Enni Mustonen: Ruokarouva

Kansikuva kustantajan sivuilta
Ruokarouva on neljäs osa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa, joka seuraa Ida Erikssonin elämää 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Suomessa. Vaikka Ida on kuvitteellinen henkilö, hänen polkunsa risteää useiden tunnettujen suomalaisten kanssa. Sarjan myötä pääsee kurkistamaan näiden merkkihenkilöiden arkeen ja juhlaan tuon ajan ihmisen näkökulmasta. Ida on tähän mennessä ollut palveluksessa Topeliuksella, Sibeliuksella ja Edelfeltillä, ja tavannut siinä sivussa paljon muita meillekin tuttuja ihmisiä.

Neljännessä osassa Ida palaa Ruotsista tyttärensä kanssa ja perustaa täysihoitolan Albergaan. Naapureina Idalla ja Kirstillä on Viivi-rouva sekä Ville Vallgren, ja heidän avullaan Ida ja Kirsti kotiutuvat Albergaan nopeasti. Kun rakennustyöt saadaan vihdoin valmiiksi, täyttyy talo pikkuhiljaa uusista asukkaista.

Täysihoitolan ylläpitäminen on kovaa työtä, ja yhä kovemmaksi se muuttuu kun sodan uhka nousee Suomenkin ylle. Ruokatavaroista on pulaa ja hinnat nousevat vauhdilla, eikä turvallisuus ainakaan parane venäläisten sotilaiden ilmestymisen myötä. Tuttuihinkaan ihmisiin ei kannata enää varauksetta luottaa.

Kaikesta huolimatta täysihoitolan asukkaat ja talon väki muodostavat oman pienen yhteisönsä. Arkea pyöritetään sodasta huolimatta niin hyvin kuin voidaan, ja Helsingissä töissä käyvät asukkaat tuovat päivällispöytään uutisia maan tilanteesta. Kirjassa on kuvattu hyvin myös sitä, miten vaikeaa asioista oli sodan aikana saada luotettavaa tietoa: samasta asiasta saattoi liikkua paljon erilaisia huhuja, eikä tiedon luotettavuuden arviointi ollut helppoa.

Pidän Mustosen kerrontatyylistä ja odotan innolla uusien kirjojen ilmestymistä. Olen monesti todennut, että historian tapahtumat eivät päässäni pysy, mutta tällaisia kirjoja lukemalla niihin saa ihan erilaisen otteen. Erityisesti pidän siitä, miten Mustosen kirjojen kautta pääsee kurkistamaan entisajan ihmisten arkipäivään ja siihen, miten esimerkiksi ihan tavalliset talousaskareet silloin hoidettiin.

Tämä osa on mielestäni sarjan rauhallisimmin etenevä. Luulen että vaikutelma tulee siitä, että vaikka yhteiskunta ympärillä kuohuu, tapahtumapaikkana oleva täysihoitola ei ole ihan levottomuuksien keskellä. Alberga on lähellä Helsinkiä, mutta kuitenkin maalla, ja vaikka jännitystä joudutaan täysihoitolallakin kokemaan, eivät suurimmat levottomuudet sinne yllä. Sarjan aiemmissa osissa tapahtumapaikka on vaihtunut tiuhempaan, ja luulen että tämän osan rauhallisuuden tuntu tulee siitä että suurin osa tapahtumista sijoittuu täysihoitolalle.

Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjalla on oma Facebook-sivu, jonka kautta saa lisätietoa kirjojen tapahtumien ja henkilöiden taustalla olevista asioista. Suosittelen tutustumaan, jos aihe kiinnostaa. Jokaisen kirjan lopussa on lisäksi luettelo lähteinä käytetyistä teoksista, jos oikein asiasta innostuu.

Jos et ole vielä hankkinut kesäksi lukemista, suosittelen sekä tätä kirjaa että muita Mustosen kirjoittamia kirjoja. Lista Mustosen tuotannosta löytyy esim. täältä. Itse ajattelin hakea kirjastosta Koskivuori-sarjan kesälukemisiksi.

Kommentit

  1. Mä oon niin odottanut tätä kirjaa ja oon aina vilkaillut, et joko on tullut. Mutta nyt en hetkeen ja nyt se on sit tullut! Jihaa!

    VastaaPoista
  2. Tämä odottelee kesäkirjapinossa lukuvuoroa. Olin aivan yllättynyt tästä kirjasta, sillä luulin sarjan olevan trilogian. Minusta syrjästäkatsojan tarina-sarja on Mustosen paras kirjasarja.

    VastaaPoista
  3. Olen joskus katsonut sarjan ensimmäisen osan olevan Turussa kirjaston romantiikka-hyllyssä. Sijainti herätti minussa ennakkoluuloja, mutta taitaa olla monipuolisempi kirja kuin kategoriasta voisi luulla. Lehdestä luin saman kirjailijan käsikirjoittaneen tv-sarjojakin, myös Hovimäkeä ryhmän kanssa. Tv:n Hovimäelle luin jatkoa saman nimisestä kirjasarjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en näitä ehkä romantiikkahyllyyn laittaisi, vaikka leiskuuhan se lempikin kirjan sivuilla välillä. Itse pidän näissä kirjoissa eniten siitä tavallisen arjen kuvailusta ja siitä miten lukija viedään keskelle todellisia historiallisia tapahtumia. Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  4. Olen lukenut vain Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa; Emännöitsijä on huippukirja, se kertoo niin herkullisesti henkilöistä, ajasta ja historiasta, että kutkuttaa kovasti saada tietää Idan vaiheista lisää. Ja juuri luin Ruokarouvan, onneksi varasin hyvissä ajoin kirjastosta! Tämä ei ole makeaa romantiikkaa, kuten aiemmin Mustosen kirjoista kuvittelin, vaikka onhan sitä rakkauttakin mukana. Enemmän kuitenkin ajankuvausta, mitä pidän tärkeänä, onhan tämä meidän kaikkien yhteistä historiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen monien Mustosen kirjojen kautta oppinut Suomen historiasta enenmmän kuin varmaan koulussa koskaan, kirjoihin uppoutuessa tulee imettyä tietoa huomaamattaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Delia Owens: Suon villi laulu

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja