Kirjamessukuulumisia

Kirjamessupäiväni ei sitten ollutkaan perjantai vaan sunnuntai, ja päivä meni muutenkin koko lailla eri tavoin kuin olin ajatellut. Unohdan aina miten valtavat Helsingin kirjamessut ovat ja miten paljon aikaa ihan siihen kiertelyyn ja hypistelyyn meneekään. Tällä kertaa lisämausteen toi 4 kuukautta vanha poikani ja vaunuilla messukansan joukossa sukkuloiminen. Messuseurana meillä oli siskoni, äitini ja tätini.

Kuten kerroin, olin etukäteen yliviivaustussin kanssa merkannut messuohjelmasta kaikki kiinnostavat ohjelmat, ja niitä oli tietysti koko päiväksi. Lopulta en ehtinyt kuuntelemaan niistä ainuttakaan, kun kiertely vei niin paljon aikaa. Pysähtelin aina siellä täällä kiertelyn lomassa kuuntelemaan haastattelunpätkän sieltä ja toisen täältä, mutta kaikki merkkaamani ohjelma meni tällä kertaa ohitse. Messuhallistakin jäi puolet koluamatta, olisin mieluusti tutkinut antikvariaattien tarjontaa mutta nyt ei aika riittänyt. Ruokapuolella sentään ehdimme pyörähtää. Ensi vuonna taidan varata kunnolla aikaa messuiluun, ainakin kaksi kokonaista päivää, jolloin voin viilettää osan ajasta itsekseni ohjelmalavalta toiselle ja silti kierrellä messualuetta myös jonkun kanssa. Ehkä otan ensi vuonna oikein huoneen hotellista ja vietän pienen kirjallisen miniloman.

Messualuetta oli kiva kiertää seurassa, koska osoittelin koko ajan ihania kirjoja muille. Itsekseen kiertämisessä tämä jakaminen jää kokonaan pois, tällainen jatkuva livevinkkaus oli tosi kivaa. Samalla sai tietysti itse paljon lukuvinkkejä muilta. Tällä kertaa kiinnitin enemmän huomiota myös lastenkirjallisuuteen ja etsiskelin "lukemista" myös pojalle. Sopivaa mutustelukirjaa ei kuitenkaan tällä kertaa löytynyt vaikka valikoimaa muuten olikin kyllä hurjasti.

Lapsen kanssa messuilu sujui yllättävän hyvin. En ole liikkunut pojan kanssa kovinkaan paljon julkisilla paikoilla, ja meidän vaunumme ovat maalaisoloihin suunnitellut (= isot eikä kovin näppärät pienissä sisätiloissa), joten pientä jännityksenpoikasta sillä saralla oli havaittavissa. Kaikki sujui kuitenkin hienosti, poika joko nukkui tai ihmetteli messuhälinää rauhaksiin vaunuissa, ja vaipanvaihdot ja syötötkin onnistuivat pienellä suunnittelulla hyvin. Oli kiva nähdä, että messuilla oli paljon muitakin vaunujen ja rattaiden kanssa liikkuvia, ja heistä sainkin hiljaista vertaistukea. Pelkään olevani muiden edessä ja muille häiriöksi vaunujen kanssa liikkuessa, mutta mukavasti vaunuille kuitenkin annettiin käytävillä tietä.

Olen kovin huono ottamaan kuvia, ja nytkin käytin puhelimen kameraa vain kiinnostavien kirjojen kuvaamiseen. Kuvan nappaaminen on paljon kätevämpää kuin nimen ja tekijän muistiin kirjoittaminen, eikä väärin kirjoittamisen riskiä ole. Tässä muutamia minua kiinnostavia kirjoja, joista tuli napattua kuva:  


Hiljaisissa on voimaa kertoo introverteista ekstroverttien maailmassa, Näin se päättyy on jonkun arvion mukaan hyvä lukuromaani, jossa yhtenä osana tarinaa on myös politiikka. Täällä taas on romaani, jossa Hitler herää nykypäivän saksassa. Kirjasta on tehty elokuva, joka oli hauska mutta joka kyllä laittoi myös ajattelemaan nykyajan ja 1940-luvun yhteisiä piirteitä. Elokuva oli muistaakseni Netflixissä. Ihmiskoe on jännitystä ja Kohtuuden kirja perehtyy äärimmäisyyden ilmiöön.

Oli siellä tietysti paljon muitakin kiinnostavia opuksia, ja jokaiselta osastolta olisi lähtenyt mukaan iso kasa kirjoja. Yritin jokaisen houkutuksen kohdalla hokea itselleni että kirjastosta saa, kaikkia ei tarvitse olla omana. Joko mantra tepsi tai sitten muistin alitajuntaisesti kaikki ne lukemattomat muuttolaatikot, jotka sisältävät lukemattomia kirjoja, jotka odottavat vielä purkamista koska meillä ei ole vielä kirjahyllyä. Otan säästäväisyyteni sitten ensi vuonna takaisin. :)

Kommentit

  1. Kiva lukea messukokemuksia. Tuli omat muistot mieleen neljän vuoden takaa, kun olin kirjamessuilla lähes samanikäisen vauvan kanssa ja vaunut tuntuivat uskomattoman isoilta ja kömpelöiltä siinä tungoksessa. :) Mielenkiintoisia kirjoja olet bongannut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelivuotiaan kanssa onkin varmaan vähän erilaista messuilla, sekin tulee ehkä vielä koettavaksi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Annie Darling: Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa