siitä, miten suuret yhtiöt ja niiden entistä suurempien voittojen tavoittelu muokkaavat maailmaa, on kuitenkin monelle vieras.

Sen jälkeen kun luin joitakin (naisille suunnattuja) sijoittamisoppaita (esimerkiksi Julia Thurenin mainion kirjan *Kaikki rahasta), olen ollut hieman kiinnostuneempi esimerkiksi sanomalehtien taloussivuista. Kiinnostus ulottui myös tähän uutuuskirjaan, josta ajattelin lukea muutamia tuttuja yhtiöitä käsitteleviä lukuja. Yksittäisten lukujen sijaan sijaan huomasin lukevani kirjaa järjestelmällisesti alusta alkaen, tutustuen mm. aseteollisuuden, öljykaupan, sijoituspankkien ja teknologiayhtiöiden toimintatapoihin. Vaikka tiedostin, että olen suhtautunut suuryritysten toimintaan naiivin sinisilmäisesti, alkoi tätä kirjaa lukiessa pelottaa. Ehkä se tapahtui tutun ja turvallisen IKEAn kohdalla, ehkä kiinalaisten teknologiayhtiöiden kohdalla, en osaa varmasti sanoa. Melkein joka luvussa tuli hämmentynyt tunne siitä, että näinkö tämä maailma oikeasti toimii. Noin puolivälissä kirjaa totesin myös, että kirja ei välttämättä ole parasta luettavaa herkästi ahdistuvalle lukijalle, ja joidenkin lukujen jälkeen pidin itsekin muutaman päivän hengähdystaukoja.

Kirjassa on siis listattu Raesten ja Sokalan mielestä maailman 50 vaarallisinta yhtiötä. Listalla on tuttuja yhtiöitä, esimerkiksi juuri IKEA, Facebook, Microsoft ja Apple, mutta myös tuntemattomampia yrityksiä eri toimialoilta. Kirjan painopiste on amerikkalaisissa yhtiöissä ja liiketoiminnan erikoisuuksista siellä, mutta myös Kiina on vahvasti edustettuna. Amerikassa talouden sääntely on Eurooppaa löyhempää, ja ainakin itselleni jäi sellainen vaikutelma, että iso osa räikeimmistä ylilyönneistä esimerkiksi voitontavoittelussa tapahtuu juuri Amerikassa. Vaikka kirja keskittyy talouteen, se on silti kirjoitettu siten, ettei tarvitse olla ekonomi ymmärtääkseen listattujen yhtiöiden toimintaa. Yhtiöitä ja niiden kaappien sisältämiä luurankoja on esitelty kiinnostavasti ja helposti lähestyttävällä kielellä, ja taloustieteen käsitteet on selkeästi selitetty. Eikä ihan kaikkea ole tarpeen edes ymmärtää, sillä asian ydin tulee kyllä selväksi vaikka talouden mekanismit eivät ihan hallussa olisikaan. Siksi tämä kirja on minusta hyvää yleissivistystä: se riisuu jättiyhtiöiden ympärille rakenneltuja savuverhoja ja paljastaa tavalliselle kaduntallaajalle mitä kiiltävän julkisivun takana tapahtuu.

Haluatko päästä heti lukemaan? Kirja löytyy ainakin seuraavista e- ja äänikirjapalveluista:

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Paluu Nummelan ponitallille