María Dueñas: Ommelten välinen aika


Ommelten välinen aika kertoo nuoren Siran elämästä Espanjan sisällissodan ja toisen maailmansodan aikana. Kirjan alussa Sira asuu Madridissa äitinsä kanssa ja opettelee ompelijan työtä. Vauhdikkaiden elämänmuutosten jälkeen Sira päätyy asumaan Marokkoon pakoon Madridin levottomuuksia. Alkuhuuman jälkeen hän huomaa tulleensa petetyksi ja olevansa jumissa Tetuànin kaupungissa, varattomana ja ilman ystäviä. Majatalon pitäjä ottaa hänet kuitenkin siipiensä suojaan, ja auttaa uudelleen elämänsyrjään kiinni. Lopulta Sirasta tulee Tetuànin suosituin muotiluomusten ompelija, ja ammatti johtaa hänet uudelle vaarallisemmalle uralle, kun hänet värvätään vakoojaksi Englannin salaiseen palveluun.

Tartuin tähän kirjaan, sillä luin keväällä erinomaisen vakoojaromaanin, Koodinimi Alicen. Instagramista huomasin, että Ommelten välistä aikaa suositeltiin muille Koodinimi Alicen lukeneille. Tämä ei ollut minusta yhtä vauhdikas ja jännittävä, mutta eri tavalla hyvä kirja kuitenkin. Kirjan kautta tuli tutustuttua Espanjan sisällissotaan ja toiseen maailmansotaan espanjalaisten näkökulmasta, eivätkä nämä aiheet olleet minulle ennestään lainkaan tuttuja.

Sira on päähenkilönä ihanan inhimillinen toiveineen, odotuksineen ja pelkoineen. Hänen kehityksensä seuraaminen on mielenkiintoista, ja kirjan lopussa voi todella huomata hänen muuttuneen. Siraa pyydetään tekemään vaarallisia ja vaikeita päätöksiä ja tehtäviä, ja on hienoa lukea hänen epäröinnistään ja peloistaan. Kaikki sankarit eivät ole niitä suin päin vaaraan syöksyviä, ja harkitsevaisuus ja turvallisuushakuisuus tekevät Sirasta mielestäni uskottavan ja samaistuttavan hahmon.

Kirja on paksu, yli 600-sivuinen, ja tarinan sujuvuus vaihteli. Vauhdikkaampia jaksoja luki ahmien, mutta rauhallisempien vaiheiden lukeminen alkoi välillä kyllästyttää. Kirjassa on paljon historiallista ja poliittista taustatietoa, eikä kaikkea ole onnistuttu ujuttamaan tarinaan luontevasti. Aina välillä tuntui siltä, kuin olisi lukenut romaanin sijaan tietokirjan tekstiä. Vaikka tapahtumien taustojen kertomine oli hyvin hyödyllistä, olisin pärjännyt vähän vähemmälläkin tiedolla. Lisäksi olisin halunnut lukea enemmän Siran toimimisesta vakoojana, josta kerrottiin vasta ihan kirjan lopussa.

Tämä oli kuitenkin hyvä kirja, ja opin sen myötä paljon uutta historiasta. Kirjasta on tehty tv-sarja, joka on ollut Yle Areenalla, mutta on nyt poistunut sieltä. Kommenteissa voi vinkata, jos tietää mistä sarjaa voisi vielä katsoa, sillä se kiinnostaisi minua kovasti.

Kommentit

 1. Kiinnostuin tästä kirjasta, kun törmäsin siihen keväällä jossain. Mutta juuri tuo paksuus epäilyttää, koska harvoin jaksan lukea yli 300-400 -sivuisia kirjoja (ja niitä 300-400 -sivuisiakin vain, jos ne etenevät sujuvasti!). Kun sinäkin sanot, että välillä oli hitaita jaksoja ja kirja vaikutti tietokirjalta, niin voi olla, etten aivan herkästi ala lukea tätä...

  Espanja kyllä kiinnostaa, ja hauska yksityiskohta on tuo Tetuan, jossa olen kerran kauan sitten käynyt päiväseltään Espanjasta käsin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Jos olet käynyt Tetuanissa, kannattaa kyllä kokeilla tätä kirjaa, sillä Sira viettää Tetuanissa aika pitkän ajan. Itse jouduin vain kuvittelemaan maisemia siellä päin, mutta sinä voisit saada kirjan tuosta osasta vähän enemmän irti. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu