Anthony Capella: Napolilainen naimakauppa


Toisen maailmansodan Italiaan sijoittuvassa kirjassa brittiläinen James Gould saapuu Napoliin toimiakseen avioliittoupseerin virassa. Hänen tehtävänään on tutkia naimisiin haluavien italialaistyttöjen taustat, sillä huolestuttavan moni brittisotilas haluaa naimisiin paikallisen naisen kanssa. Kirjan toinen päähenkilö, Livia Pertini on kotoisin pienestä kylästä Vesuviuksen rinteeltä, jossa hän huolehtii perheensä osterian ruuanlaitosta. Livia on seudulla kuuluisa ruoanlaittotaidoistaan.


Jamesin ja Livian tiet kohtaavat ja kietoutuvat toisiinsa sota-ajan Napolissa. Virkaintoinen James aiheuttaa Napolin asukkaille harmaita hiuksia tehokkaalla toiminnallaan, ja tilanteeseen kyllästyneenä paikalliset päättävät laittaa Livian kokkaamaan Jamesille ja muille toimiston sotilaille. Hyvinsyönyt sotilashan tekee tietysti parempia päätöksiä kuin huonosti syönyt. Jännitystä elämään tuo sodan lisäksi myös heräilevä tulivuori Vesuvius.

Kirjan kerronta on sujuvaa ja kuvailevaa, tarinan tapahtumat näkyivät omassa päässäni elokuvana kirjaa lukiessani. Suuressa osassa on tietysti ruoka, jota kuvaillaan runsaasti. Nälkäisenä tätä kirjaa ei kannata ruveta lukemaan... Kirja perustuu löyhästi tosielämään, sillä Napolissa on sodan aikana ollut avioliittoupseeri ja Vesuvius on purkautunut tuolloin oikeastikin. Kirjan tahti kiihtyy loppua kohden, alussa meno on rauhallisempaa ja tapahtumat ajoittuvat pidemmälle aikavälille kuin lopussa. Hyvän ruoan ja rakkaustarinoiden lisäksi sekaan mahtuu myös jännitystä, joka pitää lukijaa otteessaan.

Sivuja 396.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja