TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Postaus sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.

Vilkaisin aiemmin keväällä pikaisesti kustantajien uutuusluetteloita, ja olin sieltä napannut tämän kirjan kirjaston varauksiin. Kirja ei näyttänyt kovin tutulta kun hain sen kirjastosta, eikä takakannen tekstikään enää vakuuttanut yhtä tehokkaasti kuin sama teksti kustantajan luettelossa. Kaipasin kuitenkin jotain kevyttä välilukemista, joten kirja pääsi kuitenkin melkein heti luettavaksi.


Tarina alkaa sosiaalityöntekijä Linus Bakerin esittelyllä. Hän on tavallinen sosiaalityöntekijä siinä mielessä, että hän käy tarkistamassa huostaanotettujen lasten elinoloja erilaisissa orpokodeissa, tekee niistä raportteja ja siirtää sen jälkeen asiat mielestään. Hän ei vaikuta olevan kovin mielenkiintoinen persoona, ja työ tuntuu olevan hänen elämänsä lähes ainoa sisältö. Epätavallisen Linuksen työstä kuitenkin tekee se, että hän työskentelee Maagisten Nuorten Huolenpito-Osastolla, eli hänen asiakkaillaan on joko maagisia voimia tai he eroavat ihmisistä jollain muulla merkittävällä tavalla. Hän on tehnyt työtään tunnollisesti vuosikaudet, kunnes hänet lähetetään komennukselle täysin vieraaseen orpokotiin, taloon taivaansinisellä merellä. Tehtävän luonne selviää hänelle vasta perillä, kun hän saa tietää, että orpokodin asukkaina ovat maahinen, metsänhenki, traakki, muodonmuuttaja, tunnistamaton meduusamainen otus sekä paholaisen poika. Linus suhtautuu komennukseensa ymmärrettävästi hieman vastahakoisesti, mutta tunnollisena työntekijänä käärii hihat ja ryhtyy töihin.

Talo taivaansinisellä merellä erikoisine maailmoineen tuntuu kumman tutulta. Siinä on jotain samaa lumovoimaa kuin Harry Potterin taikamaailmassa, vaikka noidista ja velhoista ei tässä kirjassa suoranaisesti olekaan kysymys. Näiden kirjojen teemat ovat kuitenkin monelta osin samoja: molemmissa pelätään omasta maailmankuvasta eroavia asioita ja olentoja, molemmissa koetaan syrjintää ja molemmissa valtaa pitää kauhunsekaista kunnioitusta herättävä virasto, jonka mahti lopulta kyseenalaistetaan. Vaikka kirjojen maailmat vaikuttavat sukulaissieluilta, tarinat ovat silti hyvin erilaisia. Pidin kuitenkin erityisen paljon siitä taustasta, jota vasten Klune on tarinansa rakentanut.

Kirjan tärkeimpänä teemana on ihmisen, tai olennon, sisimmän näkeminen antamatta ulkokuoren hämätä. Linuksella on ensimmäisinä päivinään suuria vaikeuksia tutustua tapaamiinsa erikoisiin olentoihin, sillä heidän ulkomuotonsa ja taustansa vaikuttavat häneen niin vahvasti. Toisaalta, kukapa ei vähän kavahtaisi istuessaan paholaisen pojan kanssa samaan illallispöytään. Nopeasti asetelma kuitenkin vaihtuu, sillä myöhemmin koko orpokoti kokee pelkoa, syrjintää ja ylenkatsetta läheisen kylän asukkaiden taholta, ja silloin Linus asettuu puolustamaan orpokodin asukkaita heidän erilaisuudestaan huolimatta. Tarinassa alleviivataan paksulla tussilla sitä, miten erilaisuuden ei saisi antaa vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme muihin ihmisiin ja olentoihin, ja minusta tämä on erityisen tärkeä viesti nykymaailmassa.

Kirja on hauska ja liikuttava, ja se on hyvin kirjoitettu. Tarinan maailma on taitavasti rakennettu, ja se saa lukijan uppoamaan itseensä perin juurin. Henkilöt ja muut hahmot ovat karrikoituja, esimerkiksi Linuksen esihenkilö on korostetun ankea ja ilkeä, ja orpokodin johtaja korostetun kärsivällinen ja hyvä. Tämä kirja voisi toimia hyvin kirjallisuuden opetuksen osana esimerkiksi lukiossa. Sen kautta voisi käsitellä aihetta ja teemaa, sekä pohtia erilaisia eettisiä ongelmia, joita teemojen kautta nousee esiin. Lisäksi tämä kirja on esimerkki queer-kirjallisuudesta muutenkin kuin sen kautta, että Linus sattuu olemaan homo. Queer on tapetilla oikeastaan koko kirjassa, sillä tarinan maagiset nuoret ja aikuiset taistelevat kaikki olemassaolonsa oikeutuksen ja tasavertaisen kohtelun puolesta.

Painavista teemoistaan huolimatta kirja on erittäin viihdyttävä, suosittelen sitä lämpimästi!
Kirjan saat heti luettavaksesi tai kuunneltavaksesi esimerkiksi seuraavista palveluista:

BookBeat: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Nextory: *maksuton kokeilujaksoetu koskee uusia asiakkaita.

Storytel: *maksuton kokeilujakso, etu koskee uusia asiakkaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu